Tirsdag den 16. Januar


100 taget uden sikkerhedsseler

På fire dage har Politiet i Gladsaxe taget 100 bilister i at køre uden sikkerhedssele.
Det var led i en landsdækkende sikkerhedsselekampagne, der kørte i politikredsen fra mandag den 8. januar til og med torsdag den 11. januar
 
"Det er utrolig dumt at køre uden sikkerhedssele", siger Kim Wessel-Tolvig, der er daglig leder af
færdselspolitiet i Gladsaxe.
"Vi har straffeloven og færdselsloven, som folk bliver straffet efter, men når det gælder tyngdeloven, er der altså kontant afregning, når de kører galt derude", siger han.
 
Det koster 500 kroner at køre uden sele, og bøderne går direkte i statskassen.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

To varetægtsfængslede efter eksplosion

To unge mænd blev i går varetægtsfængslet for fjorten dage under et lukket grundlovsforhør i Gladsaxe Ret.
Begge er sigtet for brandstiftelse i forbindelse med eksplosionen i kælderen under Høje Gladsaxe Centret.
 
Den ene, en 25-årig mand, var selv til stede under grundlovsforhøret, men den anden, en 23-årig mand, lå
kvæstet i en hospitalsseng, og han blev derfor fængslet in absentia. Han kom livsfarligt til skade under
eksplosionen.
 
Anklageren begærede dørene lukket af hensyn til efterforskningen, fordi det endnu ikke havde været muligt at afhøre den kvæstede mand.

Forældre på skolebænken

Forældre til de mindste skoleelever skal tilbage på skolebænken.
Undervisningsministeriet udsender inden længe en pjece med arbejdstitlen Ret & Pligt. Den handler om de formelle rettigheder og pligter, der gælder for skoler og forældre, lige fra undervisningspligt til transporttilskud.
 
På Søndergård skole mener de, pjecen opfylder et behov, og skolen overvejer endda, at gå et skridt videre, og indføre en slags "forældreskole" som lægger op til en mere forpligtende aftale med forældrene, med flere møder mellem børnehaveklasselæreren, SFO´en og forældrene.
"Vi oplever, at en del forældre er usikre på, hvilke krav der stilles til børnene, når de starter i skolen", siger inspektør Lena Hylager fra Søndergård Skole. "De skal vide, hvad skolen forventer af børnene, og hvad man som forælder kan forvente", siger Lena Hylager, der kan mærke, at der generelt er større krav til børnene i dag.
 
Pjecen Ret & Pligt bliver sendt ud til skoler og til forældre til børn, der begynder i skolen efter sommerferien, og Undervisningsministeriet håber, pjecen vil blive brugt aktivt, så den f.eks. bliver taget op og drøftet på forældremøder i de enkelte klasser, siger fagkonsulent Kirsten Rasmussen til ministeriets eget nyhedsbrev.

Gladsaxe skal være smukkere

Gladsaxe skal være en smukkere og mere levende by.
Sådan lyder målsætningen i det forslag til en ny kommuneplan, som byrådspolitikerne skal tage stilling til
onsdag.
Men hvad skal der til for at gøre kommunen kønnere?
Nyhedsmagasinet bad et par tilfældige borgere komme med deres bud. Forslagene gik blandt andet på flere grønne træer, udsmykning i rundkørslen ved McDonalds i Buddinge og en ændret adfærd blandt borgerne, så der bliver mindre begået mindre hærværk og smidt mindre affald.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Sag om fald på bøfhus endnu ikke afgjort

Sagen om den 6-årige dreng, der faldt og fik kraniebrud under et besøg på Restaurant Jensens Bøfhus på Bagsværd Hovedgade, er nu havnet hos henholdsvis bøfhusets forsikringsselskab og Gladsaxe politis jurister.
Der er ca. seks uger siden den tragiske hændelse fandt sted, og siden da har politiet foretaget afhøringer af de implicerede i sagen og de gæster, der uforvarende blev øjenvidner til episoden.
Nu venter Gladsaxe politis jurister på, at forsikringsselskabet melder ud, om de vil anerkende erstatningspligten. Først derefter bliver det afgjort, om Jensens Bøfhus bliver tiltalt og skal i retten, om restauranten bliver forelagt et bødeforlæg – eller om sagen ender med tiltalefrafald.
 
Den 6-årige dreng faldt ud gennem rækværket, da han sammen med sine søskende legede på førstesalen i bøfhuset. Rækværket skal normalt være afskærmet med glas, men håndværkere havde et par dage forinden sat plastik op som midlertidig afskærmning.
Den 6-årige dreng faldt fire meter ned på et betongulv og fik kraniebrud.

Udvidede rengøringsarealer - større udgifter

Forbruget af sulfo og brun sæbe i Gladsaxes institutioner er steget.
Sidste år brugte kommunen næsten 100.000 kroner mere på rengøring i kommunale institutioner.
Og det glade rengøringsvanvid har såmænd en naturlig forklaring.
Både på Egegård- , Enghavegård- og Vadgård skole og i Aktivcentret har de nemlig fået flere kvadratmeter at gøre godt med, siden Gladsaxe Kommunale Rengøringsselsskab, GKR, i 1999 overtog rengøringstjansen i de kommunale institutioner.
 
"Der er kommet en række tilbygninger de senere år, og rengøringsarealet er derfor naturligt udvidet", siger vicekontorchef Lisbeth Holsteen fra kommunens skoleafdeling.
Det betød en merudgift på små 100.000 kroner i år 2000.
Pengene foreslås nu overført fra Børne- og kulturforvaltningens driftsbudget til GKR.
 
Sagen er på dagsordenen på dagens møde i Børne- og undervisningsudvalget og skal senere i Økonomiudvalget.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet