Onsdag den 20. september


Tilbundsgående undersøgelse af dødsfald på plejehjem
Omstændighederne i forbindelse med et dødsfald på omsorgscentret Egegården skal nu undersøges til bunds.
Kun få måneder efter den forhenværende leder af plejehjemmet opsage sin stilling, og den tidligere tilsynsførende på Egegården blev afsat, kritiserer de pårørende til en afdød beboer nu i stærke vendinger forholdene på plejehjemmet.
Fra første dag den nu afdøde flytter ind på Egegården, gør de pårørende personalet opmærksom på, at den seng der står på værelset er for høj, og at deres far derfor risikerer at falde, når han skal fra sengen og over i sin kørestol. Efter kun ti dage på plejehjemmet bliver han indlagt på sygehuset efter at være faldet. Og to uger senere dør han af komplikationer i forbindelse med faldet.
 
Den afdødes famile har forgæves forsøgt at få oplysninger fra Egegården om omstændighederne i forbindelse med faldet, og nu vil de pårørende have placeret et ansvar.
De har derfor skrevet et åbent læserbrev i lokalavisen, hvori de beskriver hændelsforløbet, og det har fået socialforvaltningen og den tilsynsførende på Egegården til at sætte en undersøgelse i gang.
Den beslutning bliver positivt modtaget af de pårørende.
"Vi kan ikke få vores far tilbage ved at klage, men vi kan måske opnå, at man sætter fokus på de kritisable forhold på plejehjemmene", siger Karen Margrethe Bjerre, datter af den nu afdøde beboer.
 
"Der er jo ikke nogen ordentlig kommunikation mellem pårørende og plejepersonale, fordi personalet hele tiden skiftes ud. Vores far mødte nye plejere hver dag, og hver især kunne de sige "jamen det har ikke noget at gøre med, det er vores leder". Kommunen må gøre sig klart, at det er uanstændigt overfor gamle mennesker, at de er fuldstændig i hænderne på et personale, som skyder ansvaret over på en leder, der ikke er der. Det kan ikke være rigtigt", siger Karen Margrethe Bjerre til Nyhedsmagasinet.
 
I Socialforvaltningen har de ikke fået nogen officiel klage fra de pårørende, men forvaltningen vil nu lave en tilbundsgående undersøgelse, der bl.a omfatter samtaler med personalet fra Egegården, siger vicekontorchef i omsorgsafdelingen, Mette Bryde Lind, der regner med, at sagen vil være afsluttet inden for 14 dage.
Men det kan blive endda meget vanskeligt at få belyst alle sider af hændelsforløbet, idét den medarbejder, der var på arbejde den nat beboeren døde, ikke længere er ansat på Egegården.
 
Den tilsynsførende på plejehjemmet, Edvard Nielsen, har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Nyhedsmagasinet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Torveplan udsat igen
Først om en uge afgøres det, om den nye plan for Søborg Torvs fremtidige udseende bliver ført ud i livet.
Planer har der ellers været nok af for det mistrøstige torv, men enten har de været for dårlige eller for dyre, sådan som det var tilfældet for vinderprojektet i den seneste arkitektkonkurrence.
Nu har Gladsaxe Kommunes egne arkitekter så barslet med et forslag, men da det blev diskuteret på mandagens teknik- og miljøudvalgsmøde, havde politikerne så mange spørgsmål, at der skal et særligt møde om torvet til. Det holdes på næste onsdag.
 
Ifølge udvalgets formand, SFs Tove Eckhardt, så er der dog generelt en positiv holdning til det seneste forslag, der er bragt til torvs.
Går alt efter planen, så står det nye Søborg Torv klar i maj år 2002, bygget om for omkring 17 mio. kroner.

Truet med mord
En sag om dødstrusler og stridigheder om samværsrettigheder blev i går oprullet i retten i Gladsaxe.
Sagen drejede sig om en far, der truede sine tidligere svigerforældre med at dræbe deres datter, hans tidligere samleverske, hvis han ikke fik lov at se deres fælles søn oftere.
 
Den tiltalte fik kun lov til at se den 2-årige søn fire timer om ugen, og den korte samværstid fik ham til at true pigens forældre med at dræbe datteren.
Den 16. juli kørte den tiltalte i en bil op til svigerforældrene, der kom gående over gaden for at hente deres barnebarn fra institutionen. Den tiltalte råbte ud af vinduet til de chokerede forældre, at han ville dræbe datteren, hvis hun ikke fik lavet samværsordningen om.
Manden havde ugen forinden været i sommerhus med en kammerat, og der havde han åbenbart brygget på planen, for vennen ringede senere og advarede forældrene og datteren om, hvad der var i vente.
Efter sammenstødet med forældrene, ringede manden senere om aftenen til dem, og sagde: "at datteren har frist til på lørdag".
 
Den unge mand blev af dommeren betegnet som psykisk ustabil, og derfor skal han nu igennem en personundersøgelse, før der kan falde dom.

Forsøg på rambuktyveri
To unge mænd forsøgte i weekenden, forgæves, at slippe afsted med pengeskabet på tankstationen Q8 på Bagsværdvej 134.
I en stjålen bil kørte de to mænd, for fuld fart, ind i forretningen, hvor de med et reb forsøgte at trække pengeskabet ud. Men, det såkaldte rambuktyveri mislykkedes, og gerningsmændene kørte igen fra stedet, ad Radiomarken mod Nybrovej.
 
Gladsaxe Politi har efterfølgende fundet køretøjet på parkeringspladsen ved Nybrogård Plejehjem, men mangler stadig at finde frem til gerningsmændene.
Den ene beskrives som ca. 20 år, ca. 180 cm. høj og almindelig af bygning. Han var iført en sort hue og jakke og blå joggingbukser med hvide striber. Den anden mand beskrives som ca. 25 år, kraftig af bygning, og han bar sort elefanthue, sorte cowboybukser og en sort joggingtrøje.
Den stjålne bil var en sort eller blå personbil af ældre årgang, med en vinge på tværs af bagklappen, en såkaldt spoiler.
 
Episoden fandt sted søndag aften kl. ca. 23.20, og Gladsaxe Politi hører gerne fra eventuelle vidner.

Demonstranter til konference!
For præcis en uge siden var de samlet til demonstration foran rådhuset. På lørdag er de deltagere, ved en stor konference om målsætninger for daginstitution og dagpleje i Gladsaxe Kommune.
Forældre, børn og personale fra Gladsaxes institutioner er som bekendt utilfredse med de planlagte besparelser på institutionsområdet. Besparelser, de frygter vil gå ud over kvaliteten i især de kommunale børnehaver og vuggestuer.
I weekenden er repræsentanter fra forældrebestyrelserne i samtlige 80 institutioner inviteret til konference om målsætninger for Gladsaxes daginstitutioner og dagplejer, set i forhold til projekter og undersøgelser om børn og værdier, og i forhold til tanker om det moderne samfund.
 
Og på trods af forældrenes utilfredshed med kommunen, er der ganske stor tilslutning til konferencen, der byder på både foredrag og forskellige workshops.
Ca 120 ud af 160 inviterede forældrerepræsentanter har tilmeldt sig, og dét er positivt, siger kommunens daginstutionschef, Peter Christiansen, til Nyhedsmagasinet.
En enkelt forældrebestyrelse har dog tilkendegivet, at de ikke ønsker at deltage i konferencen.

25 forslag til fremtidens affald
Papirindsamling i boligforeningerne og en mere effektiv indsamling af farligt affald.
Sådan lyder nogle af de forslag, affalds- og genanvendelseskontoret har fået til, hvordan fremtidens affald skal håndteres i Gladsaxe.
I alt er der kommet 25 forslag fra private borgere, virksomheder, grundejere og miljøfolk fra Agenda 21.
 
Personalet på affalds- og genanvendelseskontoret skriver nu forslagene sammen, så politikerne kan tage stilling til dem.

Lærere utilfredse med budgetforlig
Med det netop indgåede budgetforlig får folkeskolerne i Gladsaxe lidt mere, end borgmesteren havde foreslået.
Blandt andet bliver der sat flere penge af til vikarer.
Alligevel er formanden for Gladsaxe Lærerforening, Henrik Poulsen, langt fra tilfreds.
"De havde tænkt sig at spare seks procent af vikartimerne i forhold til sidste år, så det betyder bare, at vikartimerne bliver holdt på samme niveau, siger han til Nyhedsmagasinet.
 
Inden forliget blev indgået, prøvede Henrik Poulsen at argumentere for flere penge til skolerne.
"Det er ikke nok at holde skuden flydende – skolevæsnet er udsultet og skal tilføres midler for at kunne løse folkeskolens opgaver", sagde han.


Hør flere nyheder i onsdagens lydudgave af Nyhedsmagasinet