Onsdag den 29. November


Medarbejderdemokrati ikke lovsikret

Gladsaxe Kommune kan ikke tvinge medarbejdere i selvejende institutioner til at være medlemmer af institutionens bestyrelse.
Det har de to selvejende børneinstitutioner Kærnehuset og Solsikken ment i årevis, og nu har de fået både socialministeriets og tilsynsrådets ord for, at de har ret.
 
Sagen starter i 1993, hvor byrådet anmoder institutionerne om at revidere vedtægterne.
De nye vedtægter indeholdt ikke en sikring af medarbejderrepræsentation i bestyrelsen, og det forhold bad kommunen de to institutioner om at ændre – medarbejderdemokrati er nemlig en del af de kommunale retningslinier på bestyrelsesområdet.
Der var blot det problem, at medarbejderne selv ikke ville være med i bestyrelsesarbejdet, og siden har Kærnehuset og Solsikken via Landsorganisationen Danske Daginstitutioner så kæmpet for retten til, at medarbejderne ikke er med i det demokratiske bestyrelsesarbejde.
 
Og lovgivningen er på institutionernes side; i lov om social service står der således, at i selvejende institutioners bestyrelser med et flertal af valgte forældre, ja, der behøver medarbejdere ikke at sidde med.
Dermed har medarbejderne vundet ret til ikke at være med på det besluttende plan.
En unægtelig noget modsatrettet sag i en tid, hvor medarbejderdemokrati er en selvfølgelighed de fleste steder.

Trakasserier med trælast fortsætter

Buddinge Trælast, med den famøse placering for tæt på vejen af den nye salgsbygning, fortsætter med at gøre sig ud til bens i forhold til de bygningsmæssige tilladelser, der er givet fra Gladsaxe Kommune.
Nu handler det om udformningen af hjørnearealet ved Klausdalsbrovej og Buddingevej, hvor ejeren af trælasten mener, at Gladsaxe Kommune er gået over stregen med kravene om oversigtsforhold for trafikanter, højde på mur og placering af hegn.
Der er tale om en ekspropriering, mener ejeren, som har klaget både til Tilsynsrådet og til Naturklagenævnet.
 
Yderligere en sag om trælasten er derudover på vej – denne gang handler det om størrelsen og farven på det reklameskilt, der skal hænge på bygningen.
Trælastens ejer vil både have gjort bogstaverne større og farven ændret i forhold til den første aftale.
Det får han nu ikke lov til, besluttede politikerne i teknik- og miljøudvalget forleden, så også her kan der være lagt op til en længere batalje.

Ingen udtalepligt for kommune i pædofilisag

Gladsaxe Kommune er ikke forpligtet til at udtale sig om Inga Helds embedsførelse, dengang hun var leder af børneinstitutionen Vadstrupgård i Bagsværd.
Det har Tilsynsrådet netop udtalt som konklusion på en klage netop fra Inga Held.
 
I forbindelse med pædofilisagen på institutionen fremkom udokumenterede beskyldninger og anklager mod Inga Held – beskyldninger og anklager, der ifølge klageren senere går igen i en del af en juridisk redegørelse om kommunens rolle i pædofilisagen.
Efter 26 år som leder af institutionen uden at have modtaget nogen form for kritik fra arbejdsgiveren, så udbad Inga Held sig en offentlig vurdering fra kommunens side om hendes rolle og ansvar i forbindelse med Vadstrupgårdsagen.
Men da sagen kørte for retten, og senere blev afsluttet, var Inga Held ikke længere ansat, og dermed har kommunen ingen pligt til at udtale sig, mente byrådet i Gladsaxe, som altså nu har fået Tilsynsrådets ord for, at det er i orden.
 
Et enkelt medlem af rådet mener dog, at kommunen, samtidig med udgivelsen af den juridiske redegørelse, burde have udtrykt en vurdering af Inga Helds rolle og ansvar i forbindelse med sagen.

Borgermøde om Søborg Torv

Det er ved at være sidste udkald, hvis man vil være med til at bestemme, hvordan det nye Søborg Torv skal se ud.
Gladsaxe Trafikplads, Bagsværd Torv og Buddinge Station er blandt de torve og pladser, der i de senere år har gennemgået en tiltrængt renovering. Og nu er turen kommet til Søborg Torv.
Et forslag til lokalplan for torvet blev i efteråret sendt til offentlig debat, og hér tre uger før fristen for at komme med indsigelser eller forslag udløber, er der borgermøde om Søborg Torv.
 
Mødet er i aften klokken 19.30 i rådhushallen.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

To drenge begik røveri på Novembervej

Gladsaxe Politi efterlyser to drenge, der i lørdags begik et røveri på Novembervej over for Pilegårdsvej.
De truede med kniv og fik dermed frarøvet pungen fra en borger.
 
Den ene dreng beskrives som 13-15 år, nydansk, med briller og karseklippet flerfarvet hår som en spiral. Han var iført sort Scott-jakke og cowboybukser.
Den anden beskrives ligeledes som 13-15 år og nydansk. Han havde sort dynejakke og cowboybukser på.
De kørte fra stedet på en knallert, hvor der manglede en pærer i forlygten.
 
Røveriet skete i lørdags ved syvtiden om aftenen.

Episoder fra politirapporten

Sidste mandag kom to bilister i klammeri med hinanden på Marielundvej i Gladsaxe.
De havde kørt chikanekørsel mod hinanden, og da den ene, en 22-årig mand fra Herlev, holdt ind til siden, gik det galt.
Han åbnede sin fordør samtidig med, at den anden, en 48-årig mand fra Østerbro, kørte forbi med det resultat, at den 22-åriges fordør blev ramt af den 48-åriges bil.
Det gjorde den 22-årige så vred, at han stak den 48-årige med en stor skruetrækker, og nu er sigtet for vold.
I det tilfælde blev politiet med god grund indblandet i sagen. Det samme kan man ikke sige om den patrulje, der samme aften rykkede ud for at undersøge et mistænkeligt forhold på Gammelgårdsvej, hvor en mand var set på taget.
Det viste sig nemlig, at manden var ved at rette på sin antenne.

Ny chef for ældreområdet

Plejehjemsbeboere, hjemmehjælpsmodtagere og personale indenfor den kommunale ældreomsorg får ny leder efter Lars Schnoor, der har valgt at stoppe.
Valget som ny leder er faldet på den 49-årige Ole Maymann, der kommer fra en stilling som leder af en afdeling for borgerydelser i Græsted-Gilleleje kommune.
Ole Maymann er oprindelig uddannet sygeplejerske og har siden suppleret med uddannelse indenfor det administrative område.

AB-aktie rykker også nedad

Uden selv at være på banen blev fodboldholdet fra AB spillet under nedrykningsstregen i superligaen, da den sidste kamp i efterårssæsonen mandag aften fik Herfølge som overraskende vinder i matchen mod Brøndby.
Det gav dagen efter kontant afregning på aktiekursen, der nåede ned på det hidtil laveste niveau.
Bedste købstilbud lå således på knap 23 for en aktie, der, da det gik allerbedst, røg for bud på den anden side af kurs 100.
 
AB må blive på den lidet attraktive placering i hele vinterpausen, og der skal nok andet end et nyt målmandsindkøb til, førend kursen igen går opad – fx en målfarlig angriber eller en længere stribe sejre, når forårssæsonen starter til marts.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet