Mandag den 13. august


Budgetforslag med millionudgifter

30 mio. kroner til restaurering af Bagsværd sø, 32 mio. til renovering af Værebro skole, 20 mio. til indretning af Grønnemosecentret, små 9 mio. til løsning af lokaleproblemer på fritidsklubben Piraten samt en lang række øvrige anlægs- og driftsudgifter.
Sådan lyder en væsentlig del af det budgetforslag, som Gladsaxe-borgmester Ole Andersen har lagt frem til 1. behandling.
 
Og borgmesteren har selv store forventninger til det endelige budget: "De fleste forslag har de andre partier ytret sig positivt omkring i løbet af byrådsarbejdet, så jeg har ikke andet end positive forventninger til en bred opbakning, også selvom det er valgår", siger Ole Andersen.
 
I morgen, på det første økonomiudvalgsmøde efter sommerferien, skal budgetforslaget stå sin første prøve i forhold til de politiske med- og modspillere.
Sidst på måneden, nærmere bestemt på byrådsmødet den 22. august, skal det samlede byråd se, hvor langt enigheden rækker.
 
(Budgetforslaget kan ses i sin helhed andetsteds på denne hjemmeside)
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Nu betaler kommunen

I fredags fortalte vi, at Gladsaxe kommune er en dårlig betaler. Det har nemlig vist sig, at kommunen skylder 70.000 kroner til et behandlingshjem i Randers. Her har kommunen henvist en borger til misbrugsbehandling, men bare ikke betalt regningen for de sidste tre måneder.
Erik Schröder er chef for arbejdsmarkedsafdelingen, som har med sagen at gøre i kommunen, og han bekræfter den manglende betaling: "Det er helt urimeligt, at de regninger ikke er betalt, jeg vil tage det op i dag, når den pågældende sagsbehandler er kommet tilbage fra ferie, for selvfølelig skal de have deres penge", siger han.
 
Erik Schröder kan ikke give en sikker forklaring på, hvad der er sket, men fortæller, at det måske skyldes, at der har været tre forskellige sagsbehandlere involveret. Under alle omstændigheder lover han altså at rette op på sagen hurtigst muligt, allerede i dag vil han drøfte sagen med den pågældende sagsbehandler og lover, at der snart er penge på vej til behandlingshjemmet Shalom i Randers.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

18-årig indbrudstyv: Vi kedede os

"Det er jo en lille by, hvor der ikke sker så meget, der er ikke mange fester, så noget skulle vi foretage os for at sætte lidt liv i gaden".
Sådan forklarede en 18-årig mand fra Mørkhøj i fredags til Gladsaxe byret, at han sammen med to venner har begået indbrud på blandt andet Mørkhøj skole, som han selv har været elev på i syv år.
De unge stjal genstande for omkring 30.000 kroner i alt, deriblandt edb-udstyr, en ghettoblaster, rede penge, en mountainbike, sodavand og toiletpapir.
"Vi havde brug for pengene, og så skulle der jo også ske noget", fortalte den 18-årige i retten.
Han erkendte sig skyldig og modtog den betingede dom med en prøvetid på to år, der forudsætter, at han bliver holdt under opsyn af Kriminalforsorgen, og at han indvilliger i at gå i psykologisk behandling i et år, fordi han lider af ludomani, sygelig trang til at spille.
 
Anklageren krævede desuden den tiltalte dømt for uberettiget brug af personbiler, eftersom han og hans venner havde brudt ind i den bilforretning, som hans mor og stedfar driver. Forsvareren forsøgte at overbevise retten om, at der snarere var tale om et lån, men den købte dommeren og domsmændene altså kun i det ene tilfælde, hvor der var tale om moderens bil.
 
Om de andre tilfælde kunne dommeren ikke overbevises om, at det var i orden at bryde ind i forretningen for at tage en af bilerne, der var sat til salg.
Det var stedfaderen, der havde meldt biltyveriet til politiet. Det var inden, han opdagede, hvem der havde taget bilerne. Da han fandt ud af det, ville han trække anmeldelsen tilbage, men det afviste politiet altså.
 
Den ene af de to venner har allerede fået afgjort sit skyldsspørgsmål ved en anden retssag, mens den tredje udeblev fra retten i fredags. Da det ikke er første gang, det er sket, kan han forvente at blive anholdt og bragt i grundlovsforhør.

Socialdemokratisk flertal i Værebro!

Solidt socialdemokratisk flertal i Værebro i lørdags, da der blev holdt "Glad dag i Værebro", som et led i den socialdemokratiske kampagne frem mod kommunalvalget.
Arrangøren selv, socialdemokraterne i Gladsaxe, var rigt repræsenteret, men også flere af Værebro´s beboere kiggede forbi arrangementet.
 
"Lige da vi startede, der var de fleste nok folk, vi kender fra vores foreningsarbejde. Og det er også godt nok, at der nogle oplevelser for vores medlemmer, vi skal også gøres noget for dem. Men hele eftermiddagen igennem har der været rigtig mange af de lokale beboere og Gladsaxeborgere"
sagde en tilfreds kredsformand Torben Nielsen.
 
Ca. 500 mennesker deltog i den Glade Dag i Værebro, der bød på musik, underholdning og politiske taler.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Tyverier fra rådhus og kapel

Seks store værdifulde PH-lamper blev midt i sidste uge stjålet fra kapellet ved Gladsaxe kirke. Den ene af lamperne blev dagen efter fundet på kirkegårdsområdet, men endnu mangler fem at komme tilbage til ejermanden. Hver lampe har en cirkaværdi på 10.000 kroner.
 
Og mere tyveri, for i perioden mellem den 28. juli og den 9. august forsvandt der 12 dyre taburetter fra forhallen på Gladsaxe rådhus. De er designet af Poul Kjærholm og bærer navnet PK 33.
 
Fungerende leder af kriminalpolitiet i Gladsaxe, Ole Andreasen, siger til Nyhedsmagasinet, at der det sidste års tid har været flere tyverier af værdifulde møbler i Københavnsområdet.
Det er blandt andet gået ud over Landbohøjskolen, virksomheder i Ballerup og senest også rådhuset i Tårnby.
Det ligner bestillingsarbejde, så måske kan nogle af møblerne genfindes og tilbagekøbes hos enkelte mere-end-godt-er-velassorterede forretninger, der handler med brugte møbler.

Spilleautomater indtager Gladsaxe

Selvom der er stærk politisk modvilje mod etablering af deciderede spillehaller med flere pengeslugende spilleautomater, så er det kommunale selvstyre på det område faktisk sat ud af kraft.
Ved en lovændring er myndigheden nemlig overgået fra kommunen til en såkaldt spillemyndighed under Told- og Skattestyrelsen.
 
Det har allerede betydet, at der på Rybjerg Allé, i den vestlige del af Gladsaxe kommune, nu er sagt god for en hal med 10 gevinstgivende spilleautomater.
Yderligere to haller er på vej, nemlig en i Høje Gladsaxe med 36 automater og en på Søborg Hovedgade med 30 automater.
 
I hvert fald har to spillevirksomheder søgt om lov, og da kommunen i dag kun kan anbefale og ikke afgøre, hvorvidt hallerne kan etableres, så er der, afhængig af temperament, chance eller risiko for at spillelystne kan få trangen opfyldt.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet