Torsdag den 5. april



Cerut skyld i udbrændt lejlighed

En lejlighed på Søborg Hovedgade blev i går formiddag totalt ødelagt efter en voldsom brand.
Lejlighedens beboer blev kørt til observation for røgforgiftning på Glostrup amtssygehus.
 
Politiassistent Peter Wegner, der efterforskede branden for Gladsaxe politi, oplyser til Nyhedsmagasinet, at brandårsagen er gløder fra en tabt cerut, der har antændt aviser og blade og derefter resten af lejligheden.
 
Ifølge politiet har beboeren ikke nogen brandforsikring, hvilket ikke er nogen sjældenhed i Danmark, hvor brandforsikring ikke er lovpligtig.
Forsikringsoplysningen fortæller, at omkring 10% ikke er brandforsikrede og, at en forsikring, der dækker beløb op til en halv mio., koster godt og vel 2.300 kroner i årlig præmie.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Nej til aldersundersøgelser

Luften var fuld af beskyldninger, mistro og skepsis i byrådssalen i aftes.
Politikerne skulle tage stilling til et forslag, fremsat af Klaus Kjær på vegne af Dansk Folkeparti, om en klinisk aldersundersøgelse af børn fra 3. verdens lande som ikke er født i Danmark, der skal vise, om den alder der er opgivet, stemmer overens med den rigtige alder.
En tilsvarende undersøgelse i Århus har vist, at en stor del blev skønnet ældre end den opgivne alder, og Klaus Kjær mente, at hvis man iværksatte en undersøgelse i Gladsaxe, så ville resultatet blive det samme som i Århus.
 
Undersøgelsen, sagde Klaus Kjær, skal sikre, at børnene kommer i den rigtige skoleklasse og får den rigtige undervisning, og ikke får skolemæssige, udviklingsmæssige eller psykiske problemer - men SF´s Peter Brooker tvivlede på Dansk Folkepartis motiver. Man sætter jo heller ikke ræven til at vogte gæs, sagde Peter Brooker, med direkte henvisning til Dansk Folkepartis hjemmeside på internettet.
Peter Brookers skepsis blev delt af blandt andre Enhedshedslistens Emilce Nielsen, der beskyldte Klaus Kjær for at have en skjult dagorden. "Forslaget har ikke spor med omsorg at gøre – det er et led i en kampagne mod flygtninge og indvandrere", sagde Emilce Nielsen.
 
Klaus Kjærs forslag blev forkastet af byrådet. Kun Dansk Folkepartis to medlemmer stemte for, 16 stemte imod, mens Venstre og Irma Henriksen der er løsgænger undlod at stemme.
Til gengæld vedtog byrådet et forslag fremsat af Peter Brooker fra SF. Sundhedsplejen og tandplejen skal være opmærksomme på problematikken, og det skal altid indberettes, hvis der er mistanke om, at barnets opgivne alder ikke svarer til den rigtige alder.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Politikere og dommer kan i fællesskab fjerne børn

I gårsdagens udgave af Nyhedsmagasinet fortalte vi, at retten i Gladsaxe tirsdag dømte en far for vold mod sin syv-årige datter.
Pigen er kommet på børnehjem efter, at skolen opdagede overgrebene.
Det er ikke muligt at få oplysninger om, hvad der sker med barnet, da det er en personsag, men generelt gælder det, at kommunen kan fjerne børn fra hjemmet mod forældrenes vilje, hvis der er åbenlys risiko for barnets sundhed eller udvikling.
Det er i så fald børn & unge-udvalget, der skal tage stilling til tvangsfjernelsen.
 
Udvalget består af tre politikere og en dommer, og hvis det af en eller anden grund skal gå særlig stærkt, kan formanden lave en såkaldt formandsbeslutning, som først bagefter skal godkendes af udvalget.
Mens barnet er fjernet, skal familien have tilbud om hjælp, så forældrene eventuelt kan løse problemet og få barnet hjem.

