Torsdag den 22. juni


Ny uro på Buddingevej 203
En forkullet campingvogn. En udbrændt bil og et svedent træ.
Det er de synlige resultater af de frustrationer, der i øjeblikket koger på Buddingevej 203, hvor sindslidende, narkomaner og alkoholikere bor dør om dør.
 
Stedet har den sidste tid været omtalt flere gange i Radio Gladsaxe. Dels fordi der i weekenden skete et drab, hvor en beboer stak en anden ihjel med en kniv. Dels fordi ordningen med faste støttepersoner og varm mad to gange om ugen, nu skal fjernes af sparehensyn.
 
Da Nyhedsmagasinet i går besøgte Buddingevej 203, fik vi flere forskellige forklaringer på de ødelagte ting. De gik lige fra teorier om den irske befrielseshær IRA til, at det kan være nogle beboer, der er gået amok i afmagt over weekendens drab og nedlæggelsen af støttefunktionen.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Senere klassedannelse på Marielyst Skole
Lærerne skal kende eleverne, før de sætter børnene sammen i klasser.
Det mener de på Marielyst Skole, hvor man efter sommerferien – som forsøg – først vil sammensætte klasserne for de elever der starter i børnehaveklasse på den anden side af vinterferien, dvs. seks måneder inde i første skoleår.
Formålet er at skabe mere homogene klasser, med både såkaldt svage og stærke-, rolige og urolige elever.
 
Eneste kriterie for klassedannelse i dag er normalt en ligelig kønsfordeling. Men uden et større kendskab til børnene, risikerer man en uheldig sammensætning af elever, siger Jørn West Larsen, inspektør på Marielyst Skole.
 
Forsøget med senere klassedannelse er netop blevet godkendt i Børne- & undervisningsudvalget, og formanden for udvalget, Karin Søjberg Holst, siger til Nyhedsmagasinet, at forsøget måske endda på et senere tidspunkt vil kunne danne grundlag for klassedannelse på andre Gladsaxe-skoler.
 
Forældrene til de kommende børnehaveklasseelever på skolen er blevet orienteret om det nye initiativ, og også her har der været stor interesse for forsøget.

Erstatning for varetægtsfængsling
Rollerne var byttet om, da Gladsaxe Byret i går behandlede en særlig retssag.
En mand, der tidligere selv sad på anklagebænken, kunne i går forlade retten 10.000 kroner rigere.
Han havde blandt andet krævet erstatning, fordi han uskyldigt blev varetægtsfængslet i ét døgn for fem år siden.
 
Dengang blev han dels sigtet for at have snydt skattevæsnet ved at bringe 400.000 kr ud af landet, dels mistænkt for at have skaffet de mange penge ved narkohandel.
Men manden blev frikendt. Han var kioskejer og havde tjent de mange penge ved at arbejde ekstra meget og bruge ualmindelig lidt. For eksempel boede han som voksen sammen med sine forældre.
 
Mandens advokat krævede 3700 kroner for den ene dags varetægtsfængsling, og forlangte derudover en erstatning på 50.000 kr., som han begrundede med, at der gik tre år før domsafsigelse. En lang ventetid, der gav psykiske mén, især fordi presset var ekstra stort, fordi manden ikke er dansk statsborger, og derfor frygtede at blive udvist, hvis han blev dømt.
 
Mandens kone fik også en erstatning på 10.000 kr, og det blev begrundet med samme psykiske følger som for manden.
 
Begge var tilfredse med erstatningen.

Krav om garage i to etager
En garage i to etager.
Dét lyder umiddelbart som noget, man kun har brug for, hvis man har to biler, og den ene har vinger.
Ikke desto mindre kræver kommunen måske, at en husejer på Søborg Hovedgade 53 bygger sin nye garage, så der både bliver stue og første sal.
Lokalplanen for Søborg Hovedgade siger nemlig, at alt nybyggeri skal bygges i mindst to etager, og hvis husjeren river sin nuværende, faldefærdige garage ned og bygger en større, gælder det som nybyggeri.
Blandt andet derfor har husjeren fået afslag på sin ansøgning om en ny garage, og nu har han klaget.
 
"Jeg kan godt forstå, at han kan komme i klemme. På den anden side kan det danne præsedens, hvis vi giver ham dispensation for lokalplanen", siger formanden for Teknik- og miljøudvalget, Tove Eckhardt, til Nyhedsmagasinet.
 
Inden næste møde i Teknik- og miljøudvalget går politikerne i samlet trop ud for at se på garagen, så de kan vurdere om, de vil give dispensation.
 
Ud over kravet om to etager strider planerne om den nye garage også mod lokalplanens regler for byggefelt og husdybde.

Udfald og udbedring
Onsdag eftermiddag var der længerevarende udfald her på kanalen, som følge af arbejdet med den senere tids lydproblemer på Radio Gladsaxe.
Problemerne startede for fire uger siden med et lynnedslag på parkeringspladsen lige bag radiohuset, og siden da har radioen på det nærmeste været forfulgt af uheld på lydsiden.
 
I går blev der så foretaget målinger på de kabler der forbinder radioen og sendemasten – og derfor blev vi nødt til at lukke radioen ned i tidsrummet 16 til 17.30 - TeleDanmark har til gengæld nu fundet og rettet op på fejlen.
De kommende dage vil derfor gå med finjusteringer, indtil signalet igen klinger fint og rent.