Torsdag den 2. marts


Konservativ: "Kulturplans visionsdel – uden visioner!"
Den foreløbige Gladsaxe Kulturplan mangler substans, mener Henrik Sørensen, konservativt medlem af Kultur-Fritids- & Idrætsudvalget, der forleden på et ekstraordinært møde var samlet for, for første gang, at drøfte visionsdelen.
 
"Det der står skrevet i planen er meget generelt. Og det er en skam. Man kunne f.eks. godt sætte målsætningerne for foreningerne og foreningslivet mere i centrum. Den foreløbige plan er ikke god nok som politisk styrings- og arbejdsredskab for de kommende 4 år" siger Henrik Sørensen til Nyhedsmagasinet.
 
Først på et møde den 14. marts skal der tages endelig stilling til planen i udvalget.

Flere på venteliste til plejehjem
Ventelisten til en plejehjemsplads i Gladsaxe Kommune er stigende, og samtidig er vcntetiden blevet længere.
Tallene er til at tage og føle på. For kun et år siden ventede i alt 81 på en plejehjemsplads, mens antallet af ventende nu er steget til 100 personer. Derudover sidder der 5 borgere fra andre kommuner og venter på en plads på et somatisk plejehjem her i kommunen.
3 står på venteliste til demensboliger – én hjemmeboende, én fra en anden kommune og en beboer fra et somatisk plejehjem som venter på at blive overført.
 
Selve ventetiden er et kapitel for sig. Gennemsnitstiden fra visitation til tilbuddet om plads varierer godt nok en del, fra 45 dage til 146 dage, men det samlede gennemsnit er på 104 dage, altså knap 15 uger. Og dét, selvom servicemålet for ventetid i i socialudvalget er opgjort til højst 13 uger.
Den gennemsnitlige ventetid til demenspladser er dog lidt kortere, nemlig på 84 dage.
 
Der er flere årsager til den stigende venteliste og ventetid.
Antallet af pladser er f.eks. stort set uændret, på trods af et stigende behov.
For et par år siden blev det, pga. budgetproblemer vedtaget, at sælge 12 plejehjemspladser til Værløse og Lyngby-Taarbæk kommune. Dét påvirker nu ventelisten direkte. Og da der samtidig er stor søgning ud af kommunen – 24 gladsaxe-borgere søger plads på plejehjem i andre kommuner – er det ikke utænkeligt, at Gladsaxe Kommune bliver nødt til at sælge flere pladser i fremtiden.
 
Endelig er også antallet af dødsfald på plejehjemmene en afgørende faktor. Antallet svinger meget i perioder – og er der kun ganske få dødsfald i en længere periode, ja så stiger ventelisten i samme åndedrag.
Sidste år levede 65 beboere under et år på plejehjem, 36 imellem et og to år, mens 62, eller 38%, levede i to år eller mere på plejehjem. Tendensen er altså, at beboerne nu lever lidt kortere tid end ellers.

Tidl. lærerstuderende dømt for vold mod politiet
Fængsel i 40 dage samt betaling af sagsomkostningerne blev straffen ved en domsmandssag i Gladsaxe Ret i går til en godt 30-årig tidligere lærerstuderende, for i fuldskab at have fremsat voldstrusler og udøvet grov fysisk vold mod en politimand, i en anholdelsessituation under en fest, sidste efterår på Blaagaard Statsseminarium i Mørkhøj.
 
Manden, der tidligere er straffet for uagtsom vold, og til dels nægtede sig skyldig, beklagede dybt det skete.
Han havde deltaget i oprydningen efter festen da man, på grund af hans opførsel, bad ham om at forlade seminariet, hvilket han nægtede, hvorfor politiet blev tilkaldt.
De to først ankomne betjente prøvede længe at tale ham til fornuft og fulgte ham så til hans parkerede cykel, hvor han imidlertid besluttede sig for at vende tilbage til festlokalet og trak en flaske øl frem af lommen.
Betjentene besluttede nu at anholde ham, men han gjorde voldsom modstand og skældte dem huden fuld, med bemærkninger som "du er nakkeskudsaspirant!" og "du er en død mand". Desuden fægtede han vildt i luften og tildelte den ene betjent adskillige knytnæveslag, hvoraf enkelte ramte ansigtet og nødvendiggjorde et senere skadestuebesøg. Først efter yderligere håndgemæng, og efter at endnu et par politifolk var blev tilkaldt, lykkedes det at få manden lagt i håndjern og bragt til stationen.
 
Den dømte udbad sig, efter samråd med sin forsvarer, betænkningstid, med henblik på eventuelt at appellere dommen.

Botilbud til udviklingshæmmede
En ny lokalplan for Elledalen i Stengårds kvarter skal bane vejen for et to-etagers botilbud for ni psykisk udviklingshæmmede.
Det er grunden på Elledalen nr. 8, der skal lægge jord til et længdehus med de ni boliger, der bliver nabo til den bevaringsværdige villa med daginstitutionen i nr. 6.
To store bøgetræer, der står på den østlige del af arealet, bliver bevaret ved nybyggeriet.
 
Lokalplanforslaget, der har nr. 132, lægges ud til offentlig høring fra den 21. marts.

Rigshospitalets center for voldtægtsofre samarbejder med politiet i Gladsaxe
Rigshospitalets nye "Center for voldtægtsofre", som åbnede i går, får også stor betydning lokalt, og kriminalinspektør Palle Sanvig fra Gladsaxe Politi hilser det nye center meget velkommen.
På centret er samlet al ekspertise fra bl.a. den sundhedsfaglige og retsmedicinske side, og politiet har mulighed for, på stedet, at foretage afhøringer af voldtægtsofre, med sundhedspersonale tilstede til at støtte og vejlede offeret.
Også de retsmedicinske undersøgelser kan i høj grad foretages på stedet.
Personalet tæller også gynækologer, socialrådgivere og psykologer.
 
"Vi har fået et henvisningssted, og er på den måde fri for at køre fra sted til sted med offeret" siger Palle Sanvig, der forventer et godt samarbejde med personalet tilknyttet det nye center.

Stationsplads navngivet efter årsskifte
"År 2000 Pladsen" er nu det officielle navn til Bagsværd Torvs kommende nabo, den tidligere stationsplads, der i disse måneder undergår en kæmpe ombygning.
Den lokale handelsforening havde ellers gerne set, at navnet Bagsværd blev føjet til det nye navn.
Men det ville nok blive en tand for besværligt at bruge i dagligdagen, mente politikerne i både teknik- og miljøudvalg og økonomiudvalg.
Så altså, "År 2000 Pladsen" er navnet.

Orkan smadrede julebelysning for 80.000 kroner
Decemberorkanen gik også ud over julebelysningen i de to handelscentre i Søborg og Bagsværd.
Det kom til at koste ekstra 40.000 for hvert område at få sat de nedfaldne lysguirlander op igen.
Søborg Handelsforeing har allerede fået 15.000 kroner i ekstra kommunal støtte og nu har Bagsværd-foreningen fået et lignende beløb.
 
De 15.000 dækker udgiften til nyt materiel, resten er arbejdsløn.