Mandag den 10. December


Sådan fordeles den politiske magt i Gladsaxe

Selv om det officielt først er i aften, det nye byråd konstituerer sig, er den politiske magtfordeling allerede på plads. For Socialdemokratiet har nemlig indgået konstitueringsaftale med Skraldelisten, SF, Enhedslisten og de radikale. Da de samler 15 mandater ud af byrådets i alt 25 medlemmer, har de således et trygt flertal.
 
Med dette komfortable flertal har de fem partier fordelt de vigtige politiske poster mellem sig:
Gladsaxes borgmester hedder fremdeles Ole Andersen, Peter Brooker fra SF fortsætter som 1. viceborgmester, og alle udvalgsformændene skal da også findes blandt de fem partier. Her skal vi kort opridse de vigtigste udvalg:
 
De tre socialdemokratiske udvalgsformænd fortsætter på deres poster, det vil sige Erling Schrøder for socialudvalget, Karin Søjberg Holst for børne- og undervisningsudvalget og Peter Nielsen er også i det nye byråd formand for kultur-, fritids- og idrætsudvalget.
 
Det udvalg, der i dag hedder teknik- og miljøudvalget og som Tove Eckhardt fra SF hidtil har været formand for, bliver opdelt i to; miljøudvalget og trafik- og teknikudvalget.
 
Det bliver Tove Eckhardts partifælle, Peter Brooker, der bliver formand for trafik- og teknikudvalget, mens formanden for miljøudvalget bliver den radikale Lis Smidsholm. Hun får samtidig en plads i økonomiudvalget, så selv om de radikale stadig kun har et mandat i byrådet, har de formået at få større indflydelse, dels fordi de ikke i det nuværende byråd er repræsenteret i økonomiudvalget, men også formandsposten for miljøet må siges at være et trin op i forhold til den nuværende post som formand for folkeoplysningsudvalget.
 
Endelig er der økonomiudvalget, som en borgmester altid er født formand for. Men det er langt fra ligegyldigt, hvem der i øvrigt sidder i dette udvalg, der har meget stor indflydelse på de politiske beslutninger på rådhuset.
 
Der er ni pladser i økonomiudvalget, og ved en lodtrækning blev magten her skubbet endnu mere over til den socialdemokratiske side, idet konstitueringspartierne får seks pladser mod fem i dag. De bliver fordelt med en til de radikale, en til SF og fire til socialdemokraterne. Den sidste socialdemokratiske stemme i økonomiudvalget tilfaldt overraskende det nye medlem af byrådet, John Brown Brabrant Althoff-Andersen.
 
Skraldelistens Ole Rasmussen får plads i både miljøudvalget og trafik- og teknikudvalget, mens Enhedslistens ene byrådsmedlem skal arbejde i socialudvalget og som noget nyt også i børne- og undervisningsudvalget, og dét stadig i skikkelse af Emilce Nielsen.
 
I forhold til det nuværende byråd bliver der hele 11 nye medlemmer og to nye partier, nemlig CD og Skraldelisten, i det nye byråd, der tiltræder den første januar.
 
De borgerlige partier får 19 poster i de stående udvalg, men har endnu ikke fordelt pladserne indbyrdes.
 
Det vil vise sig i aften til konstitueringsmødet, som vi sender direkte her på frekvensen fra klokken 17. Det betyder så i øvrigt, at nyhedsmagasinet bliver sendt allerede klokken 16.30 i eftermiddag.

Straffeattester fra alle

Det bliver nu op til forvaltningscheferne i den kommunale forvaltning at bestemme i hvilket omfang korttidsansatte skal fremvise straffeattester, inden de tiltræder en kommunal stilling.
 
Fastansatte i Gladsaxe kommune har længe skullet vise den almindelige straffeattest, og for nylig blev det besluttet også at bruge den såkaldte pædofiliattest, der i modsætning til den almindelige i princippet aldrig forældes.
 
Men pædofile kan for den sags skyld godt blive ansat i et sommervikariat i en vuggestue, eller, som det var tilfældet sidste sommer, en tyv kan få korttidsansættelse på et plejehjem.
 
Der kan således nå at ske både stor og ubodelig skade indenfor den tremånedersfrist, der operes med.
 
Med mindre forvaltningschefen for det pågældende område bestemmer sig for, at alle, også korttidsansatte vikarer, skal vise straffeattester.
 
På et møde i morgen ser politikerne i økonomiudvalget nærmere på et forslag, der vil lade det være op til den enkelte chef at vurdere, hvem der skal vise attester frem.
 
Med erfaringerne fra Gladsaxe de seneste år vil det nok virke temmelig besynderligt på mange forældre og pårørende, hvis ikke både socialchef og børnechef forlanger attester fra alle.

Klagehjørne på biblioteket

Gladsaxe får nu god mulighed for at komme i rekordbøgerne, hvad angår klager fra borgere og forbrugere.
 
I forvejen ligger kommunen højt på listen over klager til Ombudsmand og Tilsynsråd, og med åbningen af et nyt "forbruger-info-punkt" på Gladsaxe hovedbibliotek er der hjælp at hente for forbrugere, der føler sig snydt, klemt, vildledt eller blot har brug for en vejledning.
 
Afdelingsleder på læsesalen, Liselotte Henriksen, siger om den nye krog på læsesalen: "Vi har alle de relevante pjecer fra Forbrugerstyrelsen og Forbrugerinformationen og kan også delvis rådgive med lovstof eller henvise til rette sted".
 
Forbrugerhjørnet på læsesalen er desuden udstyret med en computer med adgang til alle relevante forbrugerlinks, og, ikke at forglemme, to bibliotekarer med særlig forstand på forbrugerspørgsmål.

Pænere genbrug i Gladsaxe

Nu bliver affaldet smukkere i Gladsaxe.
 
Eller i hvert fald de steder, hvor kommunen indsamler papir og glas til genbrug.
 
Det skal nemlig ikke længere være de grønne kubeformede beholdere, der i dag præger bybilledet, men derimod nye, arkitektdesignede koksgrå beholdere, som skal tage imod Gladsaxeborgernes glas og papir.
 
Udskiftningen er allerede i gang og skyldes primært, at de grønne beholdere ifølge forvaltningen er grimme og så trænger de i øvrigt generelt til udskiftning. Men det er altså ikke kun for syns skyld, at de nu sendes på pension. Det er også forvaltningens håb, at ved at gøre opsamlingsstederne pænere, bliver det også mere attraktivt at aflevere glas og papir til genanvendelse.
 
Det koster alene til næste år 824.000 kroner, men de penge kan sagtens vise sig at være givet ganske godt ud. Miljøstyrelsen kræver nemlig, at alle kommuner skal indsamle mindst 40 procent af papirforbruget i år og 55 til næste år.
 
Gør en kommune ikke det, kan den yderste konsekvens blive, at der skal opstilles beholdere ved hver eneste husstand i den pågældende kommune. Og det er både bekosteligt og besværligt.
 
Men i den sammenhæng har Gladsaxe ikke umiddelbart noget at frygte, i år indsamler kommunen 52 procent og forventer, at procenten i år 2004 er helt oppe på 80 procent.