Torsdag den 23. marts


Forening tjener penge på for meget i udbetalt deltagertilskud
Somalisk Forening i Gladsaxe står måske meget snart uden tag over hovedet.
Den 5 år gamle forening har i en længere periode undladt at fremlægge dokumentation for sine regnskaber. Og en regel i folkeoplysningsloven siger, at "såfremt en kreds ikke overholder de regler der er i loven, så kan byrådet undlade at yde tilskud og anvise lokaler i en nærmere angiven periode".
 
Somalisk forening fik i 1997 alt for lidt ind i kontingentindbetaling i forhold til hvad den fik udbetalt i deltagertilskud, og for året 1998 har foreningen slet ikke indsendt noget regnskab.
Med andre ord, har Somalisk Forening altså tjent penge på det udbetalte deltagertilskud.
 
Børne- & Kulturforvaltningen har flere gange været i kontakt med foreningen, og har bl.a. lavet en aftale om tilbagebetaling af de 2.836 kroner, foreningen har fået i for meget udbetalt deltagertilskud – men Somalisk Forening har ikke overholdt aftalen, og har stadig ikke fremsendt noget regnskab..
 
Børne- & Kulturforvaltningen indstiller nu, at Somalisk Forening med virkning fra i år og tre år frem ikke kan modtage tilskud eller få anvist lokaler i henhold til Folkeoplysningsloven.
Sagen havner nu i Kultur- Fritids- & Idrætsudvalget.
 
Nyhedsmagasinet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Somalisk Forening, men foreningens telefon er i øjeblikket spærret for indgående samtaler.

Rektor: Ecstacy ikke noget problem
Hvis eleverne på Gladsaxe Gymnasium bruger rusmidlet ecstacy eller lignende ulovligt på skolen, så bliver de smidt ud.
Den meget enkle og restriktive regel er måske baggrunden for, at ecstacy formentlig ikke er noget problem på Gladsaxe Gymnasium.
En undersøgelse på et andet amtsgymnasium, Tårnby, viser ellers, at omkring 16% af eleverne dér har erfaringer med ecstacy.
 
Rektor Mogens Skjoldager fra Gladsaxe siger til Nyhedsmagasinet, at der til de omkring 10 årlige fester på gymnasiet altid er lærere til stede og ingen af dem har rapporteret om ecstacy eller for den sags skyld amfetaminmisbrug.
 
Kriminalpolitiet i Gladsaxe støder heller ikke så tit på salg eller misbrug af den type rusmidler i politikredsen - det hører tilsyneladende mere til i København ved de større house- og raveparties, som festerne kaldes.
 
Behandlere i Københavns amt er dog bekymrede over den stigende gruppe af ecstacybrugere, der ofte færdes i miljøer med adgang til andre farlige rusmidler.
For selvom ecstacy ikke i dag udgør et behandlingsmæssigt problem, så er der god grund til at øge den forebyggende indsats, konkluderer amtets sundhedsafdeling i en rapport.

Eksklusion af ung cykelrytter efter dopingmisbrug var korrekt, mener CC Gladsaxe
Den lokale cykelklub CC Gladsaxe smed i sidste uge den unge cykelrytter Rasmus Nielsen ud af klubben, efter at han i medierne stod frem og erkendte et længerevarende doping-misbrug, mens han kørte for CC Gladsaxe.
Men Dansk Cykel Union kalder eksklusionen paradoksal, fordi den unge cykelrytter ikke længere var aktivt medlem af CC Gladsaxe, da han blev smidt ud. Dén vurdering er klubbens formand, Erling Jensen, ikke enig i.
 
"Rasmus Nielsen har ikke på noget tidspunkt meldt sig ud af klubben" siger han til Nyhedsmagasinet. Og det faktum, at den 20-årige rytter ikke har betalt kontingent for januar kvartal, er ikke det samme som en udmelding, mener altså CC Gladsaxes formand, der i øvrigt er dybt rystet og chokeret over sagen.

Hjalp tyv – fik 3.000 i bøde
En familiefar fra Værebro fik onsdag i en 2½ timer lang domsmandssag ved Retten i Gladsaxe en bødestraf på 3.000 kr. for sidste år at have hjulpet en butikstyv til at undvige fra den anholdelse, som tre ansatte i byggevaremarkedet Silvan i Gladsaxe havde foretaget.
Dommeren og domsmændene var enige om at finde den tiltalte skyldig, fordi han havde overværet væsentlige dele af hændelsesforløbet.
Derfor måtte han være klar over, at butikstyven var blevet udsat for en civil anholdelse.
 
Tyven havde forsøgt at stjæle nogle egentlig ikke særlig kostbare varer fra Silvan - beløbet oversteg ikke engang 2o kr., viste det sig siden.
Men alarmen var gået i gang ved kassen, hvorefter de tre unge ansatte i Silvan var fulgt efter ud på gaden, hvor de havde forsøgt at overtale tyven til at komme med tilbage på kontoret for at møde det tilkaldte politi.
Det modsatte han sig, og den tiltalte hjalp ham til flugt ved bl.a. at stille sin bil til rådighed og ved at lægge sin hånd på en butiksassistent hals.
 
Anklageren anbefalede frihedsstraf med henvisning til, at der ikke kunne være tvivl om, at dette var en "civil anholdelse", som det hedder.
Forsvareren anbefalede frifindelse med henvisning til, at der kunne være tvivl hos hans klient om det her var en anholdelse, ligesom der også kun var tale om en let berøring.
Retten fandt det dog bevist, at den nu dømte havde samarbejdet med den undvegne om forbrydelsen og flugten.
 
Det principielt interessante i sagen er, at privatpersoner udmærket - på lempelig vis - kan anholde en forbryder, når der gøres opmærksom på, at der er tale om en anholdelse, og politiet hurtigst muligt tilkaldes.
Det er altså også en alvorlig sag at modsætte sig en sådan, civil, anholdelse, og at hjælpe en anden til at flygte fra en sådan.
 
Forsvareren udbad sig betænkningstid på sin klients vegne.

IT-etik og lystlæsning
Folkeskolerne i Gladsaxe er tilsyneladende godt tilfredse med den styrkelse af elevernes læseindlæring og den IT-indsats, der lægges op til fra byrådets side.
Skolebestyrelserne er godt nok utilfredse med den korte høringsperiode på en lille måneds tid, der har været til at gennemgå og kommentere forslaget.
 
Men det har ikke afholdt skolerne fra at sende ændringsforslag til formand Karin Søjberg Holst og de øvrige politikere i undervisningsudvalget.
Vadgård skole har eksempelvis understreget vigtigheden af, at eleverne får bibragt lyst til at lære at læse, og andre har peget på IT-etik, altså det at kunne omgås informationsteknologien på den rette måde.
 
For hvert klassetrin er der nu beskrevet helt nøjagtigt, hvor langt eleverne skal være nået med læsning og IT-kunnen, når året er omme.
Mindst tre gange i løbet af skoletiden bliver elevernes kundskaber kontrolleret, og Gladsaxe Kommune vil igen deltage i den landsdækkende læseundersøgelse Danlæs.

Politiet i Gladsaxe glæder sig over ny undersøgelse af ungdomskriminalitet
De unge i Gladsaxe har tilsyneladende andet at give sig til, end at begå kriminalitet, viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd.
Den er foretaget blandt 8.klasser i 3 forskellige politikredse, og kriminalinspektør Palle Sanvig fra Gladsaxe Politi glæder sig over, at Gladsaxe politikreds er med i undersøgelsen.
Den giver nemlig et fingerpeg om, hvor politiet skal sætte ressourcerne ind i fremtiden. Blandt andet konkluderer undersøgelsen, at de helt unge ikke begår lige så alvorlig kriminalitet som for 10 år siden.
 
Til gengæld er der stadig en lille hård kerne af ungdomskriminelle i Gladsaxe, og de begår stadig grovere og mere voldelig kriminalitet, siger Palle Sanvig.