Tirsdag den 4. januar 2000


Nye tiltag skal stoppe hærværk i Høje Gladsaxe
Tre år med unge indvandrergruppers terroriseren og hærværk må være mere end nok mener de i Høje Gladsaxe. Nu skal der nye boller på suppen, og i det nye år lanceres helt nye initiativer og tiltag i håb om at komme hærværket til livs, fortæller formanden for Fællesledelsen i Høje Gladsaxe Flemming Larsen.
 
De nye tiltag indebærer blandt andet et endnu tættere samarbejde med Gladsaxe Politi og Gladsaxe Kommune, ligesom afdelingsbestyrelsen i øjeblikket er ved at undersøge, om det er muligt at opsige de mennesker som udøver hærværk.

Døgnovervågning af unge ballademagere i Gladsaxe
Et mobilt udrykningshold på fire medarbejdere skal nu være klar døgnet rundt til at tage ud til problemer med Gladsaxes børn og unge. Det er de seneste måneders eskalerende gadevold og hærværk i hele Gladsaxe, men specielt i Høje Gladsaxe-området, der har fået politikerne til at hastegodkende det to mio. kroner dyre udrykningshold.
Der er i forvejen kommunale SSP-medarbejdere i de to store boligområder, Høje Gladsaxe og Værebro, men de unge er i dag langt mere bevægelige takket været mobiltelefon end de var førhen. Derfor er der behov for lige så stor bevægelighed hos den voksne medarbejdergruppe.
 
Udrykningsholdet bliver udstyret med en genkendelig bil, ligesom de unge ikke skal være i tvivl om, hvem der er med på holdet. Medarbejderne får ens jakker med tydeligt påtryk af tilhørsforhold.
 
Indtil videre er det kommunekassen, der betaler udgifterne, men fra denne måned er det muligt at søge støtte fra hele fem ministerielle puljer. Dem er embedsmændene i den kommunale administration nu pudset på at søge midler fra.

Hjemmehjælpere får ikke lov at byde på egne opgaver
De nuværende kommunale medarbejdere i hjemmehjælpsdistrikt Stengården får ikke lov til selv at komme med bud, når hjemmehjælpen som forsøg udliciteres til efteråret.
Fem til syv servicefirmaer, udvalgt efter en prækvalifikation eller forrunde, får i stedet mulighed for at afgive endeligt tilbud på opgaven, hvor to hovedkonkurrenceparametre er timepris og kvalitetssikring.
 
Socialudvalgets formand, Erling Schrøder fra Socialdemokratiet siger til Nyhedsmagasinet, at tanken om at give medarbejderne mulighed for at byde ind slet ikke har været diskuteret. Der er tale om udlicitering med tyk streg under ud, siger Erling Schrøder.
I socialudvalget har SF og Enhedslisten ellers plæderet for også at lade medarbejderne komme til udbudsfadet, men den idé blev nedstemt.
 
I andre mere udliciteringsvante kommuner som Søllerød og Græsted-Gilleleje er medarbejderne i den kommunale sociale sektor ofte medindbudt, når der kaldes på nye udliciteringsrunder. Medarbejderne har endda flere gange været billigste budgivere, sådan som det eksempelvis senest er set i Søllerød, hvor det billigste bud på serviceydelserne på et plejehjem kom fra medarbejderne.

Fodbold og tøjrens på negativ børsliste
Fodboldaktieselskabet AB fra Gladsaxe optræder på en lidet flatterende liste over selskaber, hvis aktier i året 1999 gav det dårligste afkast.
AB A/S ligger på en 18. plads ud af de 50 selskaber med minusser i kursen, der er taget med i Berlingske Tidendes børsstatus.
 
Den lokale helprofessionelle fodboldklub sluttede året på kurs 48,4 og oplevede dermed næsten en halvering af aktiekursen.
Fire andre superligaklubber optræder på listen. AGF, Silkeborg, AaB og FCK ligger dog alle bedre end AB.
 
Et af Gladsaxes store og erhvervsmæssigt meget tunge selskaber, Sophus Berendsen, er ligeledes at finde på negativlisten. Det hæderkronede firma oplevede en negativ kursændring på næsten 23, som lige var nok til at få selskabet med ind på listen.
Sidste års største negative kursændring hos landets børsnoterede selskaber stod Elite Shipping for med en næsten 100% tilbagegang til kurs en.

Ingen grund til mistillid overfor politikere
Politikere er langt bedre end deres rygte, skriver Ugebrevet Mandag Morgen på baggrund af en undersøgelse fra universitetet i Göteborg.
Undersøgelsen viser, at de svenske politikere indfrier næsten ni ud af ti valgløfter – et billede, der går igen i andre lande.
En tilsvarende dansk undersøgelse ville give samme resultat, siger lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Hans Jørgen Nielsen til Ugebrevet.
 
Mere populære undersøgelser i Danmark viser ellers, at politikere hører til dem, der nyder mindst tillid i befolkningen, i øvrigt kun overgået af journalister. Den svenske undersøgelse kan måske være med til at give danske politikere et løft på tillidsskalaen.

Kriminaliteten faldt i 1999
Der var slet skjult stolthed at spore, da politimester Finn Meilby i går talte ved Gladsaxe Politi´s årlige nytårsparole. Statistikken for året 1999 viser nemlig at kriminaliteten i Gladsaxe politikreds er stadig faldende på næsten alle punkter. Samtidig har Gladsaxe Politi én af de højeste opklaringsprocenter når der gælder indbrud.
 
Specielt urolighederne i Høje Gladsaxe har optaget Gladsaxe Politi meget i det forløbne år og dén indsats fortsætter i det kommende år.

Gladsaxe Teater aflyser forestilling pga. dårlig økonomi
Gladsaxe Teater har måttet stryge forestillingen "Ragnarok", der skulle have haft premiere d. 1 marts, på grund af økonomiske vanskeligheder.
Den nyskrevne, men også meget bekostelige musical Ragnarok erstattes med den engelske operette "Piraterne fra Penzance", som er en mill. kr. billigere at producere.
Aflysningen kommer selvom 20.000 mennesker på forhånd har købt billet.
 
Ifølge Teaterchef Flemming Enevold op Gladsaxe Teaters økonomiske problemer allerede i sidste sæson, da man satsede på tre Shakespeare forestillinger. Publikum svigtede og ved sæsonens slutning havde teatret et underskud på 1,4 mill. kr.
Indeværende sæson har heller ikke været tilfredsstillende. Thrilleren "Dr. Jekyll og Mr. Hyde" blev gennemført med et tilfredsstillende resultat, mens den nuværende opsætning "Scener fra et århundrede" har haft en katastrofalt dårligt salg.
 
Siden sommer er der gennemført omfattende besparelser på teatret og formanden for Gladsaxe Teater Tove Smidt udtaler, at hun har fuld tillid til at Flemming Enevold vil få rettet op på økonomien, skriver Politiken i dag.

Fristen for indsigelse mod de nye regler om placering af affaldsstativer udløber i dag
Affalds- og genanvendelskontoret i Gladsaxe kommunes teknik og miljøafdeling har i december gennemført den tredje registrering af affaldsstativer, for at se om de følger de nye regler fra Arbejdstilsynet.
Desuden har der været sagsbehandlere fra Rådhuset ude og kigge på de formastelige stativer for at undgå eventuelle fejl, inden man sendte den sidste rykker, en rykker der oven i købet giver mulighed for skriftligt at gøre indsigelse.
 
Fristen for skriftlige indsigelser var i går, så i dag ved forvaltningen hvem der skal betale det særlige gebyr på 262 kr. pr. tømning fra næste uge.