Onsdag den 25. Oktober


Renserier har forurenet

Jorden omkring fem tøj-renserier i Gladsaxe er så forurenet af et chloreret organisk opløsningsmiddel, at der kan blive fare for grundvandet.
Det viser en undersøgelse, miljøafdelingen i Gladsaxe kommune har fået lavet.
Opløsningsmidlet er perchlor, der af miljøstyrelsen klassificeres som sundhedsskadeligt og mistænkt for at være kræftfremkaldende.
 
De undersøgte renserier har været i gang imellem 20 og 30 år, men kun en enkelt ejer kan gøres ansvarlig for den fundne forurening.
Gladsaxe Kommune har nu pålagt ejeren at foretage supplerende forureningsundersøgelser.
 
Resultatet af den og de øvrige undersøgelser bliver givet videre til Københavns amt, der har ansvaret, også det økonomiske, for en eventuel oprensning.

Boliger til sindslidende stoppes måske

Gladsaxe Kommune risikerer at skulle stoppe byggeriet af syv boliger til sindslidende på Buddinge Hovedgade.
Kurt Loftkjær fra Gladsaxelisten har i hvert fald henvendt sig til Naturklagenævnet for at få byggeriet stoppet med øjeblikkelig varsel. Han mener ikke, at lokalplanen for området levner plads til de nye boliger.
 
Den tekniske forvaltning er i øjeblikket ved at undersøge sagen, om der måske skulle være en paragraf, der er blevet overset, inden et svar til klagenævnet sættes sammen.
Byggeriet er i forvejen forsinket med et par år og kan måske nu blive det yderligere.

Frifundet: Pædofilisager kan opstå af ingenting

En pædofilisag kan opstå helt ud af den blå luft.
Det mener en af de unge mænd fra Gladsaxe, der selv har oplevet at få en alvorlig anklage på halsen for senere at blive pure frifundet.
Den unge mand mener, hans egen sag opstod fordi, nogle af de større børn i børneinstitutionen sang en fræk sang om tissemænd og tissemyrer. Det efterlignede nogle af de mindre børn, og så begyndte en lille pige pludselig at tale om tissemænd derhjemme. Det fik sagen til at rulle, og når man stiller forkerte, ledende spørgsmål, kan man få børn til at komme med anklager, der ikke har hold i virkeligheden, mener han.
 
Den frifundne mand vil aldrig mere arbejde i en børneinstitution, men han vil ikke fraråde andre unge mænd at tage et job. Men de skal tage deres forholdsregler og for eksempel undlade at være alene med børnene i mere end fem minutter.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Ny telefonrådgivning for unge

I går var det premiere på en ny telefonrådgivning.
Gratissupport hedder tilbudet, som er henvendt unge med spørgsmål om- eller problemer med alkohol eller stoffer.
Ved telefonerne sidder en læge og en socialrådgiver parat til at give de unge anonym rådgivning.
 
"Vi synes, der var et behov, for at kunne give råd og vejledning anonymt, ikke mindst til de unge mellem 14 og 25, som tager hurtige feststoffer, eksempelvis ecstasy. Den gruppe af unge opfatter ikke sig selv som narkomaner, men unge mennesker der er ude og prøve livet. Og selvom de ved det er farligt, så tager de det ikke sådan pr. automatik alvorligt", siger socialrådgiver Michael Ries.
 
Telefonnummeret til gratissupport er 8020 5040 – og telefonerne er åbne hver tirsdag mellem klokken 13 og 15.30, og nummeret er, som navnet antyder, ganske gratis at ringe til. Man kan også kontakte rådgivningen via e-mail – adressen er gratissupport@kbhamt.dk. Og selvom målgruppen hovedsageligt er de 14 til 25 årige, så gælder tilbudet i høj grad også forældre. Den pågældende socialrådgiver og læge er også til rådighed for en uddybende personlig samtale torsdage mellem klokken 13 og 15.
 
Gratissupport er et samarbejde mellem Åben Rådgivning og Socialmedicinsk Klinik.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Jordforurening ved ungdomsklub

Medlemmerne af ungdomsklubben Kilden i Søborg skal lade være med at gnaske jorden udenfor institutionen i sig, den er nemlig forurenet.
En jordprøve viser et forhøjet indhold af tungmetaller og tjærestoffer i en grad, der kan betegnes som lettere forurenet jord.
 
Geoteknisk Institut, der rådgiver Gladsaxe Kommune i den type sager, mener ikke, at forureningen medfører nævneværdig risiko.
Kommunens egen miljøafdeling vurderer, at der på længere sigt enten skal fyldes ren jord ovenpå eller at det forurenede helt skal fjernes.


Hør flere nyheder i onsdagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet