Torsdag den 29. juni


Vadstrupgårdsag forsøges genoptaget
Den Særlige Klageret skal nu vurdere, om der er basis for at genoptage Vadstrupgårdsagen, skriver Morgenavisen Jyllands Posten.
Den mandlige pædagogmedhjælper, Henrik Andresen, der i 1998 blev idømt tre et halvt års fængsel for seksuelt misbrug af flere børn på daginstitutionen Vadstrupgård i Værebro, vil nu, sammen med sin forsvarer Thomas Rørdam, indgive ansøgning om genoptagelse af sagen.
 
Thomas Rørdam vil ikke konkret sige, hvad der skal overbevise klageretten, men siger til Jyllands Posten, at en vurdering af politiets afhøringer og børnenes troværdighed vil indgå som elementer i sagen. "Jeg mener at kunne dokumentere, at børnene i nogle sammenhænge har talt usandt. Og spørgsmålet er, om man så kan fæste lid til deres forklaringer i øvrigt" siger Thomas Rørdam.
 
Sagens akter ligger lige nu til vurdering hos en sagkyndig psykolog, og derefter vil anmodningen blive sendt til Den Særlige Klageret.
Men Franz Markussen fra Foreningen af Vadstrupgårdforældre regner ikke med at Thomas Rørdam vil få medhold i klageretten. "Og så er det ikke rart at tænke på, at der skal ribbes op i sagen, nu hvor det hele endelig er faldet til ro", siger han til Jyllands Posten.

Besparelser på Buddingevej rammer måske andre
Besparelserne på Buddingevej 203 kommer måske til at gå ud over nogle helt andre mennesker end dem, der bor på Buddingevej.
I mandags fastslog socialudvalgsformand Erling Schrøder her i Nyhedsmagasinet, at de hårdt belastede mennesker på Buddingevej 203 skal have hjælp. Også selv om lederen af foranstaltningerne for misbrugere og sindslidende i Gladsaxe, Hanne Madsen, tidligere havde sagt, at socialarbejderne i forvejen har så mange klienter, at der kun kunne blive tale om en plads på en venteliste.
 
Nu siger den øverste chef for socialforvaltningen, socialdirektør Jane Torpegaard:
"Beboerne på Buddingevej vil indgå i den vurdering, vi altid laver: Hvem har mest behov? Når man har valgt at reducere en smule, vil der være nogle, der ikke længere kan få støtte. Men det er ikke nødvendigvis dem fra Buddingevej, der ikke skal have støtte. Dem, der får støtte, er dem, der har størst behov".
 
Det kan betyde, at nogle af de mennesker, der for øjeblikket får støtte, mister den, hvis beboerne på Buddingevej har større problemer.

Bonuspoint tilbage til folketinget
Historien om Danmarks mest omtalte bonuspoint nærmer sig nu en afslutning.
Medlem af Gladsaxe byråd og folketinget for Dansk Folkeparti, Klaus Kjær, der forleden blev afsløret i at fuske med bonuspointene fra flyselskabet SAS, leverer nu de omstridte bonuspoint tilbage til folketinget.
 
Ekstra Bladet kunne tidligere på ugen afsløre, at Klaus Kjær har finansieret en privat ferie med sin hustru med bonuspoint fra rejser for Folketinget.
Men folketingets rejseregler siger, at bonuspointene altid skal tilfalde folketingets eget rejsekontor.
Dén regel var Klaus Kjær ikke bekendt med, siger han til Nyhedsmagasinet.
Ved siden af bonuskortet fra folketinget, har han haft et privat bonuskort, med bonuspoint optjent ved rejser for Gladsaxe Byråd, og Klaus Kjær mente, at det var nemmest at samle de eftertragtede point på ét kort. Der skal nemlig mange point til – ca. 20.000 – for at sikre sig en gratis rejse, og på den måde gik pointjagten betydeligt hurtigere.
 
"Jeg lånte kun pointene fra folketingets bonuskort", siger Klaus Kjær til Nyhedsmagasinet, og de point bliver - på eget initiativ, men efter Ekstra Bladets afsløring - senest mandag overført fra det private bonuskort tilbage til folketinget.
Den private ferie er i øvrigt optjent med point fra rejser for Gladsaxe byråd, og i Gladsaxe har man ingen regler for bonuspoint, understreger han.
 
Dén vurdering er vicekommunaldirektør Hans H. Jensen som bekendt ikke enig i. "Vi har en administrativ beslutning, om at bonuspoint skal tilfalde kommunen og ikke embedsfolk eller politikere - men sådan har det desværre ikke virket det seneste års tid" sagde han i går til Nyhedsmagasinet.
Gladsaxe Kommune arbejder i øjeblikket på en opstramning af reglerne for bonuspoint.
 
