Mandag den 1. august


Vold og trusler i Høje Gladsaxe

Beboere i Høje Gladsaxe lever i frygt for vold og trusler.
De føler sig terroriseret af en gruppe unge, der hovedsageligt holder til i Høje Gladsaxe Centeret og på fodboldbaner. Truslerne og volden går især ud over børn. Blandt andet er to 11-årige drenge flere gange blevet sparket og slået på græsarealerne bag bebyggelsen.
Problemerne i Høje Gladsaxe har stået på i mere end et år og er i dag så alvorlige, at flere beboere ønsker at flytte væk fra bebyggelsen.
 
"De kommer med trusler og gør folk bange og sparker efter dem. Og man skal i hvert fald ikke sige noget til dem eller kigge på dem, ellers får man et par flade" siger en beboer, hvis søn flere gange har været udsat for vold på friarealerne i eftermiddags- og aftentimerne.
Familien, der altså ønsker at flytte væk fra Høje Gladsaxe, har blandt andet kontaktet Gladsaxe Kommunes boligformidling og søgt om at komme på venteliste til en anden bolig, men har fået afslag.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Fri adgang for tyve

Hoveddørene ind til de pensionister i Gladsaxe, der er med i den kommunale indkøbsordning, står pivåbne i flere timer på de dage, hvor varene leveres.
Dermed er der fri adgang i faste tidsrum for tyveknægte, der vil ind i pensionisternes boliger.
Kravet skulle angiveligt, ifølge en klage til socialudvalget, være rejst af de chauffører, der bringer varene ud for supermarkedet ISO.
De har simpelthen ikke tid til at vente på, at en gangbesværet ældre selv når hen for at åbne.
 
Sagen er blevet rejst af Dansk Folkepartis Klaus Kjær, som det ikke har været muligt at træffe for en kommentar, ligesom det heller ikke i går lykkedes at få den ansvarlige hos ISO i tale.
Men vicekontorchef i omsorgsafdelingen Mette Bryde Lind siger til os, at "chaufførerne ikke må udstikke den slags ordre, og hvis det forholder sig sådan, som klageren giver udtryk for, så skal det laves om".
 
Medlem af socialudvalget, Peter Brooker fra SF, siger i en kommentar; "Hvis det er rigtigt med forlangendet om de åbne døre, så må kontrakten om varelevering fra ISO opsiges øjeblikkeligt".

"Druk-skur" fjernes

Det lignede en rigtig succeshistorie; beboere i Høje Gladsaxe med særlig trang til at nuppe en pilsner eller et par stykker, måtte ikke længere stille tørsten ved centerets område. Derfor krævede politiet et sted at henvise berusede personer til.
Sådan blev "det skæve skur" i Gladsaxe etableret, og det viste sig at blive til gavn, ikke kun for politiet, men også for brugerne af "skuret". Det gik hen og blev et hyggeligt værested, hvor der både var plads til bajere og socialt samvær, en drøm for mange af brugerne. Men nu ligger den drøm bogstaveligt talt i ruiner:
"Det ligner en losseplads, alt er smadret. Før havde vi både køleskab, borde, bænke og spil, nu er der ikke noget tilbage", fortæller Jan "Sømand" som er kommet i skuret, siden det blev bygget for små ti år siden.
 
Nu vil kommunen fjerne skuret, med den begrundelse, at de personer, som skuret var møntet på, enten er flyttet fra området eller er døde. Selv om han understreger, at der stadig er lige mange mennesker, der har behov for et værested, mener Jan Sømand også, at skuret skal rives ned, fordi hærværket er så omfattende.
 
Jan Sømand og hans venner drømmer nu i stedet om et kælderlokale eller en container, hvor de kan låse efter sig, så skal de nok selv sørge for at gøre det i stand. Men indtil videre er de tidligere skurgæster henvist til at drikke deres øl på det lokale værtshus eller i deres egne boliger.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Ny hjemmeside om lokalplaner i Gladsaxe

Det er blevet lidt nemmere at finde rundt i junglen af planbestemmelser i Gladsaxe.
Byplanafdelingen i Gladsaxe Kommune har opbygget en hjemmeside, hvor man kan få svar på de mest typiske spørgsmål om planbestemmelser.
 
For eksempel kan man gå ind og søge på sin egen adresse og se, hvilke planer, der gælder her.
Det kan være bestemmelser om, hvor mange etager man må bygge ud med, og hvor stor en del af grunden, der må dækkes af mursten.
 
Man finder Byplanafdelingens hjemmeside ved at gå ind på www.gladsaxe.dk, klikke sig ind på Brugerservice A-L og herefter gå til Lokalplaner.
Man kan hente en brochure om den nye hjemmeside på bibliotekerne eller i Strax´en på rådhuset. Man kan også ringe til Byplanafdelingen og få den tilsendt.

Righoldigt børneteaterprogram

Pirater og troldmænd, spøgelser og svenskerkonger, jo, der er sandelig dækket op til den helt store underholdning i efteråret for børn på Gladsaxes biblioteker.
Hovedbiblioteket lægger lokaler til langt de fleste arrangementer, men teatergrupperne kommer også forbi filialerne i Værebro, Høje Gladsaxe og Mørkhøj med nogle af de i alt 23 forestillinger og koncerter.
 
Palle Pirat kommer forbi med en ordentlig omgang sørøverhistorier tilsat et femmandsorkester – det sker i oktober ved to arrangementer, hvor det ene er reserveret handicappede og deres familier.
Hele programmet kan granskes i en folder, der er til at få på bibliotekerne.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet