Torsdag den 7. september


Interesse for affald
Gladsaxes borgere blev i aftes inviteret indenfor på rådhuset, til en snak om kartoffelskræller, æggebakker og mælkekartoner. Et sted imellem 50 og 60 interesserede var samlet borgermøde om fremtidens affaldshåndtering.
"Der var mange gode forslag og kommentarer til den affaldsplan der ligger nu" fortæller formanden for Teknik- & miljøudvalget, Tove Eckhardt (SF).
 
"Et af de helt store problemer, som rigtig mange af de fremmødte pegede på var, at affaldsmængderne stiger og stiger, i takt med at vores velfærd stiger, ligesom det også blev diskuteret, hvordan vi alle sammen kan være med til at ændre adfærd på affaldsområdet. Så der er mange ting at tage fat på" siger Tove Eckhardt til Nyhedsmagasinet.
 
Udgangspunktet for mødet var bla. hæftet "Forslag til affaldsplan", som fås på biblioteker og på rådhuset – og sidste frist for at bidrage til debatten er fredag den 15. september.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Ingen økonomisk løftestang til Mørkhøj
Mørkhøj som kvarter bliver ikke løftet – i hvert fald ikke ved hjælp af de såkaldte bymillioner fra By- og boligministeriet.
Gladsaxe Kommune havde ellers søgt om støtte til at få rettet op på flere sociale skævheder i lokalområdet, men puljens 585 mio. kroner er alle gået andre steder hen.
 
En undersøgelse tidligere på året godtgjorde ellers et endog stort behov for en indsats. Eksempelvis er 1/3 af skoleeleverne under observation pga. adfærds- eller faglige problemer, ud af 400 kontanthjælpsmodtagere er de 135 af udenlandsk oprindelse, og så er en stor del af 40-50-årige kvinder nedslidte og præget af et lavt uddannelsesniveau og en opgivende holdning.
Fakta, der ellers nok burde få en boligminister til at ryste lidt kroner op fra kistebunden, men både Vollsmose, Brøndby Strand, Københavns nordvestkvarter og Horsens har tilsyneladende endnu større problemer at tage fat på.
 
Gladsaxe kan dog nå at få del i en anden pulje i boligministeriet, nemlig puljen til helhedsorienteret byfornyelse, som der er ansøgningsfrist til ved årsskiftet.

Kommunens åbenhedspolitik kan føre til fejl i pædofilisager
Gladsaxe Kommunes åbenhedspolitik i pædofilisager kan få nogle meget uheldige konsekvenser.
Uskyldige kan risikere nogle frygtelige beskyldninger, og skyldige kan slippe af sted med grove forbrydelser, fordi børnenes vidneudsagn mister værdi, hvis de er blevet udspurgt på den forkerte måde.
Det vurderer psykolog Dorthe Berntsen fra Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.
Det er Dorthe Berntsen, der har samlet nogle af de internationale forskningsresultater, der i frifindelsessagen fra institutionen Mosen såede tvivl om børnenes vidneudsagn.
 
I gårsdagens Nyhedsmagasin sagde børne- og kulturdirektør Svend Erik Haase, at den aktuelle frifindelsessag ikke får kommunen til at ændre sin praksis i pædofilisager.
Hvis kommunen i morgen anmelder en pædagog til politiet, får forældrene besked.
De bliver samtidig informeret om, at de ikke må stille ledende spørgsmål.
Men det sikrer ikke, at børnene bliver spurgt på den rigtige måde.
"Uanset hvad man snakker med små børn om, skal de ofte have hjælp til at huske noget bestemt. Og når forældrene kommer bekymrede hjem fra forældremødet uden et svar på, hvad der er sket, kan de meget let komme til at spørge børnene ud og alligevel stille ledende spørgsmål", siger Dorthe Berntsen.
 
I frifindelsessagen fra Mosen fik børnenes forældre at vide, at de ikke måtte stille ledende spørgsmål, men nogle af dem gjorde det alligevel. For eksempel ved selv at nævne den nu frikendtes navn og spørge om, han havde gjort en bestemt krænkelse.
I pædofilisagen fra skolefritidsordningen ved Søborg Skole mener Svend Erik Haase, at åbenhedspolitiken var med til at skabe ro blandt forældrene. Dorthe Berntsen mener derimod ikke direkte, man kan sammenligne børnehavebørn med skolebørn.
Problemet med ledende spørgsmål er større, jo mindre børnene er.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Service over gennemsnittet i Gladsaxe
Ældre i Gladsaxe burde overveje at flytte til Skive i Jylland, familier med børn i den skolepligtige alder burde flytte til fynske Munkebo, mens indbyggere, der har det svært med statsborgere fra 3. lande burde flytte til Spøttrup omkring Viborg.
Forklaringen skal findes i Indenrigsministeriets opgørelse over de kommunale nøgletal, hvor det blandt andet afsløres, at ældre i Skive får 11 timers hjemmehjælp om ugen mod de under fire timer, der tilbydes i Gladsaxe.
Klassekvotienten i Munkebo kommune er landets laveste på 12 elever i hver klasse – i Gladsaxe er kvotienten i år kommet ned på 22 i gennemsnit.
Endelig er der ikke stor chance for at løbe ind i en person fra 3. lande i Spøttrup, hvor der kun er 29 for hver 10.000 indbyggere – i Gladsaxe er der omkring 400.
 
Skattemæssigt ligger Gladsaxe på gennemsnittet, mens både børnehavetaksten og prisen på mad til de ældre ligger langt over de billigste.
Pensionister i Jægerspris betaler således kun det halve af, hvad deres ældre medborgere i Gladsaxe skal bøde for et måltid mad.
I Fjends, der også ligger på Viborg-kanten, koster en børnehaveplads kun 772 kroner om måneden, hvor forældre i Gladsaxe skal af med mere end det dobbelte.
 
Borgere i Gladsaxe skal dog ikke fortvivle over de nævnte eksempler og straks bestille flyttevogne til byer i provinsen.
Det samlede serviceniveau i Gladsaxe ligger nemlig over landsgennemsnittet – det er sat til 1,0 og Gladsaxetallet er 1,11, altså et lille stykke over den gennemsnitlige danske kommune.
Gladsaxes nabokommuner har næsten alle ringere serviceniveau end Gladsaxe, bortset fra Farum med 1,26.
Gentofte ligger med 0,99 under landsgennemsnittet, Lyngby-Taarbæk og Herlev er begge på 1,05 og Værløse på 1,10. Københavns kommune er havnet nøjagtig på 1,0.

Falske cigaretter skaber bekymring
House of Prince, med hovedsæde i Søborg, har normalt patent på produktionen af Prince-cigaretter.
Men nu er kriminelle producenter i udlandet også gået over til Prince.
De falske, men særdeles vellignende pakker med cigaretter bliver derefter smuglet til bl.a. Danmark og solgt for en billig penge.
Det drejer sig tilsyneladende om millioner af cigaretter, og i House of Prince ser man med alvor på problemet.
 
"Vi vil uden tvivl tabe noget salg på det her, men hvad værre er, er at der måske er nogle der tror, at de falske cigaretter er vores produkt" siger administrerende direktør i House of Prince, Anders Friis til Nyhedsmagasinet. For selvom embalagen ligner den originale på en prik, så er der stadig stor forskel på smagen af de billige cigaretter, der efter sigende skulle smage ganske forfærdentligt.
Anders Friis understreger, at rygere ikke skal forvente at finde de falske Prince-cigaretter i butikkerne. De afsættes nemlig efter al sandsynlighed i de miljøer, hvor smuglervarer normalt skifter hænder.
 
House of Prince har i øjeblikket et tæt samarbejde med politiet i sagen om de falske Prince-kopier, der formentlig stammer fra Østeuropa eller Kina.

Tankpasser truet på livet
En tankpasser på Q8 på Buddingevej 356 blev fornylig udsat for tyveri og voldsomme trusler på livet.
En bil kører ind på tanken, bilens fører begynder at tanke benzin, imens passageren går ind i butikken for at handle. Udenfor lader føreren af bilen som om han vil køre sin vej uden at betale, men han bliver standset at tankpasseren, der slår på ruden for at stoppe bilen.
Parterne begynder at skændes, og de to mænd truer med at skære halsen over på tankpasseren, hvorefter de frarøver ham hans mobiltelefon og flygter fra stedet.
 
Gladsaxe Politi har, ved hjælp af bilens registreringsnummer, foreløbig fundet frem til føreren af bilen. Han nægter at have haft til hensigt at stjæle fra tankpasseren.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Berendsen udvider i Tyskland
Servicevirksomheden Berendsen i Buddinge sætter nu hårdt ind på det tyske marked efter opkøb af aktiemajoriteten i tekstilservicevirksomheden Gödde.
Opkøbet ligger fint i tråd med Berendsens nye strategi, hvor der satses målrettet på rengøring og anden service på tekstiler, mens der skrues ned for blusset på andre traditionelle aktiviteter fra den gamle Sophus Berendsen koncern.
 
Ifølge RB-Børsen har Berendsen betalt 132 mio. kroner kontant for det tyske selskab.