Onsdag den 5. januar 2000


Gladsaxe kommune siger nej til fredning af vandreservoir
Skov- og Naturstyrelsen vil frede Tinghøj Vandreservoir, men Gladsaxes politikere vender sig skarpt imod den tanke. Reservoiret er placeret stort set midt i Gladsaxe kommune mellem sportscenterområdet og Buddinge, men ejes og bruges af Københavns Vandforsyning.
 
"Københavnerne har mig bekendt ingen planer om at stoppe brugen af stedet som vandreservoir, men sker det alligevel, så må det være naturligt at området overgår til egentlige byformål", siger Gladsaxes borgmester, socialdemokraten Ole Andersen, til Nyhedsmagasinet. "Et så centralt beliggende område, hvoraf en del er stationsnært, åbner mulighed for både erhverv og nye boliger", siger borgmesteren videre.
 
Fredningen, som Gladsaxe Kommune i sidste ende kan tvinges til at vedkende sig, indeholder bl.a. samtlige bygninger og nedgangstårne, der fremhæves for, som det hedder, den elegante sammenstilling af beton, kobber og stål.
Området er på 12 ha og ville således kunne rumme godt 100 nye villaer på 1.000 m2 store grunde.

Lokalplan giver håb om nye arbejdspladser
6.500 arbejdspladser mod nuværende ca. 1.500.
Det er håbet om dén positive udvikling, der ligger til grund for et nyt lokalplanforslag for store dele af Gladsaxe erhvervskvarter omkring Trafikpladsen.
Grundstørrelsen i området skal mindst være på 5.000 m2, hvilket giver mulighed for bygning af hovedsæder i stil med det, som Højgård & Schultz er ved at bygge i den yderste del af området ved Sydmarken.
 
Lokalplanforslaget indeholder flere byøkologiske anbefalinger af vand- og energibesparende karakter og som noget nyt bliver der lavet et forsøg med miljøkonsekvensvurdering. Det sker i forhold til emner som jordforurening, grundvandsdannelse, byarkitektur og trafikale forhold.
 
Forslaget bliver lagt frem til offentlig høring, så snart det er vedtaget i byrådet, og høringsperioden bliver formentlig derfor fra sidst i januar til et godt stykke ind i marts måned.

Du kan selv undgå madforgifning
Antallet af madforgiftninger er vokset fra 3000 til 8000 i løbet af 10 år og i weekenden døde en 45 årig mand fra midtjylland og hans søn på grund af salmonellaforgiftning.
 
Men man kan selv gøre en indsats for at undgå madforgiftning hvis man ellers er villig til at ændre på de indgroede rutiner i køkkenet, fortæller bromatolog i Veterinær og Fødevaredirektoratet Lene Rasmussen.
Køl maden af med det samme, varm maden godt igennem, brug pasteuriserede æg i stedet for rå æg og undgå at sprede bakterier ved at holde den færdige mad og råvarerne adskilt fra hinanden.

Alsidig musikkalender
En kun 16-årig Gladsaxepige får sin debut som violinsolist og 250 året for Johan Sebastian Bachs død mindes ved en koncert. Dette er nogle af nyhederne i Musikkalenderen for forårssæsonen, som Gladsaxe-bibliotekerne netop har udsendt.
Også Schuberts sangcyklus "Winterreise" er med i programmet. Modtageren af kommunens musikpris fejres i slutningen af februar og søndag d. 4 juni afholdes endnu engang spillemandsstævne med buskspil og folkedans i Aldershvileparken. Yderligere bliver der mulighed for at danse square dance, deltage i legestue, komme til viseaftener, musikcafé, cafécabaret – og for at høre symfonier af bl.a. Haydn, korværker, kammermusik, gospel, jazz, folkemusik, Bachs "Johannespassion", klezmer som er jødisk folkemusik og sidst men ikke mindst orgel og trompetmusik.
 
Spillestederne er som sædvanligt især kommunernes sognekirker, folkeskolerne, rådhusets forhal og Hovedbibliotekets store sal. Enkelte koncerter har en billetpris på mellem 20 og 60 kroner, mens der til et meget stort antal af arrangementerne er gratis adgang.
 
Man kan læse mere om de i alt 59 arrangementer i den nyudkomne musikkalender, som dækker tidrummet fra januar til juni. Kalenderen udsendes i år for 28 gang og den fås bl.a. på kommunens biblioteker.

Kontrol af placering af affaldsstativer faldet fra 2500 til 30 ejendomme.
Så skulle det sidste ord efterhånden være skrevet i sagen om ny placering af affaldsstativer.
Ifølge afdelingsingeniør John Jensby fra kommunens vej og forsyningsafdeling startede man med 2500 ejendomme, der skulle have ændret placeringen af affaldsstativerne og nu efter den tredje registrering og mulighed for skriftlig indsigelse der udløb d. 3 januar, er der kun 30 tilbage som kommunen ikke har hørt fra endnu.
Disse ejendomme vil man føre tilsyn med senest torsdag for at tjekke om forholdene er i orden og er de stadig ikke i orden, vil der blive krævet en afgift på 262 kr. pr tømning fra næste uge.

Kommunal udskrivningsprocent under gennemsnittet
Gladsaxe Kommunes kommunale udskrivningsprocent ligger i år under landsgennemsnittet, viser en ny oversigt over skatteprocenterne i kommunerne og amtskommunerne. Skatteprocenten i Gladsaxe ligger ligesom sidste år på 20,5 procent mens den gennemsnitlige skatteprocent opgjort for år 2000 er på 20,57 procent og i de største kommuner på 20,89 procent.
 
En stigning i amtsskatten i Københavns amt på 0,3 procent bringer Gladsaxe med 11,7 procent et stykke over landgennemsnittet og Gladsaxes samlede primære og amtskommunale udskrivningsprocent ligger i år 2000 på 32,20 procent - en anelse over landsgennesnittet på 32,04 procent..