Tirsdag den 30.maj


Kemikalieuheld på Dyrup
Natten til tirsdag skete et uheld på farvefabrikken Dyrup i Gladsaxe.
En giftig blanding af maling og amuniak gled ud af en beholder og ned på gulvet i fabrikkens kælder.
Det var tyktflydende, lyseblåt og giftigt. Og der var meget af det.
Arbejderne på fabrikken ringede efter Falck, og et hold på 14 mand arbejdede i fem timer med at fjerne blandingen. Mændene var iført såkaldte kemikaliedragter, det vil sige gule syrebestandige gummidragter og røgdykkermasker.
 
I fem timer arbejdede de med at fjerne den giftige blanding, der dels blev suget op i en form for støvsuger, og dels skovlet op i store beholdere.
I alt 1000 kilo maling og amuniak blev suget og skovlet op.
 
Fem arbejdere fra Dyrup blev indlagt til observation for forgiftning, men de er nu alle sendt hjem i god behold.

For få Gladsaxebørn vaccineres
For få børn i Gladsaxe vaccineres mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
Det mener embedslæge Søren Klebak, der har lavet en sundhedsprofil for alle kommuner i Københavns Amt.
I Gladsaxe bliver 8-9 procent af de henholdsvis 1,5 og 12-årige børn ikke vaccineret mod de tre sygdomme.
I Værløse er procentsatsen tæt på 0.
"Vi har ikke kørt en speciel kampagne, men det ligger altid i baghovedet, at vaccinationerne er vigtige", siger sundhedsplejerske Birthe van Deurs fra Værløse til Nyhedsmagasinet.
I modsætning til Gladsaxe holder alle sundhedsplejerskene i Værløse to gange om året et møde med alle byens praktiserende læger, og her er vaccinationsspørgsmålet ofte på dagsordenen.
 
I Gladsaxe bliver der også holdt møder mellem læger og sundhedsplejersker, men det sker i de enkelte distrikter, og der er ikke lagt særlig vægt på vaccinationer. "Det kan være en grund til forskellen mellem vaccinationsprocenten i Gladsaxe og Værløse", siger en af Gladsaxes sundhedsplejersker, Lise-Lotte Rasmussen."Men det er ikke rimeligt, at lægerne kun gør en særlig indsats, hvis de bliver opfordret til det af sundhedsplejerskerne, for det skal de", siger hun.
 
På verdensplan er det verdenssundhedsorganisationen WHO´s mål at udrydde mæslinger, fåresyge og røde hunde. Der kræves en dækning på 90-95 procent for at ophæve viruscirkulationen i befolkningen. I Gladsaxe er der altså en dækning på 91-92 procent.
 
Hør mere omvaccinationer, når sundhedsplejerskene onsdag har deres ugentlig indslag i Nyhedsmagasinet med spørgsmål fra lytterne.

Jobannoncer tiltrækker forskellige køn
Nogle jobannoncer råber:
Kig her knægte!
Andre siger:
På pladserne piger. Så er det her, det sker.
 
En del jobannoncer henvender sig især til ét af kønnene. F.eks. ved at være meget kontante og fortælle om ansvarsområder og placeringen i hierarkiet – noget, der især tiltaler mænd, eller ved at være mere bløde og eksempelvis beskrive arbejdsmiljø og samarbejdet med kollegerne – noget, der især tiltrækker kvinder.
Det mener konsulent Dorte Lützen, der blandt andet rådgiver offentlige institutioner i ansættelsessituationer.
 
Dorte Lützen mener, udformningen af stillingsannoncerne kan have stor betydning, hvis man for eksempel gerne vil have flere mandlige pædagoger i en børnehave.

Sur svane på motorringvejen
Gladsaxe Politi blev fredag aften kaldt ud til en opgave, der må betegnes som værende lidt ud over det sædvanlige.
Præcis et kvarter i otte ankom patruljen til motorringvejen, hvor en noget aggressiv svane havde plantet sig.
 
Betjentene forsøgte nænsomt at indfange dyret, men måtte til sidst konstatere, at lige netop dette eksemplar af Danmarks nationalfugl var meget sur og ganske utilnærmelig, og patruljen erkendte, at hér var der brug for assistance.
En dyreambulance blev rekvireret, og kort tid efter kørte dén så afsted med den fornærmede fugl.

Sidste aktivistmøde
Hvad skal der til for at lokal Agenda 21-grupperne kan skabe gode resultater i løbet af sommerferien? Og hvordan får grupperne flere aktive med?
Sådan bliver der spurgt på det sidste fællesmøde inden sommerferien for miljøgrupperne i Gladsaxe.
 
Mødet er i aften kl. 19 på Byøkologisk Center Gyngemosen på Mørkhøj Parkallé, hvor den grønne guide, Jesper Bjerring Larsen, er vært.

Rådhus og lokalkontorer lukker i fem dage
Rådhuset og lokalkontorerne i Gladsaxe lukker på torsdag, Kristi Himmelfartsdag, og åbner først igen dagen efter grundlovsdag, dvs. tirsdag i næste uge.
Personalet på rådhuset og lokalkontorerne kan altså få en lille, sammenhængende ferie, fordi kontorerne lukker fredag, der ellers er en almindelig arbejdsdag.
 
Så hvis man har et vigtigt ærinde på et af de offentlige kontorer, er i morgen altså sidste chance i den næste lille uges tid.