Onsdag den 10. Januar


Pårørende: Kummerlige plejecenterforhold

Pårørende til beboere på Værebro aflastningsafdeling har rejst en kras kritik af den 20 pladser store afdeling.
Der er ingen aktiviteter for beboerne, der typisk enten venter på en plejehjemsplads eller er hjemskrevet fra hospitalsophold, men endnu er for svage til at være i eget hjem.
Flere pårørende finder det heller ikke acceptabelt, at mange beboere bor på tomandsstuer – det harmonerer desuden ikke med de oplysninger, som nytilflyttere får på informationsmøderne med kommunen.
 
Kritikken er rejst på det seneste møde mellem beboere, pårørende, ansatte på afdelingen og den politisk udpegede tilsynsførende.
Her kom det også frem, at der pga. en budgetoverskridelse har været ansættelsesstop i de sidste måneder af år 2000, hvilket har betydet, at en stilling som centersygeplejerske har stået tom.
Personalesituationen har været kritisk lav i weekender, hvor beboere har oplevet at få morgenmad kl. 11.20 og frokost 40 minutter efter, altså kl. 12.
 
Selvom der er tale om en aflastningsafdeling, der kun er berammet til nogle få ugers ophold, så bor flere beboere op til ¾ år på afdelingen, førend der kan skaffes en plejehjemsplads.
Omkring 150 Gladsaxe-borgere kommer hvert år igennem aflastningsafdelingen.
 
Socialudvalget i Gladsaxe holder møde i dag, bl.a. med denne sag på dagsordenen
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Tre anlægsprojekter for godt ti millioner

De skimmelsvampramte pavilloner på Mørkhøj skole bliver nu erstattet af nybyggeri for i alt syv mio. kroner.
Det blev et faktum i går, da politikerne i økonomiudvalget blev enige om finansiering af tre anlægsprojekter til godt 10 mio., hvoraf skolebyggeriet er det mest bekostelige.
 
I starten af december kunne de samme politikere ellers ikke enes om projekterne, men en ny opgørelse af den kommunale kassebeholdning, der viser ekstra 10 mio. kroner oveni de beregnede 134 mio., har hjulpet på den sag.
Så nu bliver der også råd til at renovere rådhuspladsen for 2,5 mio., og at få orden på de drilske fliser på Bagsværd torv. Trods flere omlægninger ligger de nemlig stadig ikke som de skal.

Renserier kan fortsætte uden perchlor

Gladsaxes renserier kan godt fortsætte, selv om myndighederne indfører et totalforbud mod det
sundhedsskadelige stof perchlor.
Det er nemlig muligt at rense ved hjælp af en særlig maskine, der bruger væsken kulbrinte i stedet for perchlor, fortæller renseriejer Lillian Agerberg fra B.J. Rens i Søborg.
"Selve driften er ikke dyrere, men det kræver en større investering", siger hun til Nyhedsmagasinet.
 
Miljøkontoret i Gladsaxe kræver, at de renserier, der ligger i beboelsesejendomme hurtigt mindsker udslippet af perchlor væsentligt, fordi der er risiko for, at det skader beboerne i lejlighederne over renserierne.
 
Renseriejer Lillian Agerberg siger, at det er i orden, at myndighederne griber ind, men hun er stærkt utilfreds med den korte varsel.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Videnskabsteater skal skabe debat

Gladsaxe Teater bidrager nu til debatten om genteknologi.
"Lifelines" er noget så sjældent som videnskabsteater, og samtidig teatrets hidtil mest ambitiøse satsning på den nye intimscene "Væksthuset".
Hovedpersonerne er en præst og en videnskabskvinde – og temaet er konflikten mellem menneskelig etik og videnskabens fremskridt. Og det er en forestilling, der tvinger både hovedpersonerne og publikum til at tage stilling til række spørgsmål, fortæller den schweiziske instruktør og manuskriptforfatter Rolf Heim.
 
"Lifelines" får premiere 17. januar, og er i øvrigt produceret i samarbejde mellem Gladsaxe Teater og Experimentarium.
På scenen står Ellen Hillingsø og Morten Kirkskov.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Haraldskirken mangler plads

Haraldskirken på Høje Gladsaxe Torv vil være større – bogstaveligt talt.
Arkitekter har netop færdiggjort et forslag, en foreløbig skitse, til udbygning af Haraldskirken.
I årevis har den lille kirke med de mange aktiviteter nemlig haft et stort ønske om at få mere plads, fortæller sognepræst Morten Miland.
"Vores personale sidder nærmest i kosteskabe, og vi må til tider sige nej til aktiviteter, fordi vi mangler plads", siger han til Nyhedsmagasinet
 
Arkitekternes skitse er foreløbig sendt til byplanafdelingen i Gladsaxe Kommune, men der kommer til at gå et stykke tid endnu, før det bliver afgjort, om kirken kan bygge til.
En udbygning kræver nemlig en ændring i lokalplanen for området, og lige nu er der heller ikke penge til at realisere byggeplanerne.
Men kirken håber, at alle bygge-brikker falder på plads i løbet af få år, siger Morten Miland.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Socialforvaltning i Gladsaxe får nye afdelingsledere

I går kom der navne på to af de fire chefer, der skal lede de nye afdelinger i social- og sundhedsforvaltningen i Gladsaxe Kommune.
Bente Hovgaard, der bla. har været leder af børne- og ungekontoret, bliver pr. 1. marts afdelingschef i famileafdelingen.
Elinor Kyhnauv bliver samme dato chef for voksen- og handicapafdelingen – hun har tidligere bl.a. været leder af lokalkontoret i Bagsværd og konstitueret leder på det socialfaglige område.
 
1. januar i år tiltrådte Ole Maymann chefstillingen i omsorgsafdelingen, og omkring 1. april ventes lederen af arbejdsmarkedsafdelingen at være fundet.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet