Onsdag den 11. Oktober


Ballade om folketingskandidat

"Valgsvindel", "ulovligheder", "utidig indblanding".
Beskyldningerne fyger hen over bordet blandt socialdemokraterne i Gladsaxe.
Anledningen til det store ståhej er en lille brochure, hvor DSU Gladsaxe, den socialdemokratiske ungdomsorganisation, varmt anbefaler medlemmerne at stemme på Sophie Andersen som ny folketingskandidat i kredsen.
Kredsens mangeårige medlem af folketinget, Hanne Andersen, takker nemlig af ved næste valg.
 
Brochuren er havnet hos op mod et tusind lokale socialdemokrater netop som urafstemningen mellem Sophie Andersen og den anden kandidat, Bent Greve, har taget sin begyndelse.
Og både kredsens formand, Torben Nielsen, to vælgerforeningers formænd og en længere række prominente socialdemokrater står som anbefalere af Sophie Andersen.
Men det er utidig indblanding og tenderer valgsvindel, siger socialdemokrater fra kredsen til Nyhedsmagasinet.
Der er i forvejen sendt ens materiale ud om de to kandidater, det må være nok og også det mest demokratiske, forlyder det.
 
Kredsformand Torben Nielsen erkender den store utilfredshed og siger til Nyhedsmagasinet, at han vil indkalde bestyrelsen for at finde ud af, hvad der skal ske.
Han skitserer tre muligheder, nemlig at valghandlingen enten kan fortsætte som om intet var hændt, der kan sendes særligt materiale med anbefalinger ud om den anden kandidat, eller også skal hele kandidatudvælgelsen begynde forfra.
 
Hvis urafstemningen fortsætter trods utilfredsheden, så vil den endelige kandidat være udvalgt midt i denne måned.

(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Erstatning til frikendt pædagogmedhjælper

Den tidligere pædofilidømte, men siden frifundne pædagogmedhjælper fra børneinstitutionen Mosen ved Høje Gladsaxe, kræver nu via advokaten Thomas Rørdam 200.000 kroner af Gladsaxe Kommune.
Medhjælperen blev ved retten i Gladsaxe sidste år dømt for anden kønslig omgang end samleje og blufærdighedskrænkelse overfor flere børn, men Østre Landsret underkendte for nylig dén dom og frifandt pædagogmedhjælperen.
 
De 200.000 svarer rundt regnet til ét års løn, og det bliver op til Østre Landsret at vurdere, om beløbet er en passende erstatning.
 
Sagen kommer formentlig først for retten engang til juni næste år.

Web-koordinator erkender mangler på hjemmeside

Web-koordinatoren for Gladsaxe Kommunes hjemmeside erkender, at hjemmesiden ikke tilgodeser handicappede mennesker, der ikke kan bruge en mus.
Men han vil tidligst gøre noget ved det i år 2001.
 
Som vi omtalte i fredagens udgave af Nyhedsmagasinet vil informationssystematiker Frans Storr-Hansen fra Center for ligebehandling af handicappede kun give hjemmesiden en karakter på 03 eller 5 ud fra tilgængelighedskriterierne.
Problemet er, at man skal kunne bruge en mus for at få adgang til en stor del af kommunens oplysninger, og blinde, der får læst op af en talesyntese, kan af gode grunde ikke bruge en mus, da de jo ikke kan se musepletten på skærmen. De må i stedet bruge tastaturet, og det giver kun adgang til en mindre del af informationerne. Det samme problem har mennesker med bevægehandicap.
 
"Det er en smutter", siger web-koordinator Gert Jensen.
Tidligst i år 2001 vil han kontakte nogle af handicaporganisationerne og høre, hvordan de ser problemstillingen.

(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Mindre trafik i Bagsværd på vej

En nordvendt vejforbindelse fra Vadstrupvej i Bagsværd til Hillerødmotorvejen er kommet et væsentligt skridt videre.
Dels vedtager et flertal i Gladsaxe byråd i aften en budgetaftale, der bla. indebærer, at kommunen vil medfinanciere en løsning, og dels er trafikminister Jacob Buksti positivt indstillet overfor de nordvendte ramper.
Han er nu den tredje trafikminister i træk, der har den holdning, men kombineret med den kommunale vilje til at deltage økonomisk, så kan det være, at tredje gang i dette tilfælde også er lykkens gang.
I hvert fald for de mange mennesker i Bagsværd, der bliver generet af den stærke trafik til og fra industrikvarteret i Bagsværd.
 
Der er to muligheder for en nordvendt rampeløsning, skriver trafikministeren i et brev til Gladsaxe Kommune; dels den dyre i 50 mio. kronersklassen med direkte ramper til motorvejen fra Vadstrupvej, dels den noget billigere, omkring 20 mio., hvor der laves ensrettede vejforbindelser parallelt med motorvejen mellem Ring 4 og Vadstrupvej.
 
Vejdirektoratet skal nu kigge nærmere på de to løsninger, siden skal den økonomiske side af sagen drøftes mellem stat og kommune.

Sognepræst ville undgå sognebåndsløsere i menighedsråd

Kampen om pladserne i menighedsrådet for Gladsaxe Kirke begyndte allerede på opstillingsmødet i september.
Der foreslog sognepræst Finn Houmann nemlig, at såkaldt sognebåndsløsere ikke skulle stille op til valget. Et forslag, som ville betyde, at menighedsrådsformanden, der står i et stærkt modsætningsforhold til præsten, ikke kunne opstille.
 
En sognebåndsløser er en person, der bor uden for sognet, men har valgt en præst i kirken til at stå for de kirkelige handlinger, altså for eksempel bryllup eller begravelse.
Når der som i Gladsaxe Kirke er flere præster, har sognebåndsløseren altså kun valgt den ene præst og ikke alle præster i kirken.
 
"Jeg foreslog, at menighedsrådet skulle bestå af mennesker, der boede i sognet, i stedet for at fylde det op med sognebåndsløsere. Så blev man fri for at der blev sået mistillid til den anden præst, for når man løser sognebånd vælger man faktisk den anden præst fra", siger Finn Houmann.
Men menighedsformanden og nogle af de andre sognebåndsløsere fulgte altså ikke hans opfordring om at trække sig fra valget.
Det afholdes den 14. november og står mellem præstens hustru og en støtte på den ene side og menighedsrådsformanden og 14 andre kandidater på den anden.

Nej tak til plejehjem

For et par uger siden kunne vi fortælle, at plejehjemmet Egegården, og dermed hele distriktet, havde fået ny leder efter Lis Larsen, men den nye leder nåede aldrig at tiltræde.
Der var ellers fundet en kompentent efterfølger til Lis Larsen, der forlod lederposten pga. utilfredshed med den politisk udpegede tilsynsførende på plejehjemmet, Emilce Nielsen.
Men afløseren fik samtidig tilbudt en anden stilling, som hun altså har foretrukket.
 
Nu skal ansættelsesudvalget så finde ud af, om en af de andre ansøgere kan bruges, eller om hele ansættelsesproceduren skal starte forfra.

Budgetaftale vedtages

Vedtagelsen af budgetaftalen mellem 24 ud af Gladsaxe byråds 25 medlemmer er det helt store punkt på aftenens byrådsmøde.
Kun Enhedslisten står som bekendt udenfor den brede forligsaftale.
Derudover er der tre lokalplaner på dagsordenen, der er et par bevillingssager og så den nærmest traditionelle sag om et svar til Tilsynsrådet.
 
Denne gang handler det om økonomiudvalgets procedure vedrørende punktet "meddelelser", der altid bliver behandlet fortroligt i dagsordenform.
Det har Gladsaxelisten klaget over, og kommunens svar på klagen skal behandles på aftenens møde, der bliver transmitteret direkte her på kanalen fra kl. 18. I morgen torsdag genudsendes hele mødet fra kl. 9.30.


Hør flere nyheder i onsdagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet