Mandag den 15. Januar


Eksplosion under Høje Gladsaxe Centret

Foran Høje Gladsaxe Centret var de værste spor efter eksplosionen allerede ryddet væk søndag aften. Ved 19-tiden lå der kun enkelte glasskår, og der var sat plader op foran de smadrede ruder.
Til gengæld lignede kælderen stadig en krigsskueplads med løse murbrokker.
 
Eksplosionen skete ved to-tiden natten mellem lørdag og søndag, og der skete stor materiel skade.
En yngre mand blev hårdt såret ved eksplosionen, og var søndag aften fortsat i livsfare. Ifølge Ritzau mistænkes han af politiet for at være en af gerningsmændene. Derudover formoder politiet, at der er tale om mindst en anden gerningsmand.
Da brandfolkene kom til stedet, fortalte en mand, at hans kammerat lå skadet i kælderen. Derefter forsvandt han, men ifølge Ritzau regner politiet med at få ham opsporet meget hurtigt.
 
Motivet til eksplosionen kendes endnu ikke, men gerningsmændene har formentlig forsøgt at sprænge sig vej til et mål i centret.

(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Drabssigtet varetægtsfængslet

Den 29-årige mand, der i sidste uge blev sigtet for drabet på en 86-årig kvinde i Stengårdparken, er nu varetægtsfængslet frem til den 9. februar.
En hjemmehjælper fra Gladsaxe Kommune fandt torsdag aften kvinden liggende i en blodpøl i sin entré, og den 86-årige var død ved ankomsten til Amtssygehuset i Herlev. Hun havde i alt 40 læsioner i venstre side af kraniet, heraf 24 knivstik i hoved og hals, fortæller vicekriminalinspektør Ole Andreasen fra Gladsaxe politi. Kvinden døde som følge af forblødning.
 
Den 29-årige mand blev anholdt torsdag aften på Kong Hans allé, hvor han, indsmurt i blod, var gået ind i en ejendom og nægtede at forlade stedet.
Den sigtede, der betegnes som psykisk uligevægtig, blev i fredags fremstillet i åbent grundlovsforhør i retten i Gladsaxe. Her forklarede han, at han havde mødt et monster, som han blev nødt til at slå ihjel.
 
Manden er kendt af politiet for tyveri og overtrædelse af loven om euforiserende stoffer.
Han er nu anbragt på retspsykiatrisk afdeling i Hillerød, og skal mentalundersøges på sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland, fortæller vicekriminalinspektør Ole Andreasen fra Gladsaxe politi.

Ulovligt autoværksted i Bagsværd

En familie på Bagsværdvej bliver nu truet på eksistensgrundlaget.
Siden 1994, hvor familien overtog ejendommen, har der været indrettet og drevet autoværksted, som familien lever af – der er blot det problem, at der ikke er givet tilladelse til erhverv.
Der har godt nok tidligere, i perioden fra 1937 til 1975, været drevet en brøndborevirksomhed på adressen, men siden det år har der ikke været erhverv på stedet.
Da de nuværende ejere overtog ejendommen, oplyste ejendomsmægleren, at der var en erhvervstilladelse, og derfor mener ejeren at være i god tro.
 
En beboer i nabolaget har nu klaget til Gladsaxe Kommune, der vil behandle sagen om en uge.
Embedsfolkene mener på forhånd godt, at der kan gives en dispensation, hvis der vel at mærke ikke kommer indsigelser ved en senere naboorientering om sagen.
 
Ejendommen er indenfor det sidste års tid blevet renoveret med nyt tag og mur omkring, og fremtræder i øvrigt ikke udadtil som et autoværksted med den ellers traditionelt store skiltning.

Milliontilskud til Bagsværdvirksomhed

Bagsværdvirksomheden Novozymes Biotech har modtaget sin hidtil største enkeltbevilling på næsten 90 millioner kroner.
Den generøse pengegave kommer fra USA´s energiministerium, og pengene er øremærket arbejdet med en bestemt type enzymer, som bl.a. skal være med til at omdanne organisk affald til brændstof, fortæller forskningsdirektør Per Falholt.
 
Den nye bevilling på 14,8 millioner dollar bliver udbetalt over tre år.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Dyrt venskabsbysamarbejde for de få?

Gladsaxe Kommunes samarbejde med 17 venskabsbyer fordelt på Japan, Grønland og resten i Europa koster langt over halvanden million kroner om året.
Men hvad kommer der egentlig ud af samarbejdet og får borgerne i Gladsaxe nok ud af det?
Det er spørgsmål politikerne i Gladsaxe har drøftet gennem nogen tid, og som nu er oppe at vende igen – i første omgang i økonomiudvalget.
 
Gladsaxe Internationale Venskabsforening er også blevet hørt, og foreningen reagerer imod en tendens til at gøre samarbejdet for eksklusivt, altså kun for de få udvalgte.
Foreningen er heller ikke begejstret for de mere eksotiske venskabsbyer, som Taito i Japan, der er ganske bekostelig at komme til. En mulig forbindelse til en israelsk by ligger også lige på både den økonomiske og praktiske grænse, mener foreningen.
Den israelske ambassadør har ellers besøgt Gladsaxe med netop en mulig venskabsbyforbindelse for øje.
 
Der er ikke afsat ekstra beløb i det kommunale budget til venskabsbyarbejde i de kommende år. I centralforvaltningen handler det om små 800.000 kroner, i kulturforvaltningen godt et par hundrede tusinde – dertil kommer udgifterne til to fuldtidsansatte, der udelukkende tager sig af det internationale samarbejde.
Samarbejdets fremtid diskuteres på økonomiudvalgets møde i morgen og bliver senere taget op på et byrådsmøde.

Kulturbegivenheden tager form!

Planlægningen af den store kulturbegivenhed Sankt Hans omkring Bagsværd Sø er i fuld gang.
Begivenheden involverer alle de kulturelle foreninger i Gladsaxe, som har lyst til at bidrage med aktiviteter. Arrangementet foregår omkring Bagsværd Sø i bl.a. Radiomarken, Bagsværd Søpark og Aldershvile Slotspark, og der vil være aktiviteter både til lands og til vands.
 
På onsdag mødes foreningslivet igen for at udveksle idéer og planlægge, og skulle der være foreninger, som endnu ikke har fået meldt sig til, så kan de stadig nå at tilmelde sig hos Børne- og Kulturforvaltningen. Mødet er i Borgernes Hus onsdag aften klokken 19.
Allerede nu har over 70 foreninger vist interesse for arrangementet og flere har allerede tilmeldt sig med aktiviteter. Men kommunens idrætskonsulent Pia Bagger, vil endnu ikke løfte sløret for aktiviteterne.
Pia Bagger har sammen med fritidskonsulent Ivan Klitte til opgave at samle trådene og organisere det store kulturbrag,
 
Der er afsat 614.000 kroner til sommerens ambitiøse kulturarrangement, og det eneste der allerede nu ligger fast, er at der bliver Sankt Hans bål og aftenen slutter med et festfyrværkeri.

Hæder til formand for Høje Gladsaxe Idrætsforening

Formanden for Høje Gladsaxe Idrætsforening, Allan Petersen, fik i søndags overrakt et diplom og
bryggerigruppens Faxe-kondi legat på 1500 kroner.
Det var en hæder for lang tids tro arbejde i klubben.
Overrækkelsen fandt sted på Sjællands Boldspil Unions delegeretmøde, der blev afholdt på Hotel Hvide Hus i Køge.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet