Torsdag den 28. september


Politi: Afstemning kan give uro

Politiet frygter, at et snævert ja ved dagens folkeafstemning om euroen
vil udløse uroligheder i København.
Derfor bliver der sendt ekstra mandskab fra Gladsaxe til hovedstaden.
 
"Der skal være politi på gaden, for der er nok ingen tvivl om at et ja kan give anledning til uro i Københavns gader", siger den daglige leder af ordenspolitiet i Gladsaxe, politikommisær Kim Svenningsen, til Nyhedsmagasinet.
Han tror også, et nej kan udløse ballade, hvis det bliver fejret alt for heftigt.
 
Kim Svenningsen vil ikke oplyse, præcist hvor meget mandskab, der skal til København, men det kommer til at ligge på en 30-40 mand.
Og aktionen betyder ikke, at der bliver mindre mandskab til de almindelige, politimæssige opgaver i Gladsaxe.

Store valgdag

45.396 Gladsaxeborgere skal i dag, sammen med resten af landets befolkning, stemme om euroen.
Og i Gladsaxe er der 11 valgsteder, fordelt på ni skoler, hovedbiblioteket og selskabslokalerne på Søborg Torv.
Og hvis man af den ene eller anden årsag skulle møde op på valgstedet uden sit valgkort, så er der ingen grund til at fortvivle. På alle valgsteder er der nemlig i dagens anledning oprettet et særligt valgkontor, er her kan man få udleveret et nyt valgkort. Det eneste der kræves er, at man kan fremvise gyldig legitimation. Og alle forsøg på at snyde sig til at afgive sin stemme flere gange er forgæves, skulle vi hilse og sige. Valgkontoret kan nemlig på stedet tjekke, om man allerede har stemt.
 
Et par tusinde borgere har i øvrigt på forhånd afgivet deres stemme, endda før valglokalerne åbnede torsdag morgen.
2484 vælgere har nemlig brevstemt, hvilket er 33% flere end ved afstemningen om Amsterdamtraktaten i 1998, så alt tyder altså på en høj stemmeprocent her i Gladsaxe.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Busplanlæggere glemte hastighedsbegrænsning

Trafikplanlæggerne i HT, nærmere betegnet Combus, der står for nogle af buslinierne i Gladsaxe, har kvajet sig i den nye køreplan.
Der er nemlig ikke taget hensyn til den nye hastighedszone på maksimalt 40 km/t i alle boligområder i Gladsaxe, og det betyder forsinkelser specielt på linierne 42 og 43, og i nogen grad også på linie 69.
 
HT har ellers siddet med i den arbejdsgruppe, der har planlagt det nye hastighedsforsøg, og som vejingeniør i Gladsaxe Kommune Martin Willerup udtrykker det, så bliver der ikke lagt et bump nogen steder, uden at HT er med. "Ellers risikerer vi jo bare, at de fjerner ruten helt fra Gladsaxe", siger ingeniøren til Nyhedsmagasinet.
 
"Vi har ikke umiddelbart tænkt at ændre i køreplanen, men vi følger situationen nøje og noterer alle forsinkelserne op, førend vi gør noget", siger én af trafikkontrollanterne hos Combus.
 
Det er ikke kun passagererne, forsinkelserne går ud over – chaufførerne mister de hårdt tiltrængte pauser imellem hver rutestart.

Forskønnelsespriser uddelt

En stationsplads, en gammel landevejskro og en kirkegård blev i går hædret med Gladsaxe Forskønnelsespris.
Den årlige pris, der uddeles af Unibank, skal være med til at motivere til arkitektonisk kvalitet og æstetik, og den gives, som navnet antyder, til initiativer, der er med til at forskønne bybilledet i Gladsaxe Kommune.
 
Og den ene af årets tre priser gik til den nyrenoverede plads foran Buddinge Station – et projekt der er blevet til i samarbejde mellem Gladsaxe Kommune, DSB og HT, og som har kostet den nette sum af 14 millioner kroner.
Og udover, at pladsen skal være funktionel, så har arkitekterne med vilje gjort sig umage for, at stedet også skal være kønt at se på, afslører salgs- og markedschef i DSB S-tog, Birthe Role Brandt.
"Vi ved jo fra vores kunder, at de sætter meget stor pris på, at når vi laver forbedringer, jamen så skal det være smukt, der skal være rart at være og man skal kunne lide at opholde sig på stedet", siger hun til Nyhedsmagasinet.
 
De øvrige to priser tilfaldt den næsten 300 gamle Nybro Kro, der netop er blevet moderniseret, ligesom også Gladsaxe Kirkegård blev belønnet.
 
Men ikke alt var lutter idyl under gårsdagens prisuddeling i de naturskønne omgivelser ved Aldershvile Slotspavillon.
Et medlem af dommerkomitéen ærgrede sig over, at dommerne i år ikke var i stand til at præmiere et eneste af Gladsaxes nybyggerier.
"De nye bygningsværker mangler det man kunne kalde arkitektonisk nerve" siger arkitekt og medlem af dommerkomitéen, Hans Aspøck. "Men jeg håber, at vi til næste år får nogle ting, som vi kan præmiere. Vi vil jo gerne have, at de ting, vi producerer i vores egen tid, har i hvert fald de samme kvaliteter som man lavede for 50 år siden" siger Hans Aspøck.
 
Dommerkomitéen består bl.a. af repræsentanter fra Unibank, lokalhistoriker Arne Hermann, samt to arkitekter.
 
Det er i øvrigt 4. gang Unibank uddeler Gladsaxe Forskønnelsespris.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)


Hør flere nyheder i torsdagens lydudgave af Nyhedsmagasinet