Torsdag den 11. Januar


Princip om stationsnærhed kan stoppe DR-udflytning

Danmarks Radios udflytning til Ørestaden kan blive skudt i sænk, hvis ikke miljøminister Svend Auken undsiger princippet om, at byfunktioner, der indebærer en betydelig persontrafik, skal placeres stationsnært, dvs. indenfor 500 meters afstand fra et trafikknudepunkt.
Ministeren har ved en tidligere lejlighed sagt nej til at placere et byggevaremarked i samme område netop med den begrundelse, og da ministeren endnu ikke selv har taget stilling, eksisterer der altså stadig en risiko for en kuldsejling af det stort anlagte projekt.
 
I 35.000 af TV-byens i alt 100.000 m2 er der i dag kontorer, som vel med rette kan siges at have vundet hævd på den type virksomhed, men de 65.000 øvrige m2 er enten lagre, værksteder eller studier, som ikke bare uden videre kan laves om til kontor- eller servicerhverv.
I denne uge har politikerne i Gladsaxe byråd taget fat på en revision af kommuneplanen, som bla. ændrer tv-by-områdets status til kontor- og servicerhverv.
Den ændring skal også gå igen i regionplanen, som HUR, Hovedstadens Udviklings Råd, er ansvarlig for.
Den plan har miljøministeren indsigelsesret overfor, men der er pt ingen meldinger om, hvorvidt han også vil benytte den.
 
I et samråd om TV-by-salget i folketingets kulturudvalg sidste år lagde miljø- og energiministeriet vægt på stationsnærhedsprincippet, men mente samtidig, at der må tages hensyn til TV-byens betydelige bygningsmasse.
Men i sidste ende er det Svend Auken, der på de statslige myndigheders vegne, afgør udflytningssagen.

Konsulentfirma skal belyse renseriernes mulighed for at overholde grænseværdier

Problemerne med perchlor-forureningen fra Gladsaxes renserier har landsdækkende interesse.
Onsdag eftermiddag mødtes Miljøstyrelsen og Dansk Renseriforening for at diskutere, hvordan de kan løse problemet med udslippet af det sundhedsskadelige perchlor, der siver op i lejlighederne omkring renserierne.
 
"Nu sætter vi et konsulentfirma til at undersøge branchens muligheder for at overholde de grænseværdier man stiler efter – og belyse, om de værdier er noget man overhovedet kan overholde, altså om de simpelthen er sat for lavt", fortæller formanden for Dansk Renseriforening, Niels Ole Mikkelsen, der godt kan forstå, hvis nogle af beboerne over renserierne i Gladsaxe er blevet skræmt af sagen. Og det er egentlig lidt synd, mener han.
"Den værdi man stiler efter, er fastsat ud fra et kriterie, der går ud på, at man skal bo i et renseri fra man bliver født til man er 70 år. Så vil man have en teoretisk risiko for at udvikle kræft i én ud af 1.000.000 tilfælde. Så det er nok farligere, at gå ned og hente morgenbrød i løbet af 70 år", siger Niels Ole Mikkelsen til Nyhedsmagasinet.
 
Projektet starter 1. februar og forventes afsluttet 1. maj.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Forurenet jord fjernes fra Buddinge Skole

En del af jorden ved den kommende tilbygning til Buddinge Skole, SFO Kildebjerget, er så forurenet, at den nu skal væk.
De rutinemæssige jordprøver i forbindelse med nyt byggearbejde viser en meget lille forhøjelse i et ganske bestemt område, men problemet er alligevel alvorligt nok til, at den forurenede muldjord formentlig allerede i dag bliver fjernet fra skolens område. Kun en uge efter prøverne blev taget.
Forureningen kommer formentlig fra trafikken i området, siger kemiingeniør Leni Schärfe fra kommunens miljøkontor.
 
Når der i dag skal bygges nyt, bliver der pr. automatik taget prøver af jorden, og kommunen er ekstra opmærksom på forurening i områder med børneinstitutioner og skoler. "Jorden skal være ren, ellers skal den væk", siger Leni Schärfe, der spår, at der vil komme mange forureningssager fremover. Problemet med jordforurening er nemlig ikke til at undgå, fordi de fleste institutioner og skoler ligger op til en trafikeret vej.
 
