Tirsdag den 14. marts


Ny sag om seksuelle overgreb i Gladsaxe
En 39-årig mand er anholdt og sigtet for at have begået seksuelle overgreb mod børn i skolefritidsordningen ved Søborg Skole.
Den tidligere medarbejder blev anholdt efter en anmeldelse fra Gladsaxe Kommune.
Der er endnu ikke oplyst, hvordan manden forholder sig til sigtelsen, men han er foreløbig varetægtsfængslet i 4 uger.
 
Forældrene til børnene blev mandag aften orienteret om sagen på et møde, og fik ved samme lejlighed generel information om, hvilke signaler børn der der har været udsat for seksuelle overgreb udsender.
 
Gladsaxe Politi har foreløbig kontaktet et stort antal forældre til nuværende og tidligere børn i fritidshjemmet for afhøring.

HIV-smittet kampsportstræner tilstår overgreb
Den 39-årige HIV-smittede kampsportstræner Allan Derry Møller kendte sig i går i et nævningeting i Østre Landsret skyldig i seksuelle overgreb på 10 mindreårige drenge. Ingen af forholdene havde relationer til Allan Derry Møllers tidligere arbejdsplads, institutionen "Byggeren" i Værebro.
 
Anklageren lægger især vægt på, at misbruget er sket i en betroet gerning i forbindelse med undervisning, og at den 39-årige har udsat de to af drengene for HIV-smitte. Efter misbruget blev opdaget er den ene, en 15-årig dreng, konstateret smittet med HIV. Allan Derry Møller nægter fortsat at have vidst, at han selv var HIV-smittet.
Han forklarede i retten, at misbruget skete som et led i en videnskabelig helbredsundersøgelse, inspireret af en avisartikel om forringet sædkvalitet hos bl.a. kampsportsudøvere.
 
Allan Derry Møller er sigtet for i alt 23 forhold, men sagen er splittet op, fordi han tiltales for flere forskellige overtrædelser af straffeloven i forbindelse med misbruget af de enkelte drenge.
Sagen fortsætter de kommende uger i Østre Landsret, og på torsdag starter afhøringen af de ti drenge.

40 km/t et skridt nærmere
30 ændringsforslag – det er resultatet af fire borgermøder om den storstilede trafiksaneringsplan for samtlige boligområder i Gladsaxe.
Planen går ud på en generel hastighedssænkning til max. 40 km/t, en sænkning, der skal opnås ved hjælp af skiltning og vejbump.
På borgermøderne var der stor tilslutning til projektet, og langt de fleste ændringsforslag går da også enten på en endnu lavere hastighed eller ændring af bumpenes placering.
 
De sidste skilte og bump ventes på plads i løbet af august.

Kviksølv fra tandlæger opsamles
Andelen af kviksølvforurenet spildevand fra Gladsaxe bliver lidt mindre fremover – til gengæld bliver det dyrere at være tandlæge og i sidste ende kunde i stolen.
Nu skal der nemlig også sættes filtre på køkkenvaskene, hvor instrumenter og slanger skylles.
I forvejen er der de seneste år etableret filtre på de små skyllevaske på tandlægestolene.
Der er 38 tandlægeklinikker i Gladsaxe, hvor af de 24 er private og 14 offentlige, og det ventes at knap halvdelen af dem mangler køkkenvaskfiltrene.
 
Baggrunden for de skærpede miljøkrav er, at kviksølv stadig findes i store mængder i spildevandet, der igen forårsager problemer for renseanlæggende.
Kviksølvet oplagres som farligt affald i slammet, der dermed bliver dyrt at komme af med.

Anmelderros til Piraterne fra Penzance
De lyder næsten som lange klapsalver, anmeldelserne af Gladsaxe Teaters forestilling Piraterne fra Penzance.
Både Jyllands-Postens, Politikens og Berlingske Tidendes anmeldere klasker begejstrede hænderne sammen over forestillingen.
"Gladsaxe Teater har lun og gunstig vind i søsætningen af familieforestillingen", skriver Politikens Lise Garsdal og fortsætter: "Piraterne fra Penzance samler sig alt i alt til en veludrustent familieforestilling, som børn i flere aldre trygt kan gå ombord i".
"Virtuost udført teaterfjolleri er vidunderligt", skriver Jyllands-Postens Henrik Lyding, der kalder Piraterne fra Penzance en ren fornøjelse.
Berlingske Tidendes Susanne Bernth beskriver stykket som "en flot og charmerende totalopsætning".
 
Alle tre aviser rejser sig op for enkelte præstationer.
Eksempelvis skriver Politiken, at "hovedrolleindehaveren Louise Fribo slår triller så klare som bjergluft, og at John Hahn-Petersen har godt fat om forestillingen, når han synger generalmajorens vise". Berlingske Tidende vurderer at både Søren Launbjerg og Flemming Enevold er kækt og flot syngende.
 
Man skal ned i detaljerne for at finde negativ kritik.
Politikens Lise Garsdal har en gnavende lille tvivl: "Kunne piraterne monstro spilles frækkere og sjovere, spørger hun".
Berlingske Tidendes Susanne Bernth efterlyser også lidt mere frækhed og skriver: "Louise Fribo synger som en engel og ser også sådan ud, men føjede glimtvis noget frækt til figuren. Det kunne hun godt gøre noget mere".
 
Men alt i alt har anmelderne altså langt mere godt end skidt at sige om Piraterne fra Penzanse, der spiller frem til den 28. maj.
 
 

Ny busterminal i Bagsværd
Stationsområdet ved Bagsværd Torv kommer til at ændre udseende det kommende års tid.
For ikke bare står forretnings- og boligbyggeriet snart klar, hele stationsområdet og busterminalen bliver også bygget om.
De eksisterende DSB-bygninger, kiosk, billetsalg og minibar, bliver revet ned og erstattet med et billetsalg i centerbygningen.
Der laves en lysreguleret fodgængerovergang nord for jernbanen og de nuværende busholdepladser på Bindeledet ændres.
 
Cyklisterne bliver ikke glemt i det nye projekt – der indrettes nemlig 250 nye cykelholdepladser.
 
DSB ordner selv økonomien omkring nedrivning af gammelt og indretning af nyt billetsalg, mens Gladsaxe Kommune står for de øvrige udgifter på små fem mio. kroner.

Venskabsbyer til debat
Hvad skal vi med venskabsbysamarbejdet?
Det spørgsmål skal foreløbig politikerne i økonomiudvalget diskutere.
Gladsaxe har 16 venskabsbyer rundt i Europa, og til april bliver aftale nummer 17 en realitet i en forstad til den japanske hovedstad Tokyo.
Men hvad får Gladsaxe-borgeren egentlig ud af relationerne til de udenlandske venner, der årligt koster en lille million kroner at opretholde.
Skolebørn, kunstnere, idrætsfolk, politikere og embedsfolk hører til den faste stab af ydere og nydere i samarbejdet, mens den store offentlighed sjældent opdager eksistensen og resultaterne af det grænsebrydende arbejde.
 
I det oplæg, der skal diskuteres politisk i dag, er der en lang række forslag til, hvordan flere kan involveres, eksempelvis nævnes aftenskolerne og foreningslivet som mulige interessenter.
Interesserede deltagere til en introduktionstur til den mulige venskabsby nummer 18 bliver det sandsynligvis ikke svært at finde.
Den norditalienske by Tavarnelle byder nemlig på en ugelang tur i efteråret, hvor det bliver muligt at nærstudere områdets olivenolieproduktion, vine og oste samt kunst i Firenze, Siena og Pisa.
Tavarnelle har i forvejen venskabsbysamarbejde med franske Gagny, som jo også plejer omgang med Gladsaxe.
Et andet argument for at blive venner med den italienske by er, at det kan udløse EU-tilskud at have enten en sydeuropæisk eller østeuropæisk venskabsby.
 
Men i første omgang skal det altså diskuteres, hvilket omfang de venskabelige forbindelser fremover skal have.