Tirsdag den 28. marts


Til kamp mod ventelisterne på sygehusene – grå stær operationer sendes i udbud
Amtssygehuset i Herlev har aktuelt landets længste venteliste på grå-stær operationer med op til 69 uger, og også når det gælder høreundersøgelser er der i dag lange ventetider.
Men en ekstra pose penge på 15 millioner kroner gør det nu muligt at tage kampen op mod de lange ventelister på amtets sygehuse.
 
Man planlægger nu at udnytte ekstrakapaciteten hos bl.a. de specialpraktiserende læger eller hos sygehusenes egne afdelinger, udenfor normal arbejdstid, fortæller Leif Flemming Jensen, formand for sygehusudvalget i Københavs Amt.
800 grå står operationer og tilsvarende høreundersøgelser sendes nu i udbud.

Dømt for pagaj-trusler
Mandag blev en mand fra Bagsværd dømt for at have løftet en pagaj på en truende måde, mens han nærmede sig nogle betjente, der var kommet for at anholde ham.
Under domsmandssagen ved Retten i Gladsaxe, kom det frem, at manden havde været stærkt oprevet. Dels fordi han havde haft et skænderi med sin kæreste, dels på grund af den, i hans øjne, hårdhændede måde, hans far netop var blevet anholdt på. Muligvis var han også påvirket af kokain.
I hvert fald ville han komme sin gamle og let handicappede far til undsætning og undgå, at han blev anholdt.
 
Politifolkene følte sig truede, da han bevægede sig frem imod dem med pagajen hævet i hvad de opfattede som angrebsstilling. Derfor trak en af dem staven og et par andre pistolerne, samtidig med at de midlertidigt trak sig tilbage, for at beskytte sig mod et muligt angreb.
 
Den tiltalte nægtede sig skyldig, og sagde, at han kun havde brugt pagajen som en slags krykke, fordi han tidligere havde brækket et par tæer og derfor på det nærmeste kun kunne humpe omkring.
Han var ulykkelig over den måde, hans far var blevet behandlet af ordensmagten på, og han frygtede for en lignende hårdhændet behandling – ja, endog for at blive beskudt. Han havde dog ifølge eget udsagn aldrig haft til hensigt at true eller tilføje betjentene skade.
 
Manden fik en dom på tre måneders betinget fængsel, det vil sige, at den kun bliver udløst, hvis han begår lignende kriminalitet igen. Dommen var så høj, fordi det var en såkaldt fællesstraf, hvor tidligere straffe kommer oven i.

Brandvæsen og politi på overarbejde
Fem tilfælde af brandstiftelse uden personskader.
Sådan lyder opgørelsen fra kriminalpolitiet i Gladsaxe efter weekenden.
To gange fredag aften på Sydmarken i Søborg, hvor det først gik ud over en uindregistreret bil på vejen og siden en container og et træskur ved vuggestuen i nr. 27.
Herfra blev en ung mand set løbe fra stedet kort før midnat, natten til lørdag.
Han var sorthåret, bar en hvid skjorte og sorte bukser.
 
Lige efter midnat blev der sat ild til en affaldscontainer og et plankeværk ved Høje Gladsaxe Torv og om morgenen til et legehus på Skolesvinget i samme område.
 
Lørdag nat satte tre fulde unge ild til en bil på Kildebakkegårdsallé i Søborg.
Fra boligblokkene i nærheden så vidner, hvordan de tre 17-årige åbnede bagagerummet på en Ford Escort og satte ild. Derefter løb de grinende væk.
Latteren forstummede dog, da de tyve minutter efter blev anholdt af politiet.
De havde tilsyneladende ikke noget motiv, og tilstod også, at de tidligere på aftenen havde smadret en reklamesøjle et andet sted i Søborg.
 
Brandstiftelse kan give op til seks års fængsel uden personskade – med personskade kan straffen blive fængsel op til livstid.

Udgravninger i Mørkhøj genoptaget
Et ganske specielt fund i forbindelse med den arkæologiske udgravning på Mørkhøjvej, hvor det nye omsorgscenter Rosenlund skal bygges, har fået arkæologerne fra Amts Museumsrådet til at genoptage dén udgravning, der ellers blev afsluttet for godt en måned siden.
Der er nemlig fundet stolpehuller på grunden stammende fra et meget stort hus, som formentlig kan dateres helt tilbage til vikingetiden. Og arkæologerne er nu meget ivrige efter at konstatere, hvorvidt huset har ligget alene, eller der har ligget flere af samme slags på grunden.
 
Udgravningsleder Tom Giersing, der var med til at genoptage udgravningerne i slutningen af sidste uge, siger til Nyhedsmagasinet, at man allerede nu har en formodning om, at der har ligget i hvert fald 3 lignende huse på stedet.
I forbindelse med vinterens udgravninger fandt arkæologerne spor af 15 huse, dateret tilbage til den germanske jernalder, dvs. bygget før vor tidsregning.
 
Amts Museumsrådet fortsætter sine udgravninger til og med onsdag i denne uge.

Beboerformand blander sig i indvandrerdebat
"Hvorfor lejer I egentlig selskabslokaler ud til fremmedarbejdere?".
To gange på fjorten dage fik beboerformanden i Høje Gladsaxe, John Brown Brabant Althoff Andersen, det spørgsmål, som han syntes, var helt horribelt.
For selvfølgelig skal de samme regler gælde for alle lejere, mener han.
 
Vreden over forslaget om diskrimination fik John Brown Brabant Althoff Andersen til at skrive et indlæg i Høje Gladsaxebladet med titlen "Vi er alle i slægt med mindst en indvandrer".
I artiklen skriver han blandt andet:
"Vi er alle i familie med enten en indvandrer, eller en udvandrer, og udvandreren må jo alt andet lige være indvandrer et andet sted!".
 
John Brown Brabant Althoff Andersen - hvis lange navn i sig selv fortæller om slægtsskab med indvandrere – bygger blandt andet artiklen på slægtsforskning, han selv har lavet. Han har slægtsforsket i 21 danske familier og fandt indvandrere i dem alle sammen.

Kritik af indsamlingsresultatet
Og så er resultatet af indsamlingen til Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling den 27. februar offentliggjort. Resultatet får præst Mogens Kjær fra Søborgmagle sogn til at kritisere borgerne for at være for nærige.
I Gladsaxe Kommune blev der samlet ind i fire sogne, og i tre ud af de fire lå resultatet under landsgennemsnittet.
Værst gik indsamlingen i Buddinge Sogn, hvor der blev samlet 1 krone og 62 øre ind pr. husstand.
Nummer to fra bunden var Bagsværd Sogn med fire kroner og 47 øre pr. husstand, og nummer tre var Mørkhøj Sogn, hvor der blev samlet fem kroner og 45 øre ind.
Det er kun en anelse under landsgennemsnittet på fem kroner og 70 øre.
 
I Søborg Magle Sogn kom der derimod mange kroner i kassen, nemlig dobbelt så mange som landsgennemsnittet.
Her spyttede hver husstand i gennemsnit i med elleve kroner og 84 øre.
Alligevel mener sognepræst Mogens Kjær, at det lokale bidrag var pinligt lavt.
I kirkebladet Søborgmagle kirke skriver han under overskriften "Det er bare for ringe!" :
 
"Pengene kanaliseres gennem Folkekirkens Nødhjælp, som har instrueret os om at sige tak for gaven, så det gør vi hermed. Men den er da ærlig talt ikke særlig imponerende.
Det blev til knap fem kroner pr. person i et område, hvor husstandsindkomsterne ligger meget højt. Huspriserne er måske blevet så høje, så vi slet ikke kan undvære noget til de fattigeste. Er vi måske blevet skeptiske, så vi ikke tror, indsamlede penge kommer de fattige til gode? Det er måske bare en undskyldning", skriver han.
 
Indsamlingskoordinator Stig Fog Jensen fra Folkekirkens Nødhjælp trækker til gengæld lidt på smilebåndet, da han hører Mogens Kjærs kritik.
I Søborg Magle har de klaret det godt, siger han.