Hvad angår sagens hovedperson, så har Klaus Kjær nu beklaget overfor både Dansk Folkeparti og parties leder Pia Kjærsgaard.
Og når han på lørdag vender hjem fra sit arbejde i Europarådet i Strasbourg, så bliver bonuspointene fra dén rejse ikke overført til den private konto, lover han.

Gladsaxe vil forhindre fredning
Gladsaxe Kommune vil prøve at forhindre en fredning af Tinghøj Vandreservoir.
Skov- og Naturstyrelsen har nemlig besluttet, at det snart 80 år gamle vandreservoir skal fredes på grund af dets høje kulturhistoriske og arkitektoniske værdi.
Området er lukket for almindeligt publikum, men eksempelvis arkitektstuderende kommer nu ofte på besøg for at studere bygningerne, der blandt andet er særprægede, fordi temaet stjernetegn går igen.
 
Økonomiudvalget besluttede i går at Gladsaxe Kommune skal sende en klage over fredningen.
Det er ikke fordi udvalget er uenige i, at bygningerne er bevaringsværdige. Men fredningen omfatter ikke kun de bygninger, der er over jorden, men også de underjordiske bassiner, der er dækket af en stor græsmark.
 
"En fredning er meget svær at omstøde, så hvis fredningen går igennem og Gladsaxes befolkning om 20-30 år vil anvende området til boliger, erhverv eller noget, vi slet ikke har fantasi til at forestille os, bliver det meget svært", siger byplanchef Henrik Elming til Nyhedsmagasinet.

Strid om daghaver i Mørkhøj slut
Efter en lang og indviklet strid mellem flere forskellige offentlige myndigheder, er der langt om længe dømt klar, parat, gravestart til udstykningen af daghaver i Mørkhøj.
De pensionister, der skal leje daghaverne, har efterhånden ventet længe på at komme ud i bedene.
Ventetiden bunder i uenighed om en sti.
Københavns Amt har nemlig krævet, at der skulle gå en sti tvært gennem den tidligere Skolebotanisk Have, hvor daghaverne skal ligge.
 
Det var Københavns Kommune, der ejer Skolebotanisk Have utilfreds med. Kommunen ville nemlig gerne have mulighed for at bruge området til andet end grønt område. Derfor klagede Københavns Kommune til Naturklagenævnet. Og derfor måtte pensionisterne udskyde deres havebesøg, for Gladsaxe Kommune måtte ikke anlægge haverne, før afgørelsen fra Naturklagenævnet lå klar.
 
Det gør den nu. Københavns Kommune har tabt, og stien fra Mørkhøj Bygade og lågen ved Gyngemosen skal fortsat være åben for offentligheden.
Grunden til at Naturklagenævnet bakker Københavns Amt op er, at det tidligere skolebotaniske have ligger i Hjortespringkilen, der er et af hovedstadsområdets friluftsområder. Og ifølge regionplanen skal der lægges vægt på at sikre alle dele af befolkningen lige adgang til områderne, der principielt skal forbeholdes det almene friluftsliv.

Penge til fårelaug
Teknik- og miljøudvalget har netop godkendt en ansøgning fra Værebro Fårelaug.
De har fået penge til en vinterfold og et bedre hegn.
Der er ti familier med i lauget. For kasserer Tina Roikjer er formålet blandt andet at lære hendes børn, hvordan maden kommer fra jord til bord, og at lam ikke bare kommer fra frostboksen.
Fårene medvirker også til landskabsplejen.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Truende computertyve fik fængselsstraf
Der er nu faldet dom i sagen om computertyveriet på Gladsaxe Tekniske skole. Otte måneders ubetinget fængsel blev straffen, for de to bagmænd, der var arkitekterne bag tyveriet, og desuden både havde truet og været voldelige overfor en tredje person.
Den tredje person var også med i røveriet, men hans sagsbehandling er afsluttet for længst.
 
De to unge mænd var tilsyneladende blevet bange for, at han ville sladre til politiet. Og de begyndte at blive voldelige, og chikanerede ham med lyde af metalstænger, der bliver slået mod hinanden.
 
De otte måneders fængsel blev givet for at have slået den tredje person flere gange, samt naturligvis for selve computertyveriet, der blev begået den 21 januar i år.

Novo udvider igen i Bagsværd
Industrikvarteret i Bagsværd kan efterhånden godt skifte navn til Novo-land, for medicinalgiganten æder lige så stille bid efter bid af området.
Senest har Novo opkøbt den tidligere Skoda-forhandler mellem vejene Grushøj og Laurentsvej.
Her planlægger Novo at opføre et nyt tre-etagers kontorbyggeri, der dog ikke kan sættes i gang, førend en ny lokalplan for området er godkendt.
 
Den kommunalt ejede og fredede udstillingsbygning Thorasminde kommer i øvrigt til at ligge lige overfor som nabo til det nye byggeri.