Den nye SFO ved Buddinge skole er i øvrigt et ambitiøst projekt til omkring 10 millioner kroner – men så er fritidsordningen også miljørigtig, med blandt andet naturlig ventilation - dét, der med et fint ord kaldes hybridventilation.
SFO Kildebjerget ventes at stå færdig lige før sommerferien.

Beboere bekymrer sig om stigende trafik

Beboere på Erik Bøghs Allé og Niels Finsens Allé er så bekymrede for de trafikale fremtidsudsigter for området, at de nu har henvendt sig til politikerne. Men måske er der slet ingen grund til bekymring.
 
Beboerne frygter, lokalplanen omkring Super Brugsen på Søborg Hovedgade vil medføre masser af trafik med især lastbiler på de små villaveje.
Den port der skal føre ind til de nye butikker, er kun beregnet til personbiler og mindre køretøjer, mener beboerne, der frygter, at de store lastbiler bliver nødt til at køre af Erik Bøghs Allé og Niels Finsens Allé for at komme af med varer til butikkerne.
 
Men byplanchef Henrik Elming kan nu berolige beboerne med, at dét ikke er tilfældet.
Han siger til Nyhedsmagasinet, at al trafik til de nye butikker skal foregå på Søborg Hovedgade, og den omtalte port skal have en størrelse, så også lastbiler kan komme igennem.

Færre nytårsskader

Voksne mænd er blevet mere forsigtige, når det handler om fyrværkeri.
Det viser opgørelserne fra skadestuerne i Københavns amt fra nytåret.
62 måtte til behandling, hvilket er 24 færre end sidste år, men 27 behandlede tilhørte den voksne gruppe.
9 kom alvorligt til skade ved enten at få sprængt fingre af eller ved at få øjenskader.
 
"Ulovlige kanonslag var skyld i de fleste skader, men også heksehyl og raketter gjorde stor skade", siger Preben Andersen, der er formand for forebyggelsesrådet i Københavns amt.
 
Affyring af krudtet er tilsyneladende stadig en sag for mænd, eller også er kvinder mere forsigtige.
Af de 62 tilskadekomne var kun de ni kvinder.

Ny telefonkultur i Gladsaxe Kommune

Gladsaxes borgere skal have en levende stemme i røret, når de i åbningstiden ringer til rådhuset, biblioteket, lokalkontoret eller en anden af kommunens institutioner.
Nu har kommunens kvalitetskonsulenter lavet nye retningslinjer for telefonkulturen, og telefonsvarere er som hovedregel bandlyst.
 
Når en medarbejder ikke sidder på sin pind, skal en kollega som minimum kunne fortælle, hvornår medarbejderen er tilbage, og helst også kunne svare på andre spørgsmål.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Biblioteksarrangement for handicappede børn

Da Gladsaxe hovedbibliotek sidste år lavede et særligt arrangement forbeholdt børn med fysisk eller psykisk handicap blev det en gigantsucces.
Den 4. februar kommer et arrangement af samme type, og der er ingen grund til at tro, at interessen bliver mindre denne gang.
For det er selveste "Stemmen", der kommer på besøg denne første søndag i februar. Og folk, der har fulgt med i børnetimen på DR de seneste årtier vil ikke være i tvivl om, hvem der så er tale om – Thomas Winding, selvfølgelig.
Manden, hvis stemme kan få det til at risle ned ad ryggen på både voksne og børn, når han tager fat på Alfons Åberg, Emil fra Lønneberg og andre klassikere fra dansk børnefjernsyns historie.
 
Arrangementet varer en time og byder bla på fortællingen om bamsen, der blev nødt til at vokse og vokse for at følge sin bedste ven.
Publikum opfordres i øvrigt til selv at tage yndlingsbamsen med.
 
Der vil blive tegnsprogstolket til døve, og billetter, der er gratis, kan fås på hovedbiblioteket fra søndag den 21. januar.
Ved efterårets arrangement blev der udsolgt på ganske få minutter, så det er værd at stå klar, når dørene slåes op.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet