Torsdag den 15. juni


Emilce Nielsen afsat som tilsynsførende på Egegården.
Gladsaxe Byråd vedtog på sit møde i går at afsætte Enhedslistens Emilce Nielsen fra sit hverv som tilsynsførende på omsorgscentret Egegården.
Et flertal i Socialudvalget havde besluttet at afsætte Emilce Nielsen, men hun havde selv forlangt at få sagen på Byrådets dagsorden, hvilket dog ikke ændrede beslutningen.
Et forslag fra den radikale Lis Smidsholm, om at udsætte behandlingen af sagen til næste møde, med det formål at få den bedre belyst, fik kun tilslutning fra hende selv, Enhedslisten og SF, mens Dansk Folkeparti undlod at stemme.
 
Debatten om denne sag varede over en time, med lange og ofte følelsesladede indlæg, først og fremmest fra Emilce Nielsen selv, der bl.a. beskyldte Socialudvalgets formand, socialdemokraten Erling Schrøder for, ikke at behandle nogle klager fra pårørende og beboere på Egegården, ordentligt.
Erling Schrøder fastholdt på sin side, at han mente Emilce Nielsen havde udført undergravende virksomhed på Egegården i forbindelse med sit hverv som tilsynsførende.
Den påstand fandt SF’s Peter Brooker overhovedet ikke var påvist, mens bl.a. Venstre’s Jette Aagaard Madsen gik mere nøgternt til værks, idet hun sagde at Byrådet jo kunne vælge og afsætte tilsynspersoner som det ønskede - og længere var den sag ikke, mente hun.
 
Som ny tilsynsførende på Egegården valgte Byrådet Venstre’s Edvard Nielsen med 18 af de tilstedeværende stemmer. Imod stemte SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre samt Dansk Folkeparti’s Flemming Albrechtsen.
 
Radio Gladsaxe skal i øvrigt stærkt beklage, at et teknisk udfald på linien til Gladsaxe Rådhus bevirkede, at Byrådets møde ikke blev transmitteret i går aftes. Til gengæld sendes mødet i sin helhed torsdag formidag fra kl. 9.30.

Dyrere biografbilletter
Hvor meget er et par timer i selskab med Julia Roberts eller Jack Nicholson værd, sådan i kroner og ører?
Temmelig meget, mener åbenbart filmudlejerne, og i takt med at det bliver dyrere for biograferne at leje film, stiger også billetpriserne – i hvert fald i Gladsaxe Bio, hvor det fra og med næste år bliver op til 15 kroner dyrere at købe billet til en oplevelse foran det store lærred.
 
Og billetpriserne i den kommunalt ejede biograf har nu vakt bekymring i Kultur- fritids- og idrætsudvalget. Her er man stadig lidt øm over billetpriserne, og ser helst, at de forbliver så rimelige som muligt. Flere af medlemmerne mener sågar, at de kommende prisstigninger er på kant med konkurrenceloven, fortæller udvalgets formand Peter Nielsen.
 
Men Gladsaxe Bio er i sin gode ret til at hæve billetpriserne, siger Konkurrencestyrelsen. Der findes nemlig ikke nogen specielle regler for, hvor meget en biografbillet må koste – og det er altså helt og aldeles op til biografen selv, at fastsætte sine billetpriser, fastslår Konkurrencestyrelsen.
 
Så næste gang Hollywoodstjernernes salær igen stiger til et mange-cifret millionbeløb, ja så stiger billetpriserne altså sandsynligvis også herhjemme i Gladsaxe.

Forsøg på manddrab - eller medlidenhedsdrab?
En 46-årig kvinde, indlagt på Amtssygehuset i Herlev, blev igår fængslet for drabsforsøg, efter at have forsøgt at tage livet af en kræftsyg patient ved at lægge en pude over patientens ansigt.
Det var en sygeplejeelev der opdagede episoden lørdag morgen. Hun rev puden fra kvinden, førte hende tilbage til sengen og kørte hende ud af stuen, hvorefter politiet blev underrettet.
"Om der er tale om forsøg på manddrab, eller i stedet en ulykkelig situation med baggrund i den kræftsyges tilstand, er endnu ikke afklaret" siger politiet.
 
Kvinden blev i går fængslet indtil den 26. juni.

Ligeløn langt væk
Hedder du Kirsten eller et andet pigenavn, så får du 100,- kroner i timen. Er navnet derimod Peter eller et andet drengenavn, så får du 120,- i timen for det samme arbejde.
Den store lønforskel mellem kvinder og mænd fremgår af en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, der bliver offentliggjort i dag.
Undersøgelsen afslører også, at mænd samlet set er mere effektive end kvinder, der er mere syge, på ferie eller barsel end mænd.
 
Selv når lønnen regnes ud pr. reelle præsterede arbejdstime er der en forskel på omkring 6% på de to køn.
Der er størst lønforskel i den private sektor. Forskerne kan ikke forklare præcis hvorfor, men har to mulige forklaringer; dels, at kvinders løn generelt sænkes på det private arbejdsmarked, som følge af større usikkerhed om deres arbejdstid og produktivitet. Dels, at kvinder i højere grad end mænd arbejder indenfor for lavtlønsbrancher på det private arbejdsmarked.
 
For arbejdsmarkedet som helhed forklares lønforskellen ved, at en langt større andel af kvinder end mænd er ansat i den offentlige sektor, hvor lønningerne er lavere.
Undersøgelsen peger på, at kvinder vælger den lavtlønnede offentlige sektor mod til gengæld at opnå større fleksibilitet i arbejdstiden og dermed også bedre mulighed for at tilpasse arbejdsliv og familieliv.

Mindreforbrug på kulturen – og dog?
Et mindreforbrug på 5,3 millioner kommunale kulturkroner.
Det lyder umiddelbart lidt for godt til at være sandt – og dét er det på sin vis også.
En opgørelse over sidste års driftsmidler viser godt nok, at der blev mere end fem millioner kroner tilovers på budgettet i 1999. Men, det er ikke ensbetydende med, at Kultur- fritids- og idrætsudvalget har været fedtede med pengene.
 
Kulturchef Svend Stilling siger til Nyhedsmagasinet, at det er helt almindelig praksis, at lægge godt 2 – 3% af det samlede budget til side, og på den måde spare sammen til store opgaver, som der normalt ikke er råd til indenfor budgetrammerne, ligesom der skal være penge tilovers til uforudsete udgifter. Det er helt basal husholdningsøkonomi, siger kulturchefen.
 
Pengene er altså allerede brugt – de er nemlig overført til dette års budget, og de 5,3 millioner opsparede kroner betyder blandt andet, at der nu bliver råd til at indrette administrationslokaler i Gladsaxe Sportscenter, ligesom Bagsværd Roklub får mulighed for at konvertere til naturgas.

Nye rykkergebyrer
Fra og med næste måned bliver det knap så dyrt at "glemme" at betale en regning fra det offentlige.
Gladsaxe Kommune sænker nemlig rykkergebyret på regninger under 500 kroner.
Den helt kontante konsekvens af et udskudt besøg på posthuset eller i banken har hidtil været 250 kroner, uanset regningens størrelse. En borger der rykkes for eksempelvis 10.000 kroner har altså hidtil betalt det samme i rykkergybyr, som en borger, der skylder til eksempel 300 kroner til det offentlige.
 
Dét kan ikke være rigtigt, mener de i central- og skatteforvaltningen – fremover kommer det derfor
"kun" til at koste en hundredekroneseddel at betale sine regninger for sent, hvis den oprindelige opkrævning vel at mærke ikke overstiger de 500 kroner.
Rykkergebyret på regninger over 500 kroner og afdragsordninger vil fortsat være på 250 kroner.
Til gengæld får det nu også økonomiske konsekvenser at skylde for klubbetaling allerede ved første rykker – en påmindelse, der tidligere har været gratis.
 
Gladsaxe Kommune har hidtil ført en meget konsekvent gebyrpolitik – og det vil de fortsat gøre. Set ud fra et især forebyggelsesmæssigt synspunkt, bør regninger på selv små beløb pålægges et gebyr. Det skal jo trods alt stadig kunne betale sig at betale sine regninger til tiden, pointerer central- og skatteforvaltningen.
De nye takster kommer altså til at gælde allerede fra den 1.juli i år.