Onsdag den 21. Februar



 

Irma Henriksen forlader Dansk Folkeparti og Gladsaxe Byråd

Irma Henriksen, medlem af Gladsaxe Byråd for Dansk Folkeparti, forlader nu partiet og bliver løsgænger.
Beslutningen kommer efter et møde mandag aften, hvor Dansk Folkepartis bestyrelse opstillede kandidater til amtsrådet. Irma Henriksen havde regnet med at blive valgt ind som i hvert fald nummer fem på listen med kandidater, men endte i stedet langt nede på listen på en 10. plads efter blandt andre Henrik Thorup, der er gift med Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard.
Irma Henriksen føler sig vraget, og hun meddeler i dag Gladsaxes borgmester Ole Andersen (Socialdemokratiet) sin beslutning om at melde sig ud af Dansk Folkeparti.
Irma Henriksen har været medlem af Dansk Folkeparti siden midten af halvfemserne.

 


Hjalp morddømt på flugt

En eks-kone til den flygtede mord- og voldtægtsdømte Serif Maksuti tilstod i går i retten i Gladsaxe delvist at have hjulpet med flugten fra en strafafsoning.
Serif Maksuti blev i 1991 idømt 12 års fængsel og udvisning for bestandig for mord på sin daværende hustru.
Under en prøveløsladelse i 1998 begik han voldtægt og grov vold mod en ny kæreste.
Det gav 8 års fængsel og endnu en udvisningsdom for bestandig.
Under fængselsopholdet lærte han en kvindelig fængselsbetjent at kende, som han senere blev gift og fik et barn med.
Det var den kvinde, Serif Maksuti ved flugten i august sidste år henvendte sig til på en adresse i Søborg, og den kvinde, som i retten i Gladsaxe i går stod tiltalt for forsøg på at skjule en forbryder fra politiet.
Den tidligere fængselsbetjent, der i dag arbejder som socialrådgiver, erkendte i retten at have forhindret en anholdelse ved ikke at fortælle politiet om den flygtedes opholdssted.
"Han var desperat, og jeg ville bare have ham væk fra lejligheden", forklarede hun sig i retten.
Maksuti kom til hende to gange lige efter flugten. Anden gang tog de hen til en af hendes veninder i nærheden for at bede om husly et par dage – det har veninden tidligere fortalt politiet.
Veninden ville imidlertid ikke have ham indenfor døren, og derefter forsvinder alle spor af Serif Maksuti.
"Det sidste, jeg så til ham, var, at han prajede en taxa for at tage til Helsingør", fortalte den tiltalte eks-kone i retten.
Anklageren, vicepolitimester Ole Weikop, henviste til straffelovens §124, der kan give to års fængsel eller ved formildende omstændigheder bøde, og plæderede for en kortvarig fængselsstraf for forsøget på at skjule den flygtede.
Forsvarer Søren Søltoft Madsen henviste til en lignende sag fra 1976, hvor en forbryder var blevet holdt skjult i en uge. Det gav kun 10 dagbøder á 20 kroner. Desuden var der i den her sag tale om hjælp til sine nærmeste, hvilket ifølge §125 ikke straffes.
Dommen blev betinget med en prøvetid på et år, hvilket er rettens mildeste dom.
Alligevel udbad den tiltalte sig betænkningstid efter et kort samråd med forsvareren.
Serif Maksuti er aldrig blevet fundet, men kriminalpolitiet i Gladsaxe mener i dag at have sikre beviser på, at han opholder sig i sit gamle fædreland, Makedonien.
 

Miljøstyrelsen vil sætte fælles loft for udslip af perchlor

Miljøstyrelsen har nu sat gang i et stort projekt, der skal afdække reglerne for renseriernes brug af det sundhedsskadelige stof perchlor.
Inden første maj skal Miljøstyrelsen fastsætte et loft for, hvor meget perchlor, der må slippe ud i de omkringliggende lejligheder.
Stoffet perchlor kan være kræftfremkaldende, og det er folk fra miljøafdelingen i Gladsaxe, der i samarbejde med tre andre kommuner har fundet ud af, at renserierne kan være til sundhedsfare for naboerne, og kemiingeniør Claus Frydenlund fra Gladsaxe Kommune skal sidde med i styregruppen.
Problemet med udslip af perchlor blev opdaget ved et tilfælde, da en gravid kvinde så, at samarbejdskommunerne var i gang med nogle helt andre målinger nær renserierne. Da hun bad om at få foretaget en måling i hendes egen lejlighed, viste det sig, at koncentrationen af perchlor var alt for høj.
 

Vejbom op igen

"Der skal en busbom op, og folk skal ikke bare køre igennem, hvor de ikke må".
Sådan sagde et enigt teknik- og miljøudvalg Gladsaxe mandag til sagen om en busbom på en vej i Bagsværd, en bom som bilister gang på gang har kørt eller revet ned.
Bommen er placeret midt på Kroghshøjvej mellem beboelsesområde og industrikvarteret med de mange Novo-fabrikker.
Bommen tillader, som navnet antyder, kun gennemfart for busser, og det har altså været for meget for trafikanter, der så må tage turen igennem Bagsværd bymidte.
De utallige nedrivninger af bommen fik vejteknikerne i kommunen til at foreslå helt at droppe den, men efter at have tygget på dét forslag, så har politikerne valgt at genopsætte bommen.
Den har nemlig slet ikke været sat op de seneste fire måneder, mens vejfolk og politikere har overvejet løsningen.
 

Igen fremgang for Novo

Medicinalgiganten Novo Nordisk, med hovedsæde i Bagsværd, kunne i går fremlægge et årsregnskab, der viser fremgang over hele linien.
Salget af medicinalvarer steg sidste år med hele 27%, til næsten 21 milliarder kroner.
Især salget af NovoSeven, der bruges til bl.a. bløderpatienter betød en stor stigning, ligesom der blev solgt insulinprodukter for næsten 15 milliarder kroner, svarende til en stigning på 24%.
Bagsværd koncernen kom ud af år 2000 med et resultat på godt tre milliarder kroner. Og Novo-aktionærer kommer også til at nyde godt af den fornemme vækst. Novo Nordisk bestyrelse vil på den næste generalforsamling foreslå en betydelig forhøjelse af aktieudbyttet.