Demokratisk tilbagetog

Gladsaxe kommune kommer til at lempe på kravene til de demokratiske spilleregler i klubber og foreninger under folkeoplysningsloven.
Siden en lovændring ved årsskiftet har kommunen truet foreningerne til at ændre vedtægter, så børn og øvrige medlemmer fik indflydelse og stemmeret, ellers ville den enkelte forening miste den kommunale støtte.
Det var den fortolkning, kommunen lagde i den nye folkeoplysningslov.
Siden har specielt Danmarks Idræts Forbund på landsplan, og dele af FIG på lokalt plan i Gladsaxe, strittet imod tolkningen.
 
Nu har så folkeoplysningens minister, Margrethe Vestager, slået fast, både fra tingets talerstol og siden også i en vejledning til kommunerne, at det er foreningerne selv, der afgør, om der skal være særlige bestemmelser om stemmeret og aldersgrænser for samme.
 
Formanden for folkeoplysningsudvalget i Gladsaxe, den radikale Lis Smidsholm, har endnu ikke set vejledningen.
"Men hvis der er en anden tolkning, end den vi har på foreningsdemokratiet, så må vi lave det om igen", siger formanden til Nyhedsmagasinet.

Afstresning i svømmehallen

Lørdag aften bliver der mulighed for en afstressende aften i Gladsaxe Svømmehal.
Ud over svømmeture og saunaophold kan man få massage, zoneterapi, afspænding og hårfjerning med voks samt mudderbad med ren sort ler fra Det Døde Hav.
Der vil være dæmpet belysning, afslappende musik og en duft af olier.
 
Afstresningsaftenen koster den almindelige svømmehalstakst og 190 kroner pr. behandling. Man kan også spise en middag med tyndstegsfilet og bagt kartoffel ved bassinkanten for 99 kroner.
Arrangementet finder sted lørdag den 7. april fra klokken 19.00 til 22.00.
 
Hvis man vil have middag ved bassinkanten, skal det senest forudbestilles torsdag den 5. april klokken 10.00.
Stress-af-aftenen er blevet arranget med kort varsel, så der har ikke været nogen annoncer i lokalaviserne, men halinspektør, Camilla Dorph Ekebjærg håber, ideen nyheden spredes med mund-til-mund-metoden.
Og nu altså også på internettet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Talentpris til billardspiller

Det blev den 14-årige billardspiller Henrik Asperup fra Gladsaxe Billard Klub, der løb med årets talentpris fra FIG, sportens lokale fællesforening.
Det er en pris med forpligtelser, forstået på den måde, at flere af de tidligere prismodtagere som voksne har opnået meget fine nationale og internationale resultater.
Vi nævner i flæng cykelrytteren Rikke Sandhøj, kuglestøderen Jan Bielecki, roeren Carsten Scales og bueskytten Camilla Søemod, der i øvrigt netop har vundet VM-sølv.
Så der bliver noget at leve op til for Henrik Asperup, der blev lokket til billardbordets grønne klæde af morfaderen.
 
Henrik gør sig også på et andet grønt underlag, nemlig græs, når han tørner ud for fodboldklubben Gladsaxe-Hero, hvor han har spillet siden sit femte år.
Det er dog for præstationerne i billard at Henrik får talentprisen på 1.500 kroner og en inskription på en sølvplade.
Foreløbig er det blevet til en 2. plads ved DM for ungdom, et resultat, der kan forbedres yderligere en tak i sidste weekend i april, hvor der er DM for juniorer i Odense.
 
Henrik Asperup træner fire gange om ugen i klubben og er derudover med på Team Danmarks talenthold.
Kort sagt en ung herre, som vi nok kommer til at høre en del mere til i årene fremover.

Kommunalvalg i venskabsby

Der var kommunalvalg tirsdag i Grønland. I Narsaq, Gladsaxes venskabsby, er der i alt 9 medlemmer af
kommunalbestyrelsen. Her mistede partiet Atassut ét mandat, til gengæld fik Siumut et mandat mere, og har nu fire mandater i alt. Kalistat Lund, Narsaqs nuværende borgmester, fik flest personlige stemmer, og fortsætter formentlig endnu fire år i borgmesterstolen. Det skal der forhandles om de kommende dage.


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet