Mandag den 20. august


Høj sol og lave forventninger på Budgetdagen

Der var dømt høj sol, højt humør, høj musik og højt deltagerantal, da Gladsaxe byråd lørdag inviterede til den traditionelle augustfestdag med det lidt akavede og lidet festlige navn, "Budgetdag".
Men selvom dagen mere indbød til strand og badning end rådhusplads og varme frikadeller, så valgte et par tusinde at kigge forbi den nye fliseplads, der udgør den nyrestaurerede Gladsaxe rådhusplads.
 
Samtlige kommunale forvaltninger stod klar til at vise det ypperste, de kan præstere, frem for skatteyderne.
Det er også valgår, og derfor var boderne med alle opstillede politiske partier om end mere på mærkerne end tidligere år.
Det, selvom forventningerne til at kapre nye kunder i partierne, kunne ligge på et forholdsvist lille sted. Det fortalte i hvert fald repræsentanter fra henholdsvis Venstre og SF´s boder.
 
Men selvom der måske ikke kommer så mange nye medlemmer, så er det jo også nok så vigtigt, at få fortalt de allerede eksisterende, hvad det er, der gåes ind for.
Det, der diskuteres livligt lige nu blandt kommunalpolitikerne, er borgmester Ole Andersens budgetforslag for de kommende år.
Det fortalte han også om fra scenen, men først efter at have været stoppet af en demonstration.
Det var unge, der sad i papkasser og plæderede for bygningen af ungdomsboliger.
Gladsaxes borgmester Ole Andersen fik, efter at scenen var blevet ryddet, lov til at fortælle om sit budgetforslag. Borgmesteren tilhører jo Socialdemokratiet, som i øvrigt ironisk nok, demonstrationen taget i betragtning, meget kraftigt den seneste tid har arbejdet for flere boliger i Gladsaxe.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Udrykningskøretøj torpederet

En brandvogn, der stak næsen lidt for langt frem under en udrykning, kommer nu til at koste kommunen 210.000 kroner.
Vognen blev nemlig totalskadet, da den under et venstresving fra Gladsaxe Ringvej til Gladsaxevej blev torpederet af en modkørende.
Brandfolkene led ingen overlast, mens den modkørende blev fastklemt og siden indlagt med kompliceret lårbensbrud.
 
Andre brandfolk nåede i øvrigt frem til branden i en lejlighed på Gladsaxevej, hvor en beboer blev reddet ud.
Det er kun fjerde gang på 13 år, at der sker færdselsuheld under udrykning, siger brandchef Ole Nedahl til Nyhedsmagasinet.
 
Ansvaret for ulykken er helt og holdent førerens af udrykningskøretøjet.
For uanset der er tale om udrykning, så skal færdselsreglerne overholdes, når forholdene kræver det. Og det må man siger, de gør, når der skal svinges hen over ringvejen midt i myldretrafikken.

Vuggestue lukkes

Vuggestuen Lærkebo på Sydmarken, der modtager børn fra Høje Gladsaxe og Mørkhøj-området skal lukkes.
Ejendommen, der huser vuggestuen, skal sælges, og da kommunen samtidig vil nedlægge over 100 pladser de næste par år, så er Lærkebo formentlig snart en saga blot.
 
Lukningen kommer dog ikke til at ske med ét hug.
Tværtimod ventes det at blive tilpasset børnenes naturlige afgang til børnehaver på en forholdsvis lempelig måde frem mod den forventede lukning ved udgangen af maj år 2003.

Ingen begejstring for Axel-film

"Axels vildskud". Sådan lyder en af overskrifterne på en anmeldelse af Gladsaxeborgeren Gabriel Axels nye film "Leïla".
Den 83-årige filmskaber, og tidligere Oscarvinder for filmen "Babettes Gæstebud", får ikke de mest rosende ord med på vejen af de landsdækkende avisers anmeldere.
Mest positiv er Politikens Anders Rou Jensen, der giver filmen tre ud af seks hjerter og betegner filmen, "som en lille, men gennemseriøs stil- eller genreøvelse…om den store, pludselige og grænseoverskridende kærlighed".
 
Både Ekstra Bladet, Jyllandsposten og Berlingske Tidende er endnu mere negative.
Berlingskes Henrik List kalder filmen "et usædvanligt eksperiment, der nok rummer flotte billeder og fine stemninger, men også hælder faretruende over mod det patetiske og ubehjælpsomme".
"Leila" skildrer en ung danskers rejse til og forelskelse i en pige i det eksotiske Marokko, uden at de to i øvrigt ytrer et ord – i stedet er der en fortæller.
 
"Halsløs kærlighed – vi løftes på intet tidspunkt af den selvhøjtidelige fortælling, dergerne vil være sværmerisk og svævende, men er al for gumpetung til at lette", mener Ekstra Bladets Niels Lind Larsen, der kun uddeler én stjerne af syv mulige.
Det samme gør Jyllandsposten, der kalder filmen for et vildskud.
""Leïla" forekommer mig at være et aldeles mislykket forsøg på at drage os ind i et hyperromantisk drama, hvis følelser er tænkt større end livet, men som her falder ynkeligt ud", skriver Per Calum.
 
Filmen blev vist i Gladsaxe bio ved et særligt arrangement torsdag aften, hvor instruktøren selv og hovedrolleindehaverne var til stede. Men bortset fra denne fremvisning er filmen ikke planlagt til fremvisning igen i Gladsaxe.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet