Mandag den 20. November


18 millioner til nedslidte skolebygninger

Beskidte og nedslidte.
Sådan beskrev skolebestyrelserne i Gladsaxe for et halvt år siden skolebygningernes aktuelle tilstand. På Værebro Skole siver regnen i øjeblikket ned gennem tagene og slår igennem murværket så der er mærkbare fugtgener, og skolens ventilationssystem er kun delvist renoveret, hvilket betyder at varmen forsvinder flere steder.
Men nu kan Værebro og kommunens 15 andre skoler omsider se frem til en længe ventet renovering. I anlægsbudgettet for år 2001 er der nemlig sat 18 millioner kroner af til vedligeholdelse og renovering af skolebygninger.
 
Listen med opgaver fylder ni A4 sider. Næsten alle skoler har problemer med kloak og ventilation, Bagsværd Skole trænger til ny tagbelægning over gymnastiksalen, og Egegård til udskiftning af vandrørerne i hovedbygningen og renovering af svømmehallen. Og på Mørkhøj Skole er gulvet i gymnastiksal B direkte farligt for elevernes sikkerhed, ligesom taget over gymnastiksalen, skole- fritidsordningen, lærerværelset og aulaen trænger til udskiftning eller renovering.
 
Opgaverne er prioriteret efter sikkerheds- og sundhedsfare, myndighedskrav, tekniske installationer der er nødvendige for skolens brug, og afhjælpende vedligehold på bærende konstruktioner og klimaskærme.
 
Vedligeholdelse af skolebygninger er på dagsordenen, når Børne- og undervisningsudvalget i morgen er samlet til møde, og derefter skal sagen i Økonomiudvalget.

Tiltalt for vildledende markedsføring af Dr. Newton´s Antifedtkur

Skaldyrsekstrakt fra rejer har en helt fantastisk effekt.
I hvert fald hvis man skal tro en 57-årig mand, der har solgt postordre-piller fra en virksomhed i Søborg.
I kuponhæfter og reklameaviser markedsførte han i 1997 og 1998 pillerne som Dr. Newton´s Antifedtkur. Han skrev blandt andet, at vidundermidlet kunne optage fedt, så man mindst tabte 10 kilo på en måned, og at pillerne modvirkede de mest udbredte helbredsproblemer.
 
I fredags sad manden så på anklagebænken i Gladsaxe Ret.
Tiltalt for vildledende markedsføring, manglende registrering af fødevarevirksomheden og fortsat salg trods myndighedernes forbud.
Anklageren krævede, at han blev idømt en bøde på mindst 35.000 kroner, hvorimod den tiltalte erklærede sig uskyldig.
Hans forsvarer mente, at myndighederne havde været for dårlige til at vejlede ham, og at reglerne i det hele taget er så indviklede, at han var i god tro.
 
Ud over tiltalen i forbindelse med salget af Doktor Newton´s Antifedtkur er manden også anklaget for lignende lovbrud i forbindelse med salg af produkterne Danmarkskuren og Slimline.
Manden siger, han ikke længere sælger slankeprodukter.
Der falder dom på fredag.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

To fjer, fem høns – og to lastbiler

En veritabel nabokrig om et ulovligt placeret hønsehus og ulovligt parkerede lastbiler er ved at bryde ud i et ellers fredeligt villakvarter i Bagsværd.
Sagen starter, da en vognmand parkerer sine to lastbiler hjemme ved villaen på Vandkarsevej.
Kørslen med og parkeringen af bilerne som faste ingredienser i hverdagen blev for meget for beboere i området, der fik Bagsværd Grundejerforening til at tage affære.
 
En klage til Gladsaxe Kommune resulterede i et forbud mod lastbilparkeringen og en trussel om politianmeldelse, hvis forbuddet ikke blev overholdt.
Vognmanden på sin side har nu sendt en klage til kommunen over ulovlig placering af udhuse, hønsehus og skur i skellet hos en af de klagende naboer – en sag, der nu skal beskæftige den kommunale bygge- og miljømyndighed et stykke tid frem.
 
Kun fantasien sætter grænser for, hvordan denne sag kan udvikle sig – alene på Vandkarsevej er 66 husnumre, der kan tages fat på.

Nye låneregler for musik!

Det er ikke kun Gladsaxeborgere der skal kunne nyde godt af musikudlånet fra kommunens biblioteker.
I dag skal man bo i Gladsaxe for at kunne låne musik med hjem fra bibliotekerne i kommunen, men fra januar kan folk også komme udenbys fra og gå på opdagelse i bibliotekernes musikarkiv.
Både i Lyngby og Gentofte har bibliotekerne åbnet for udenbys borgere, og på Gladsaxe Hovedbibliotek er de nu spændte på, hvordan den nye ordning vil udmønte sig i praksis.
 
Og det bliver ikke den eneste ændring på musikbliotekerne i Gladsaxe. Kultur- fritids- og idrætsudvalget besluttede på sit møde forleden at imødekomme ønsket om at ophæve den nuværende maximering på otte hjemlånte cd´ere, altså at låneren kun må have otte cd´er hjemme ad gangen.
Fra årskiftet kan musikglade mennesker i og udenfor Gladsaxe låne ligeså mange cd´ere med hjem som de vil.
 
Gladsaxes biblioteker har samlet omkring 30.000 cd´ere, hvoraf de 23.000 står på Hovedbiblioteket.

Stor forskel på børns udvikling

Der er store forskelle på, hvornår børn lærer at gå, kravle og tale.
Det fortæller sundhedsplejerske Hanne Roelsgaard.
De fleste børn begynder at gå, når de er 12-13 måneder gamle, men nogle har allerede taget de første skridt i 10-måneders alderen, mens andre først begynder at gå, når de er 16 måneder.
 
Hver mandag svarer sundhedsplejerskene på spørgsmål fra Radio Gladsaxes lyttere. Har du selv et spørgsmål, kan du skrive, ringe eller maile til os på adresserne Kildebakken 22, 2860 Søborg og radio@gladsaxe.dk
Telefonnummeret er 39 56 06 88.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet