Onsdag den 29. marts


Stor brand i Gladsaxe
I går aftes knitrede ilden i en af de største lejlighedsbrande, der har været i Gladsaxe i flere år.
Det skete på Solnavej 91 i Gladsaxe.
Da Falck kom ud på stedet, stod røgen ud fra trappen og de kunne se flammer gennem vinduet.
I første omgang var den vigtigeste opgave at få alle mennesker ud. Falck indsatte to røgdykkerhold og politiet tømte de lejligheder, de kunne nå ind i.
 
Det lykkedes at få alle ud, men seks voksne og to børn kom på sygehuset til observation for røgforgiftning.
Lejligheden på 2. sal til højre udbrændte totalt.
 
Politiet skal nu efterforske årsagen til at branden opstod. Det var sandsynligvis enten i fjernsynet eller i køkkenet – det var i hvert fald de to steder, hvor branden havde hårdest fat.

Produktionsskolen virker efter hensigten
Et ophold på produktionsskole giver de unge fornyet lyst til at fortsætte på en uddannelse eller arbejde.
En ny stor undersøgelse, lavet af Udviklingscentret for folkeoplysning og voksenundervisning viser, at det rent faktisk lykkes for landets produktionsskoler at få fat i den gruppe af unge, der er kørt sur på den traditionelle uddannelsesvej.
 
På produktionsskolen i Gladsaxe er 6 af de senest afsluttede elever nu i arbejde, 4 er i gang med anden form for aktivering, og 11 er nu begyndt på en uddannelse, fortæller Anette Snor fra produktionsskolen i Gladsaxe. Her gør man meget ud af især det vejledende arbejde, og at motivere eleverne og forberede dem på det videre forløb.
Kun 4 af de seneste elever er gået over til ledighed, mens en enkelt i øjeblikket er på barsel.
 
Eleverne går gennemsnitligt på produktionsskolen i ½ år.

Hurtigere diagnosticering af brystkræftpatienter
En helt ny model for diagnosticering af brystkræftpatienter er måske på vej til brystkirurgisk afdeling på Amtsygehuset i Herlev.
I dag foregår undersøgelse af patienter, henvist med mistanke om en ondartet knude i brystet i de fleste tilfælde over flere besøg på sygehuset, og antallet af dage imellem undersøgelse og den eventuelle svar-samtale varierer. Og dét, til ikke mindst psykisk belastning for patienterne.
Men nu har sygehusdirektoratet i amtet stillet forslag om, at man på sygehuset i Herlev fremover gennemfører alle nødvendige brystkræftundersøgelser indenfor samme dag, og at svar-samtalen finder sted højst 4 dage senere.
 
Den model tilstræbes også i dag på Amtssygehuset i Herlev, fortæller overlæge på brystkirurgisk afdeling, Cresten Axelsson. For godt 1/3 af patienternes vedkommende foregår alle undersøgelser i dag indenfor et døgn, men hvis dét tilbud skal gælde alle patienter, kræver det en overordnet koordinering af personaleressourcer, siger han til Nyhedsmagasinet.
 
Om godt en måned, den 1. maj, samles al behandling af brystkræftpatienter på sygehuset i Herlev, og forslaget om sammedags-diagnostik er til behandling på Sygehusudvalgets næste møde den 6. april.

Strid om testamente
Tidligere festede de sammen til familiefester.
I går mødtes de i retten.
Skifteretten i Gladsaxe behandlede i går en meget usædvanlig arvesag, og der blev både talt om trolde, hekse og rumvæsner.
Striden gik på om et testamente, der blev skrevet af en gammel, småskør dame, er gyldigt eller ej.
Den gamle dames formue består blandt andet af overskudet fra salget af en ejendom. Ifølge testamentet er hovedarvingen en kvinde, der nærmest var en slags steddatter. Hendes far levede i omkring tyve år sammen med den afdøde, men de var aldrig gift. Hvis testamentet derimod bliver erklæret ugyldigt, går pengene i stedet blandt andet til den gamle dames nevø og niece.
 
I retten prøvede steddatterens advokat, Erik Due, at bevise, at kvinden var ved sine fulde fem, da hun skrev testamentet. Han lagde blandt andet vægt på, at den advokat, der så hende underskrive testamentet, grundigt forklarede, hvad det gik ud på.
Nevøens advokat, Claus Søborg Hansen, prøvede derimod at bevise, at den gamle dame ikke havde været i stand til at overskue, hvad hun skrev under på. Han henviste blandt andet til, at en notar kort tid forinden havde nægtet at lave et såkaldt notar-testamente, hvor notaren sikrer at testamentet er gyldigt.
Grunden til, at notaren ikke mente, at den gamle dame var i stand til at underskrive testamentet var blandt andet, at notaren havde spurgt "Og hvem skal så arve resten af pengene?"
"Det skal jeg", svarede den gamle dame.
 
Sagen blev yderligere kompliceret af, at den afdøde i mange år havde været ret speciel og talt om farlige spioner, trolde og hekse, men det mente steddatterens advokat ikke havde betydning for sagen, fordi den gamle dame alligevel var klar over, hvad testamentet handlede om.
 
Dommen falder den 28. april, og vi fortæller selvfølgelig hvad, den endte med.
Men allerede nu er sagen en påmindelse om, at notar-testamenter er langt sværere at omstøde end vidnetestamenter, der som i dette tilfælde kan ende i retten, hvis en af parterne mener, det er ugyldigt.

Åben kommunal postliste
Nu bliver post til Gladsaxe Kommune lagt ud på åbne postlister.
Det sker fra maj, hvor rådhuset tager et nyt dokument- og journaliseringssystem i brug, hvor breve scannes ind i computersystemet.
Det er dog ikke samtlige breve fra borgerne, der lægges ud til offentlig beskuelse, siger kontorchef Karin Albertsen.
Reglerne bliver som i dag, hvor kommunen følger offentlighedsloven, og det vil sige, at eksempelvis breve om sygdom, religion eller race ikke kommer på den åbne postliste.

Rygskole sender syge tilbage på arbejdsmarkedet
En særlig rygskole for sygedagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere sender omkring en trediedel af deltagerne ud af den kommunale forsørgelse og tilbage på arbejdsmarkedet.
Det viser erfaringerne entydigt fra de seneste godt tre års rygkurser med to afspændingspædagoger som lærere.
 
De blev startet af socialforvaltningen i samarbejde med aftenskolen AOF som forsøg i 1996, men har med de gode resultater efterhånden opnået nærmest permanent status.
For ikke blot bliver en trediedel som sagt raskmeldte, en anden trediedel går ind i et revalideringsforløb i form af fleksjob eller arbejdsprøvning.
Resten af deltagerne er enten i aktivering, stadig sygemeldte, flyttet eller på vej til førtidspensionering.

Idrætsmærke til pensionister
I aften får 180 aktive pensionister og efterlønnere fra Gladsaxe et idrætsmærke, fordi de har gennemført en række prøver.
To af dem er Rita og Jørgen Sørensen, der har været med i ti år.
De er meget glade for at være med. "Det giver et pift", siger Jørgen Sørensen.
Ægteparret har fået mange nye venner gennem idrætten og hygger sig også ved at køre en lille konkurrence med hinanden.
 
Pensionistidrætsmærket uddeles for 21 gang. Mærket er indstiftet af Landsforeningen for Senior Idræt.

Center får ny leder
Genoptræningscentret i Søborg får ny leder 1. maj.
Det bliver den 49-årige fysioterapeut Birthe Søndergaard, der kommer fra Helsingør kommune.
Her har hun de seneste år været leder af et aktivitets- og træningscenter, der på mange måder minder om Genoptræningscentret.
 
Stillingen har været opslået, og genopslået, siden centrets tidligere leder Birgitte Løye trådte tilbage i efteråret 1999.