Tirsdag den 18. December


Tilstod drab: jeg troede, det var et uhyre

- Jeg slog hende i hovedet tre gange med knytnæven, og bagefter tog jeg kniven og stak hende lige i hjernen. Jeg tror, hun døde af det, for der lød sådan et bang. Men hun blev stående, så jeg stak hende mere for en sikkerheds skyld. Da kniven knækkede, tog jeg en stegepande og slog hende med den.

Sådan forklarede en rolig 30-årig mand i går i Østre Landsret, hvorfor han slog en 86-årig kvinde fra Bagsværd ihjel i januar i år.

Kvinden blev fundet livløs i en blodpøl i sin lejlighed i Stengårdsparken, og politiet fandt blod over det hele i både køkken og entre. Kvinden var blevet stukket 39 gange og havde læsioner i kraniet, på ryg og skuldre og blev erklæret død, da hun blev bragt til hospitalet,

Manden tilstod i går drabet, men undskyldte sig med, at han påvirket af hash ikke kunne skelne mellem fantasi og virkelighed, og at han troede, det var en kamp på liv og død, ikke mod en ældre dame, men et uhyre, der angreb ham med en kniv.

Mentalundersøgelser af den 30-årige mand fra Helsingør viser, at manden utvivlsomt er svært psykotisk, lider af vrangforestillinger og har været misbruger af hash og alkohol i flere år. Han har været behandlet for skizofreni, men stak af fra behandlingen.

Ifølge retslægerådet udviser den tiltalte stadig symptomer på sindssyge, og der er overhængende risiko for, at han vil begå ny kriminalitet. Derfor anbefalede rådet, at han fik en anbringelsesdom. Han blev, som forsvareren plæderede for, erklæret utilregnelig i gerningsøjeblikket på grund af sindssyge.

De 12 nævninger i Østre Landsret og de tre landsdommere efterkom anklagerens anmodning om anbringelsesdom på en lukket afdeling på et hospital for sindslidende i Nykøbing Sjælland.

Her har den tiltalte opholdt sig siden foråret, på en såkaldt sikringsafdeling.

Den tiltalte skal blive på afdelingen, indtil han kan erklæres rask, og i det tilfælde skal en ny retssag tage stilling til, hvad der videre skal ske ham.


Falske 500 kronesedler i omløb

Gladsaxe politi advarer mod falske 500 kronesedler, der er i omløb i øjeblikket.

Foreløbig har politiet fået fem falske sedler, siger vicekriminalinspektør Ole Andreasen: "Vi har fået én seddel fra Ballerup, én fra Nørrebro via en bank i Gladsaxe og så tre sedler fra kiosker i Buddinge. De er meget vellignende, men vandmærket mangler og den tværgående lilla tråd er også anderledes".

Falskmøntneri kan give op til 12 års fængsel.

Numrene på sedlerne er : 373 623A, 673 603A og 273 673A.


Rod i registrering af flygtninge/indvandrere

Socialforvaltningen i Gladsaxe har ikke ordentlig styr på indvandrer- og flygtningefamilierne, mener Dansk Folkepartis byrådsmedlem, Klaus Kjær, på baggrund af en sag om sprogstimulering af tosprogede i folkeskolen – opholder familierne sig her i landet eller udenlands?

"I undersøgelsen omkring sprogstimuleringen kom det frem, at forvaltningen ikke har kunnet få kontakt til 11 familier. Siden har der vist sig et værre rod i kommunen; Tre familier er tilsyneladende fraflyttet kommunen, men står stadig registreret. To sager undersøges nu af den såkaldte kommuneshoppinggruppe, der undersøger sociale svindlere. Et barn har man slet ikke CPR-nummeret til", siger Klaus Kjær.

Han har nu bedt om uddybende svar på socialudvalgets møde i morgen.


Røvere genkendt

To unge hætteklædte mænd i mørkt tøj røvede i går aftes Q8-tankstationen på Bagsværdvej.

Klokken 20.06 truede de med en dolk ekspedienten til at udlevere kontanter, 20 pakker cigaretter, taletidskort, danmøntkort og klippekort, til en samlet værdi på 5-6000 kroner.

De stak af til fods, men vidner har genkendt de to røvere, så Gladsaxe Politi regner med en hurtig opklaring.


Udenlandske analfabeter koster

Der kommer flere ikke-dansktalende unge i aldersgruppen 14 til 17 år til Gladsaxe end forventet, og ungdomsskolen, der underviser den aldersgruppe, vil derfor gerne have oprettet endnu et undervisningshold.

Der var kun regnet med 24 elever, men det sidste halve års tid er der kommer yderligere 16 til. Flere af dem er analfabeter, og derfor kan holdene ikke bare udvides.

Det ekstra hold vil koste kommunekassen 600.000 kroner at oprette.

I første omgang skal børne- og undervisningsudvalget diskutere sagen på et møde i dag.


Fem minutter med biopaten

Grisekød får en over snuden i det lille femminutters program "Biopati", som har premiere her på frekvensen i morgen tidlig.

Det er ugentlige programmer, hvor biopat Irene Hejndorf fra Bagsværd vil give gode råd om mad og og drikke og alternativ sygdomsbekæmpelse.

Det første sendes ti minutter i syv i morgen, hvor en af denne måneds helt store spiser, grisekødet, får nogle verbale hug.

De små udsendelser bliver også sendt fredag eftermiddag kl. 16.55.