Onsdag den 7. juni


Forbud til pizzaria pga dårlig hygiejne
Et pizzaria i Søborg er havnet på en lidet flatterende hitliste.
Fødevaredirektoratet har netop offentliggjort en liste med navnene på godt 40 danske fødevarevirksomheder, som har fået enten påbud, forbud eller bøder - dériblandt Star Rojan´s Pizzaria på Gladsaxevej.
Et kontrolbesøg på pizzariaet, efterfulgt af laboratorieprøver har afsløret uhygiejniske forhold omkring råvarer, nærmere betegnet skinkestrimler og kødsovs – nogle af de mest benyttede ingredienser på en pizza.
Derfor har Fødevaredirektoratet nu nedlagt forbud mod at bage pizzaer med netop dé råvarer, indtil pizzariaet kan bevise, at de kan lave pizza på tilpas hygiejnisk vis.
 
I Star Rojan´s Pizzaria er medarbejderne mildest talt overraskede, og ikke spor glade over at være kommet på Fødevaredirektoratets liste. Det er snart et par måneder siden, der var kontrolbesøg på stedet, og siden da er den dårlige skinke skiftet ud med et nyt og bedre mærke, siger en af medarbejderne, Songul Avci, til Nyhedsmagasinet.
 
Listen, der altså indeholder navne på omkring 40 virksomheder, med ikke helt rent mel i posen, fristes man til at sige, kan i øvrigt ses i sin helhed på Fødevaredirektoratets hjemmeside på internettet på adressen www.foedevaredirektoratet.dk.

Eventyrlig Aladdin
Anmeldelserne af Gladsaxe Teaters store udendørs opsætning af "Aladdin" i Ulvedalene er næsten ligeså eventyrlige som selve Oehlenschlägers fortælling.
"Et eventyr hvis mage vi sjældent har set". Sådan starter Ekstra Bladets Jonna Gade sin anmeldelse af "Aladdin".
"Kom selv og se, hvordan alt bliver som fortryllet og forhekset, når den dæmoniske teaterånd Flemming Enevold, gnider stædigt på lampen og trykker på alle kontakter, både teknisk og økonomisk. Ud af de store træers mørke skygger og hele bakkekammen rundt vokser det ene storslåede og maleriske syn efter det andet. Et strøg på lampen, og bag os vokser Aladdins palads – en luftbåren drøm i lysende violette søjler og kupler" skriver Jonna Gade, der udover at rose instruktøren altså især fremhæver kulisserne i Dyrehaven.
Ekstra Bladets anmelder giver "Aladdin" 5 ud af 6 stjerner.
 
Politikens Lise Garsdal er også imponeret over instruktøren. "Flemming Enevold favner med en hærførers strategiske sans smukt dét tabernakel af æsler, hunde, heste og afrikanske barfodsdansere, der har fundet vej til Dyrehaven. For ikke at tale om teknikkernes trolderi, der sender Aladdin durk gennem luften fra bjerggrotte til Ispahan på fem sekunder, får paladset til at skyde op af jorden og ånderne til at tale i surround sound" skriver den begejstrede anmelder, hvis eneste klage omhandler det lunefulde danske sommervejr. "Et par persiske slumretæpper havde gjort godt, men ellers kan man næppe kræve mere af en oprigtig folkelig familie-Aladdin" slutter hun.
 
Også Aktuelts anmelder frøs under forestillingen, men har alligevel ros tilovers for især én af skuespillerne. "Forestillingens rigtige scoop er Lisbet Dahl, der leverer kostelig folkekomedie, som en rørende og djærv mor Morgiane.
Aktuelts anmelder mener dog, at aftenen bliver lidt vel lang, når forestillingen efterhånden – efter tre timer - har opbrugt sine ydre muligheder, og urviseren nærmer sig midnat. "Men, helt uden ånd er "Aladdin" i Ulvedalene altså ikke" slutter hun.
 
Forestillingen er et samarbejde mellem Gladsaxe Teater og Lyngby-Taarbæk Kommune, og spiller i Ulvedalene måneden ud.

Haraldskirken flytter i telt
I eftermiddag tager Haraldskirken i Høje Gladsaxe på camping.
Alle kirkens aktiviteter – med undtagelse af kirkekontoret og eventuelle bisættelser – rykker nemlig ud i det fri i en stor teltkirke.
Frem til pinsemandag bliver der mange vidt forskellige aktiviteter, som for eksempel ungdomsgudstjeneste, gospelaften og folkefest med tændt grill og cirkusshow.
 
Formålet med teltkirken er blandt andet at vise, at kristendommen er for helt almindelige mennesker, og at den er midt i blandt os.

Fald i misbrug af lægevagten
Internettet er tilsyneladende på vej til at få bugt med misbruget af Københavns lægevagt.
Antallet af unødvendige opkald til lægevagten er på kun få måneder faldet, takket være en intensiv indsats med pjecer og hjemmeside på internettet.
En tredjedel af henvendelserne til lægevagten blev i starten af året vurderet som mindre nødvendige eller simpelthen unødvendige, set ud fra en medicinsk betragtning. Det tal er nu reduceret med 7%.
 
Faldet skyldes en målrettet oplysningskampagne. Sidste år omdelte amtet håndbogen "Hvad gør jeg?" til alle husstande, ligesom lægevagten introducerede en ny hjemmeside på internettet med råd om akutte situationer, og oplysning om, hvornår det er en god idé at søge vagtlæge, og hvornår man i stedet bør gå til egen læge eller tage en tur på skadestuen.
 
Hjemmesiden, der er redigeret af praktiserende læger, har siden april måned haft 1300 besøgende, og hver dag klikker imellem 100 og 300 små-syge, eller bare nysgerrige, mennesker sig ind på siden.
Adressen er i øvrigt www.laegevagten.dk.

Diskussion om kirketæppe i Søborgmagle Kirke
Hvad skal kirkegængerne i Søborgmagle Kirke kigge på, mens præsten prædiker?
Skal de fortsat fæstne blikket på det 32 år gamle ryatæppe, der hænger ved alteret, og er lavet af kirkebyggernes ægtefæller og andre kvinder fra sognet?
Eller skal de se på et nyt kunstværk som f.eks. et alterbillede lavet af kunstneren Arne Haugen Sørensen?
Den diskussion er kirkens brugere så ganske småt ved at tage hul på.
 
Kirken har i en periode lånt og ophængt et alterbillede af Arne Haugen Sørensen. Et alterbillede, der koster i omegnen af en kvart million kroner.
Det har fået én af modstanderne af ny, dyr kunst til at fare i blækhuset:
"At kunstneren med glæde ser det ophængt i vores kirke er let at forstå. Ikke mindst når man ser den gode betaling, han forlanger for det", skriver Margit Benn Sørensen i menighedsrådsbladet Søborgmagle Kirke.
 
Diskussionen kan nu nå at bølge op og ned længe endnu, for der bliver allertidligst sat penge af til et nyt altertæppe på budgettet for år 2002. Inden da skal der nedsættes en arbejdsgruppe, hvor både tilhængere og modstandere af ny og gammel, billig og dyr kunst kan diskutere.

International delegation på cykel
Selv om de kommer fra Ski i Norge, skal de cykle i Danmark.
Der står nemlig økologi og miljø på programmet, når delegationer fra svenske Solna, finske Pirkkala, danske Gladsaxe og altså norske Ski mødes til en to dages konference i Nordisk Kontaktforum for Lokal Agenda 21.
 
Derfor er busserne selvfølgelig skiftet ud med pedalkraft, når mødedeltagerne bevæger sig rundt for eksempelvis at se hastighedsprojektet i Mørkhøj og Byøkologisk Center ved Blaagaard Seminarium.
Og når de godt tyve deltagere fra de fire kommuner åbner mundene for at få frokost eller grillmad, er det naturligvis økologiske varer, der lander mellem deres tænder.
 
Det nordiske Agenda 21-træf slutter fredag eftermiddag med gensidig erfaringsudveksling de fire venskabsbyer imellem.