Fredag den 22. september


Ulovlig bygning på planteskole

Aldershvile Planteskole i Bagsværd risikerer nu at skulle rive en omstridt salgs- og væksthus på 1.500 m2 ned.
Det sker efter en afgørelse i Naturklagenævnet, der giver den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening ret i samtlige klagepunkter.
 
Lokalafdelingens formand, Bodil Due, siger: "I klagen påpegede vi, at kommunen ikke kunne dispensere fra en lokalplans principper, men må udarbejde en helt ny lokalplan, at bygningen ved sin størrelse overskrider reglerne om bygning til butiksformål, at borgerne i strid med loven ikke var blevet hørt, og at der ikke er dispenseret fra naturbeskyttelseslovens bestemmelser om 150 m søbeskyttelseslinie. Nu må kommunen få fjernet det ulovlige byggeri".
 
I Gladsaxe Kommune ønsker hverken politikere eller embedsfolk at kommentere sagen, fordi Naturklagenævnets afgørelse endnu ikke er modtaget på rådhuset.
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Politikere kendte til kritik af senge på Egegården

De høje senge på omsorgscentret Egegården blev kritiseret længe før det tragiske dødsfald, hvor en beboer døde af komplikationer efter et fald.
Den øverste politiske ledelse i Gladsaxe blev allerede tidligere på året gjort bekendt med et stort set identisk tilfælde, hvor en kvindelig beboer faldt ud af sengen og brækkede lårbenet.
 
Nøjagtig som i den aktuelle sag, gjorde en veninde til beboeren gentagne gange personalet opmærksom på, at sengen på værelset var for høj, og først efter faldet blev sengen skiftet ud.
Den dengang tilsynsførende på Egegården, Emilce Nielsen, tog sagen op i socialudvalget, ligesom den blev indberettet overfor borgmesteren og hele byrådet.
"Alle blev gjort opmærksom på problemet – men ingen gjorde noget ved det", siger Emilce Nielsen, der i dag er afsat som tilsynsførende, men nu glæder sig over, og håber, at der for alvor bliver sat fokus på forholdene på Egegården.
 
Selv ledelsen på plejehjemmet erkendte dengang, at stedet manglede egnede senge.
Emilce Nielsen har overfor Nyhedsmagsinet dokumenteret, at den daværende leder skriftligt bekræftede, at behovet for lave senge var langt større end plejehjemmet kunne dække. Og derfor blev de høje senge altså taget i brug.
 
Til trods for, at forløbet altså har været forelagt både socialudvalget og byrådet, så har formanden for socialudvalget, og byrådsmedlem, Erling Schrøder, ingen erindring om den konkrete hændelse.
"Det er ikke en sag, jeg har hæftet mig ved" siger udvalgsformanden, der ikke mener, det er usædvanligt, at en beboer falder ud af sengen og kommer til skade. "Beboeren kan jo også risikere at falde og slå sig på vej til toilettet. Dét kan vi simpelthen ikke gardere os imod", siger Erling Schrøder.
 
Socialforvaltningens undersøgelse af omstændighederne omkring dødsfaldet på Egegården ventes færdiggjort indenfor 14 dage.

Stort flertal for amtsbudget

Enhedslisten kunne ikke stå inde for det budget, Københavns amtsråd onsdag vedtog, og er dermed helt på linie med politikerkollegaen i Gladsaxe, der heller ikke ville være med.
Det er nøjagtig de samme partier, der har indgået budgetforlig i amtet som i Gladsaxe, hvilket vil sige Socialdemokratiet, Radikale, Konservative, SF, Dansk Folkeparti og Venstre.
 
Amtsskatten holdes uændret på 11,7%, og ifølge forligsparterne, så bliver der flere penge til sygehusområdet, til de handicappede, til de unges studieforhold og til sikring af grundvandet.

Mange brevstemmer om eurovalg

Borgerne i Gladsaxe er tilsyneladende meget interesserede i det forestående valg om euro´en.
Der er allerede kommet mere end 1,5 gang så mange brevstemmer, som det var tilfældet på samme tidspunkt forud for valget om Amsterdamtraktaten.
 
Interessen for at brevstemme er i øvrigt stor over hele landet. Det bliver taget som et tegn på, at der også bliver en høj stemmedeltagelse på selve valgdagen.

Tre anholdt i narkosag

65 gram heroin, næsten et halvt kilo hash, over 70.000 kroner i kontanter, et narkoregnskab og forskellige ulovlige våben – det var blandt fundene, da en 22-årig mand fra Søborg i sidste weekend blev anholdt af en civilpatrulje fra Gladsaxe politi.
Manden er gennem nogen tid blevet overvåget af politiet, der valgte weekenden til at slå til både mod mandens bopæl, og da han i bil tilsyneladende var på vej rundt for at sælge ud af varerne.
 
Som en udløber af denne sag er endnu to yngre mænd fra Søborg blevet sigtet for overtrædelse af narkotikalovgivningen og våbenloven.
Blandt våbenfundene var tre lange dolke, en bajonet, karatestokke, skarpe 9 mm. patroner og tre økser.

Unge strabadser

Fire baner af 25 meter i svømmebassinet, 2500 meter på cykel og endelig 1500 meter løb – nej, det er ikke Sydney, vi skal til, men såmænd til området omkring Gladsaxe Sportscenter, hvor institutionernes triathlon i dag afvikles.
152 deltagere, primært fra skolefritidsordningerne, starter de strabadserende løjer kl. 14 med første af i alt fire heat.
 
De tre aktiviteter foregår på lukkede baner, bortset fra et lille stykke cykelrute på Gladsaxevej.
 
Det er institutionernes sportsudvalg, der står for dagens arrangement.


Hør flere nyheder i fredagens lydudgave af Nyhedsmagasinet