Onsdag den 12. December


Forbedret indeklima over renserier

Indholdet af dampe fra rensevæsken perchlor holder sig under den øjeblikkelige grænseværdi i de lejligheder, der ligger over renserierne i Gladsaxe.
 
Perchlor er mistænkt for at være kræftfremkaldende, og derfor gik miljøafdelingen i Gladsaxe Kommune i aktion for snart et par år siden.
 
Målinger i lejligheder omkring renserierne var dengang alle over grænseværdien.
 
Siden har renseriejerne hver investeret et sted mellem 2.000 kroner og 200.000 kroner i ændringer og forbedringer.
 
Men selvom målinger i dag viser koncentrationer under grænseværdien, så er det ingen garanti for, at boligerne er dømt risikofri, siger Claus Frydenlund fra den kommunale miljøafdeling: "Miljøstyrelsen skal til at fastsætte den endelige grænseværdi, så før vi har den at holde os til, kan vi ikke garantere noget."

15-10 til borgmesteren

Selvom det var en højtidsstemt dag mandag, da det nye Gladsaxe byråd konstituerede sig, så faldt der alligevel en del malurt i bægeret fra talerstolen.
 
Det var nemlig ikke alle, der kunne stemme for Ole Andersen som ny borgmester. Faktisk undlod ti af de nye medlemmer helt at stemme. En af dem, Venstres Bjarne Rasmussen, fortæller her hvorfor:
 
"Hele konstitueringsforløbet tyder ikke på vilje til bredt samarbejde, jeg ville ønske det var sådan, men det er det ikke, derfor undlader vi at stemme for Ole Andersen. Vi har på den anden side heller ikke et andet forslag".
 
Også De Konservative, Centrumdemokraten og Dansk Folkeparti undlod at stemme, mens der altså som ventet var opbakning til Ole Andersen fra hans eget parti, Socialdemokratiet, fra SF, Skraldelisten, Radikale og Enhedslisten.

Skærpet brug af straffeattester

Nu skal også korttidsansatte fremvise straffeattester, hvis de vil arbejde for socialforvaltningen i Gladsaxe Kommune. I hvert fald de medarbejdere, der kommer alene ud i folks hjem, det gælder fx alle i enhedsplejen og støttepersoner til psykisk syge eller handicappede.
 
Fremvisningen af straffeattester skal være med til at nedsætte risikoen for at ansætte eksempelvis tyve, der allerede er straffede, på plejehjem eller som hjemmehjælpere.
 
Muligheden for at skærpe reglerne for indhentning af attesterne blev vedtaget på et økonomi-udvalgsmøde i går, og i socialforvaltningen vil man allerede nu benytte sig af ændringen, mens man i børne- og kulturforvaltningen stadig overvejer den bedste løsning, siger forvaltningschef Svend Erik Haase: "Korttidsansatte, der skal starte med det samme, skriver under på en tro- og loveerklæring om ikke at have været straffet de seneste fem år, og det fungerer faktisk godt. Det kan tage en uges tid at fremskaffe attesterne".

Daginstitutionschef bliver senior

Gladsaxe Kommunes stillingsmæssigt højest placerede pædagog stopper sit nuværende virke til maj næste år.
 
Det er chefen for daginstitutionsafdelingen, Peter Christiansen, der som snart 59-årig har ønsket at indgå en senioraftale med kommunen.
 
Den indebærer, at han fra maj og fem år frem skal være ansvarlig for en række mindre områder indenfor børne- og kulturforvaltningen.
 
Peter Christiansen skal blandt andet lede natur- og sejlklubben, stå for udflugtshusene og fungere som byggesagskonsulent.
 
Ifølge Peter Christiansens øverste chef, borgmester Ole Andersen, så "har institutionschefen løst mange store opgaver fint, en af de største har været indførelsen af pladsgarantien, som i Gladsaxe har fungeret efter hensigten i modsætning til flere andre kommuner".
 
Annoncering efter afløseren vil ske først i det nye år.
 

Den elektronisk rejse

Den teknologiske tidsalder får nu også sit indtog i busser og toge.
 
Det er sandsynligvis fremtiden for passagerer i den kollektive trafik i hovedstadsområdet, hvor både HUR, Hovedstadens Udviklingsråd, og Amtsrådsforeningen anbefaler, at der skal indføres et fælles elektronisk bus- og togkort, som skal gælde til både busser, toge og den københavnske metro.
 
Også DSB anbefaler det elektroniske rejsekort og det forventes, at det kan tages i brug i det storkøbenhavnske område om tre-fire år.
 
På sigt er det planen, at det skal være muligt at rejse hele landet rundt med et "Dankort" til den kollektive trafik, der vil fungere på samme måde som et dankort; kortet føres igennem en scanner og rejsens pris trækkes automatisk på den trafikale konto.
 
Men indtil videre er det altså stadig de gammeldags klippekort og netkort, der er eneste gyldige rejsehjemmel.

Byråd: Masser af arbejde

Det bliver hårdt arbejde lige til det sidste for medlemmerne af Gladsaxe byråd, der for sidste gang i denne periode mødes i den nuværende form.

Fra januar træder et nyt byråd til med ti nye ansigter og to nye partier.

Decemberhyggen har ikke helt sænket sig over de nuværende 25 medlemmer, der i aften skal hele 32 punkter igennem på dagsordenen.

Byrådspolitikerne skal blandt andet tage stilling til, om der skal bevilges penge til at flytte nogle små kolonihavehuse fra et område til et andet. Om Prima-supermarkedet på Søborg Hovedgade må udvide butikken med 300 kvadratmeter. Om forslaget til nye skolepolitiske målsætninger skal vedtages. Samt en række andre punkter, hvis endeligt kan følges her på frekvensen fra kl. 18.

På det tidspunkt starter mødet nemlig, og som sædvanlig transmitterer vi direkte med genudsendelse i morgen formiddag fra kl. 9.30.