Mandag den 31. januar


 
Mangel på kvalificeret personale skaber lange ventetider på strålebehandling
Kræftcentret på Amtssygehuset i Herlev mangler kvalificeret personale til betjening af afdelingens avancerede strålebehandlingsudstyr.
Afdelingen har i dag 22 sygeplejersker, men har brug for i alt 34 sygeplejersker. Og den nuværende personalemangel er dermed med til at forlænge ventetiden på strålebehandling, siger Lena Krog Specht, leder af kræftafdelingen på Amtssygehuset i Herlev, til Nyhedsmagasinet.
 
Derfor har de på Amtssygehuset i Herlev iværksat en et-årig forbedret specialuddannelse, og sidst på året ventes det første hold sygeplejesker med den forbedrede specialuddannelse i strålebehandling så klar.

Kommunal tandpleje bedst
Den kommunale tandpleje slår den private med en hestelængde, både når det gælder pris og kvalitet.
5 % skiller den kommunale og private tandpleje, når det handler om kroner og ører. Og den kommunale tandpleje kan ikke alene prale at være billigere, viser en ny undersøgelse, fremmødet er også bedre end hos den private tandpleje. Her udebliver i gennemsnit hvert tiende barn fra undersøgelse eller behandling, mens den kommunale tandpleje har et gennemsnitligt fremmøde på 99,7 %.
 
Og Gladsaxe følger det høje gennemsnit, siger souschef i den kommunale tandpleje Else Manscher. Her ligger fremmøde-procenten omkring de 99 %, og hun mener årsagen skal findes i den kommunale tandplejes meget tætte kontakt med skolerne. Tandplejen laver bl.a. et stort opsøgende arbejde, og henvender sig gentagne gange til barnet eller barnets familie, hvis han eller hun ikke møder op til undersøgelse eller behandling, fortæller Else Manscher.

Vi behøver ikke højere løn, siger byrådsmedlem
Kommunernes Landsforening, KL, forlanger nu mere i løn til de folkevalgte i byrådene.
Kravet kommer i kølvandet på den lønforhøjelse på knap 90.000 kroner om året, som folketingets medlemmer for nylig bevilgede sig selv.
KLs formand, Odense-borgmester Anker Boye, peger bl.a. på, at den lave løn afskrækker folk fra erhvervslivet til at gå ind i lokalpolitik.
 
Men Henrik Sørensen, konservativt byrådsmedlem i Gladsaxe, er ikke enig med landsformanden.
"Det er ikke så meget løn, det handler om, snarere at få stillet et partikontor til rådighed sammen med lidt sekretærhjælp. Desuden handler det om at lægge udvalgs- og byrådsmøderne så sent på dagen, at de ikke karambolerer med andet arbejde.
Henrik Sørensen tjente sidste år omkring 87.000 på sit medlemskab af byråd og to politiske udvalg under byrådet.
 
Grundlønnen for byrådsmedlemmer er 50.000 kroner om året.

Færre trafikdrab i Københavns Amt
Færre trafikdræbte og tilskadekomne på Københavns Amts veje.
I 1998 kom 310 til skade og i alt 6 personer mistede livet i trafikken, mens tallet for 1997 var noget højere, nemlig 357 tilskadekomne og 20 trafikdræbte i Københavns Amt.
 
Til gengæld steg antallet af trafikdræbte på landsplan fra 489 i 1997 til 499 i 1998, mens antallet af tilskadekomne faldt markant fra 9617 i 1997 til 9175 det efterfølgende år.
 
Men selvom der altså er sket færre trafikulykkeri Københavns Amt, er antallet af dræbte og tilskadekomne stadig højere end amtets og Færdselssikkerhedskommisionens målsætning for 1998. Ifølge målsætningen burde antallet nemlig have været nede på 285.

Sygehuspersonale protesterer mod rygeforbud
"Vi vil ryge vil vi".
Sådan siger 890 medarbejdere på amtssygehuset i Gentofte i en protestskrivelse til sygehusledelsen.
Det sker som protest mod en beslutning i hovedsamarbejdsudvalget på sygehuset for nylig om et totalt rygeforbud for alle ansatte på hele hospitalet, både inde og ude.
 
Personalet på Skejby Sygehus ved Århus har rejst sig på bagbenene i en lignende sag og protesteret så kraftigt, at amtspolitikerne dér har bedt sygehuset lempe på reglerne.
Det totale forbud er også vedtaget på Bispebjerg Hospital – her så vidt vides uden de store protester – og i alt 33 sygehuse landet over er med i et rygeforbuds-netværk med bl.a. Tobaksskaderådet.
 
Sundhedspolitikerne i Københavns amt ser på deres næste møde nærmere på Gentofte-personalets rygeforbudsprotest.