Tirsdag den 21. November


"Rent" går rent ind!

Gladsaxe Teater har mildest talt haft svært ved at trække fulde huse til de seneste forestillinger på store scene.
Men nu trækker teatret den berømte kanin op af hatten og præsenterer en vaskeægte verdenssucces, der samtidig skal opdrage en ny generation, den unge, til at gå i teatret.
Rockmusicalen Rent har på kun få år opnået kultstatus og vundet alt hvad der er værd at vinde af kritikerpriser, og nu skal Jonathan Larsons musical stå sin prøve i Gladsaxe.
Nyhedsmagasinets Lotte Brochmann anmelder Rent:
 
"Rent tager udgangspunkt i en gruppe unge kunstnere som lever under kummerlige kår i New Yorks East Village, det fattigste kvarter man overhovedet kan forestille sig. De har ikke penge til huslejen, og åbenbart heller ikke til prævention, for flere af de personer vi følger er smittet med HIV og lever på lånt tid.
Det fortæller jeg kun, for at der ikke skal være nogen der kommer ud fra Gladsaxe Teater efter at have set forestillingen og er i tvivl om, hvad det er de har overværet.
Det er nemlig til tider mere end svært at høre hvad det er solisterne synger. Gladsaxe Teaters store scene egner sig simpelthen ikke til rockmusik. Og det er selvfølgelig en skam, når historien i Rent adskiller sig fra alle de traditionelle musicals, ved at være alt andet end banal og ved at have et budskab. "Lev i nuet, grib dagen".
Men som min sidemand sagde "jeg kan ikke høre hvad de synger, men hold op hvor lyder det godt".
Når solisterne er på scenen, så er det med en nerve og en udstråling som når helt ned til de bagerste rækker i salen, og det er dét, der gør Gladsaxe Teaters opsætning af Rent så fænomenal.
Søren Launbjerg og Lars Bom står øverst på rollelisten, men det ville være skamløst at fremhæve én solist fremfor en anden.
Især når alle 15 solister står på scenen sammen, samtidig, opstår der magi - og man kan ligefrem se på solisterne at de glæder sig til at komme ind og synge.
Også det fem mand store live-orkester der er med på scenen er fremragende.
 
Ved weekendens premiere brød publikum flere gange ud i spontan jubel og klappede og trampede så taget rejste sig fra bygningen, og hvis man kigger godt efter på Buddinge Hovedgade så kan man se det svæver endnu. Jonathan Larsons musical vil begejstre tusindvis af publikummer inden årets udgang.
Det er den svenske instruktør Philip Zandén der har iscenesat.
Og "Rent" kan meget vel blive den publikumssucces, Gladsaxe Teater så inderligt trænger til"

Udlån udenbys en succes

Fra årsskiftet udvider musikbibliotekerne i Gladsaxe kredsen af potentielle lånere betydeligt.
Nu skal det også være muligt at komme udenbys fra og låne med hjem fra musikarkiverne i Gladsaxe. Og samtidig ophæves maximeringen på otte hjemlånte cd´ere, så man nu kan låne alle de cd´ere man har lyst til.
På Hovedbiblioteket er de lige nu spændte på hvordan de nye låneregler vil udmønte sig i praksis, men allerede sidste år åbnede Stadsbiblioteket i Lyngby, som de første, deres musiksamling for udenbys borgere, og hér har man kun godt at sige om ordningen.
 
"Man kan roligt sige det er en succeshistorie" siger afdelingsbibliotekar Inger Hagen fra Stadsbiblioteket i Lyngby. "Vi var selvfølgelig lidt spændte på, om vi ville blive fuldstændig overrendt, og vi har da også mærket en stor udlånsstigning det seneste år på omkring 20%, men det har alligevel ikke været sådan, at vi ikke har kunnet følge med" siger hun til Nyhedsmagasinet.
 
Også på Gentofte biblioteket har man siden august kunnet låne musik, selvom man bor udenfor kommunen, og her har de endnu ikke mærket nogen usædvanlig stor stigning i udlån af musik.
Bibliotekerne har i øvrigt stadig mulighed for at bestille musik hos hinanden, hvis en låner har brug for en cd som ikke er hjemme.
 
Ordningen med udlån til udenbys borgere træder i kraft i Gladsaxe den første januar, og kræver direkte fremmøde på biblioteket.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Omsætningsstigning i tobaksfirma

Selv om det seneste års tid har været et af de mest turbulente i Skandinavisk Tobakskompagnis levetid, så kommer Søborg-koncernen ud med en omsætningsstigning på næsten 4 mia. kroner i regnskabsåret 1999/2000.
 
Året har ellers været præget af beskyldninger om fusk med tobaksskadeundersøgelser og indholdsdeklarationer, men alene cigaretsalget steg i Danmark med 5,5%. Her i landet blev der således solgt 6,9 mia. cigaretter.
Med tobaksafgifter omsatte aktieselskabet for næsten 29 mia. kroner i det netop afsluttede regnskabsår.

Statistik over euro-afstemning i Gladsaxe

Flere nej-sigere i forhold til landsgennemsnittet, højeste stemmeprocent i Marielyst distrikt, og flertal af kvindelige vælgere.
Nej, det handler ikke om valg til menighedsrådet, men derimod folkeafstemningen om euroen som den gik for sig i Gladsaxe den 28. september.
Planlægningsafdelingen i Gladsaxe Kommune har netop udgivet en meget detaljeret analyse af stemmeprocenten og valgdeltagelsen her i kommunen.
 
Stemmeprocenten i samtlige 11 distrikter i Gladsaxe var højere end landsgennemsnittet, ligesom vælgerne i Gladsaxe tegnede sig for relativt flere nej-stemmer end i Københavns Amt og resten af landet.
Kun Bagsværd og Stengård distrikt stemte overvejende ja, mens der var flest nej-sigere i de øvrige distrikter.
Marielyst distrikt havde den højeste stemmmeprocent, nemlig 91,8%, efterfulgt af Stengård og Søborg hvor lidt over 90% deltog i afstemningen. Værebro distrikt tegnede sig for den laveste stemmeprocent med 85,7%.
 
Gladsaxe er i øvrigt en af de eneste kommuner i landet der laver detaljerede valganalyser.

Fald i Grib skov

En 32-årig mistede for nylig livet ved Nøddebo i Gribskov.
Det udløste ikke storalarm hos politiet, for der var blot tale om en 14 meter høj rødgran, der skal agere juletræ på Gladsaxe rådhusplads fra på fredag.
Den våde sommer har resulteret i et, ifølge rygterne, meget smukt, friskt og grønt træ.
 
Efter stormen sidste år i december, der jo tog livet af tusindvis af skovens træer, så bliver der i år ekstra rift om de flotteste juletræer.
Gladsaxe Kommune har for længst sikret sig dette års træ, der ydermere var så heldig at befinde sig i et skovområde, der blev skånet for de værste ødelæggelser.
Nu er det dog fældet manuelt og helt bevidst og er klar til sin sidste strålende indsats fra fredag kl. 17, hvor lysene på træet tændes.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet