Tirsdag den 6. juni


Pladsforhold i badeværelser kan tvinge beboere til flytning
Ældre og handicappede i Høje Gladsaxe har fået frataget retten til hjælp i eget badeværelse, og beboerne kan nu bliver tvunget til at flytte fra deres nuværende bolig.
Arbejdstilsynet har vurderet, at pladsforholdene i badeværelset er for små, hos de beboere der har brug for mere end én hjælper til at komme i bad.
 
Hjælperne har til eksempel ikke plads til at udføre de løft, som er forbundet med pleje i badeværelset, mener Arbejdstilsynet. Derfor er der indført øjeblikkeligt badeforbud i badeværelserne, og beboerne er i stedet blevet tilbudt hjælp til bad én gang om ugen på et af kommunens omsorgscentre.
Arbejdstilsynet har samtidig opstillet nogle alternative løsninger, så beboerne stadig kan komme i bad i deres eget hjem, men indtil de forslag er blevet behandlet, må de ældre og handicappede i Høje Gladsaxe altså en tur ud af huset, hvis de ønsker at blive vasket.
 
Den model er ikke holdbar, mener Fællesdriften i Høje Gladsaxe, der nu har skrevet et brev til byrådet, hvori de opfordrer til, at der hurtigst muligt bliver fundet en løsning på problemet.
Den foreslår, at der nu bliver etableret et samarbejde mellem beboerforeningens bestyrelse og boligselskabet, med henblik på eventuelt at igangsætte en ombygning af de omdiskuterede badeværelser.
 
Mange af beboerne har boet i området i mere end 20 år og er stærkt knytttet til det lokale miljø, og en flytning vil betyde et stort tab, både for den, der tvinges til at flytte, men også for beboermiljøet i Høje Gladsaxe, mener Fællesdriften, der i øvrigt undrer sig over, at dén ikke er blevet involveret i de vedtagne beslutninger.

Nyt våben i kamp mod pædofile
Gladsaxe Kommune sætter formentlig endnu en lås på døren i kampen for at holde pædofile væk fra børn i kommunens skoler, institutioner og dagplejer.
Fremover slipper man sikkert ikke med at vise en almindelig, privat straffeattest, hvis man søger et job som eksempelvis folkeskolelærer, pædagogmedhjælper eller dagplejefar.
Man skal også vise en såkaldt offentlig straffeattest.
 
Forskellen på en privat og en offentlig straffeattest er blandt andet, at oplysninger om lovovertrædelser bliver stående ti år på den offentlige straffeattest, mens de bliver fjernet efter to eller fem år på den private straffeattest.
Med andre ord kan man altså se det på en offentlig straffeattest, hvis en person for ni år siden er blevet dømt for et seksuelt overgreb, mens den private straffeattest i samme situation ser ren og pæn ud.
 
Økonomiudvalget skal tage stilling til brugen af straffeattester på deres næste møde.

Statsminister trækplaster ved grundlovsmøde
Flere hundrede Gladsaxe-borgere deltog i går eftermiddag i lokale grundlovsmøder.
I Aldershvileparken var en lille forsamling rykket udendørs til de konservatives grundlovsmøde, hvor der foruden taler var underholdning med Søborg harmoniorkester.
 
Men det store trækplaster skulle man tilsyneladende finde i kælderen under Gladsaxe Rådhus, hvor statsminister Poul Nyrup Rasmussen, for første gang i sin regeringstid, talte ved socialdemokratiet og LO´s grundlovsmøde.
Her var mere end 200 mennesker mødt op.
 
Fællestemaet for begge de lokale grundlovstaler var debatten om den kommende folkeafstemning om ØMU´en.
 
(Hør reportager og lydglimt fra begge grundlovsmøder i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag.)

God affaldssortering i Gladsaxe
Glas for sig, pap for sig og farligt affald som batterier og lysstofrør helt for sig.
Mange daginstitutioner, skoler og kommunale kontorer i Gladsaxe er gode til at sortere affaldet, viser kommunens grønne regnskab.
For eksempel er det næsten fire ud af fem institutioner, der husker, at pap skal i en særlig beholder. Det samme gælder tre ud af fem kommunale kontorvirksomheder som for eksempel et bibliotek eller rådhuset.
 
Der er dog stadig et stykke vej før, der kan komme flag, smilende ansigter og oprejste pile på alle kommunens affaldsposer.
Eksempelvis burde både børnehaver og plejehjem blive bedre til at sortere papir fra til genbrug.

Ældreboliger på vej
I dag bliver der taget et spadestik til en værdi af 113 mio. kroner.
Det sker når byggearbejderne af det 112 værelser store omsorgscenter Rosenlund i Mørkhøj bliver igangsat på byggepladsen ved siden af Blaagaard Seminarium.
 
Navnet Rosenlund stammer fra én af de fem gamle gårde i Mørkhøj.
Ifølge nyhedsavisen Mosebryg nr. 15 for pensionister i Mørkhøj/Høje Gladsaxe distrikt, hvor en borger har lavet en beskrivelse af gårdene, hedder det bl.a., at en lille hvid gård, som blev drevet som gartneri bag Toftegården og Mørkhøjgårds jorde, hed Rosenlund.
 
Det er entreprenørfirmaet Pihl & Søn, der står for selve byggearbejdet, og centret ventes at stå færdig om godt et års tid.