Onsdag den 8. august


25 mm vand på 77 minutter

Gladsaxe er sluppet forholdsvis heldigt og nådigt gennem de seneste dages regnskyl, selvom de fleste nok mener, at der er kommet rigeligt med regn.
Det er gået langt værre for folk lidt længere sydpå, siger kommunikationsmedarbejder Niels Rasmussen fra Falck:
"Kun tre ud af de omkring 260 anmodninger om assistance, vi har fået frem til tirsdag formiddag, er fra Gladsaxe. Det er gået en del værre for folk i Sundby og Tårnby, hvor der har stået vand op til en halv meter i kældrene".
Mandskab fra det meste af Nordsjælland har hjulpet til med udbedringer af skader i områderne syd og øst for København.
 
De kommunale vandforsyningsfolk var på ekstraarbejde under det 10 timer lange regnvejr søndag, hvor kloakdæksler på Bagsværd Hovedgade blev presset op af luft, der ikke kunne slippe hurtigt nok ud ved de pludselige vandmængder i rørene.
Det store aflastningsbassin ved Søvej i Bagsværd holdt til det gigantiske regnvejr, selvom vandet kun stod 10 centimeter fra kanten på et tidspunkt.
Regnen natten til i går kunne bassinet til gengæld ikke holde til, og der løb adskillige tusinde liter urenset spildevand ud i Bagsværd sø, der jo som bekendt i forvejen slås med næringssaltene.Søndagsregnen gav 25 mm vand på 77 minutter i den nordlige del af Gladsaxe, mens Søborg fx kunne nøjes med 11 mm. Regnen natten til tirsdag gav 22,8 mm i gennemsnit.
 
Selvom Falck kun har fået tre anmeldelser, så er flere blevet ramt af vand i kældre. Det gælder specielt Stengårdskvarteret og området på og omkring Haspegårdsvej.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Lang vej til ren jord

16 forurenede grunde i Gladsaxe, der truer grundvandet, står på Københavns amts liste over grunde, der skal ryddes op på de næste 12 år.
Listen indeholder 114 grundvandstruende forureninger, der enten er placeret i et område med særlige drikkevandsinteresser, i nærheden af et vandforsyningsanlæg eller ved boliger, børneinstitutioner eller offentlige legepladser.
 
I år regner amtet med at fjerne jord forurenet med bitumen, olie, diesel og chlorerede opløsningsmidler fra en gammel fyldplads i Bagsværd industrikvarter.
Næste år går det så løs i jorden under to gamle renserier og et nuværende. Et af de gamle er Rigshospitalets gamle vaskeri, der lå i starten af Søborg Hovedgade.
Siden kommer turen til de renserier, der er i brug i dag – her forventer amtet at have renset ud i løbet af år 2004.
 
Nogle af de værste forureninger, dem på den gamle Cheminova-grund og Scandiflex i Søborg, bliver der tidligst gjort noget ved i år 2009. De ligger nemlig udenfor de områder, der af amtet bliver betragtet som værende af særlig drikkevandsinteresse.
Ud over de 114 prioriterede grunde på listen, så er der kortlagt yderligere 156 forureninger, hvor der enten allerede er gang i de såkaldte afværgeforanstaltninger eller, hvor forureningen ikke skønnes alvorlig nok.

Stemmefiskeri i Værebro

Der er stemmer at hente i Værebro.
Det mener Socialdemokraterne i Gladsaxe, som nu går på charmeoffensiv og arrangerer "Glad dag i Værebro".
"Tallene fra tidligere valg viser, at Værebro er dér, hvor der generelt er den laveste stemmeprocent. Derfor vil vi gerne bringe politik noget mere ud til den del af vores kommune også", siger kredsformand Torben Nielsen.
 
Den glade dag i Værebro bliver holdt på den grønne plæne mellem boldbanen og bakken i Værebroparken.
Der bliver musik og underholdning og politiske taler fra blandt andre folketingskandidat Bent Greve og sundhedsminister Arne Rolighed.
Og det hele sker nu på lørdag fra klokken 11 til 20.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Biblioteker sortlister skyldnere

Hvis man har et økonomisk udestående med biblioteket på over 200 kroner, så er det nu man skal få bragt orden i sagerne, hvis ikke man vil risikere at havne på bibliotekernes sorte liste.
Borgere der skylder for mere end 200 kroner i gebyrer vil for eftertiden blive helt udelukket fra at låne på bibliotekerne, indtil gælden er betalt eller nedbragt.
 
Gladsaxe bibliotekerne har i øjeblikket et sted imellem 2- og 300 skyldnere i den størrelsesorden, og det er forholdsvis få, i betragtning af, at bibliotekerne årligt har ca. 35.000 aktive brugere, siger leder af Hovedbiblioteket, Charlotte Plenge.
 
Der er gebyr på 1. og 2. hjemkaldelse af materialer, regninger og portoafgift på reserveringer.
Skyldnere har stadig et par uger til at komme af med gælden - den nye ordning træder først i kraft den 1. september.

Stadig vækst for Novo

Der er masser af penge i folk med sukkersyge, blødersygdomme og hormonforstyrrelser.
Det kan Gladsaxes største private virksomhed, Novo Nordisk i Bagsværd, konstatere efter opgørelsen af halvårsregnskabet.
Novo har således i årets første halvdel solgt for mere end otte mia. kroner præparater til folk med sukkersyge, mens salget af væksthormoner til mennesker og medicin til kvinder i overgangsalderen sammen med medicin indenfor bløderområdet tilsammen ligger på mere end tre mia.
 
Novo-aktien er blevet 37% mere værd i løbet af de seneste seks måneder, og efter skat tjente firmaet knap to mia. kroner hjem til ejerne.
Novos egne forventninger til resten af året går på en forbliven på det nuværende vækstniveau på 15%.

Snerydder udpeget som krigskøretøj

En af Høje Gladsaxe-bebyggelsens absolut tunge drenge er kommet i militærets søgelys.
Det er den store, blå traktor, der normalt bruges ved snerydning på de brede arealer, der er blevet udpeget til at stå til rådighed for forsvaret i tilfælde af krig eller krise.
 
Hærens Materielkommando udpeger fra tid til anden køretøjer, der kan blive brug for i en sådan situation, bl.a. lastbiler, busser, sættevogne - og altså også traktorer.
Hver afdeling i Høje Gladsaxe-bebyggelsen har en traktor til storskrald og haveaffald, men det er altså kun den store traktor, der har vakt hærens interesse.
 
"Det er ikke noget, vi har været udsat for før", siger beboerformand i Høje Gladsaxe John Brown Brabant Althoff-Andersen, der dog må formodes at kunne tage udpegningen med sindsro. Køretøjet vil kun blive indkaldt i tilfælde af krig eller krise, så foreløbig gør den blå traktor altså fortsat tjeneste i Høje Gladsaxe.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet