Torsdag den 18. Januar


Indsats mod farlige olietanke

Olietanke med mere end 30 år på bagen eller af mærket AJVA-PLAST udgør så stor en trussel overfor miljøet, at Gladsaxe kommune nu vil i kontakt med alle ejere af de pågældende olietanke.
Hvis tanken er gravet ned før den 1. april 1970, eller er af mærket AJVA-PLAST og har været nedgravet i over 20 år eller har et fabrikationsnummer mellem 1400 og 6800, ja så er den forældet og skal udskiftes.
De gamle olietanke kan nemlig udgøre en trussel for drikkevandet og jorden, fortæller diplomingeniør Martin Kofoed.
 
"De olietanke der er gravet ned før 1. april 1970, er ståltanke, hvor man ikke har fået lavet en plastickapsel om, og det vil sige, at de kan ruste, og så kan der gå hul i dem, så olien kan løbe ud i jorden", fortæller Martin Kofoed. "AJVA-PLAST-tanke med fabrikationsnummer mellem 1400 og 6800 burde nu være taget ud af brug. Man har konstateret, at de havde en konstruktion, som gjorde at de flækkede i bunden så olien sivede ud. Vi har selvfølgelig gjort alt for at komme i kontakt med de borgere, som måtte have sådan en olietank, men det kan jo godt være, der ligger nogle derude stadigvæk, som vi simpelthen ikke har fået øje på", siger Martin Kofoed.
 
Man kan også vælge at etablere en overjordisk olietank. Den er nemmere at holde øje med, rent forureningsmæssigt, fortæller diplomingeniør Martin Kofoed.
Miljøafdelingen ved ikke præcist, hvor mange olietanke det drejer sig om, men lige før jul sendte kommunen 40 breve ud til ejere af olietanke nedgravet før 1970 eller større end 600 liter.
Og hvis man ejer én af de pågældende typer olietanke og ikke har fået noget brev, eller gerne vil vide mere om, hvordan man skal forholde sig, så skal man kontakte Martin Kofoed i Gladsaxe Kommunes miljøafdeling.
Det er Miljø- & Energiministeriet der har fastsat de nye krav til indretning, etablering og drift af olietanke.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Tilsynsførende: Dårlige forhold for gamle

Den politisk udpegede tilsynsførende på Værebro Aflastningsafdeling giver de pårørende ret i deres kritik af forholdene på afdelingen.
Det konservative byrådsmedlem Kirsten Christophersen har som tilsynsførende selv flere gange påpeget de kummerlige forhold, og på det seneste socialudvalgsmøde opfordrede hun sine politiske kolleger til at få forvaltningen til at tage affære.
 
"Der er tale om meget syge, svage gamle mennesker, der ofte skal bo på afdelingen i mange måneder. Jeg vil derfor opfordre forvaltningen til at tage kritikpunkterne om de fysiske rammer og manglende personale op", siger Kirsten Christophersen.
 
På socialudvalgsmødet var der kun opbakning fra Enhedslistens side til forslaget, der derfor tidligst kan blive til noget i forbindelse med budgetforhandlingerne senere på året.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

DF vil bremse udflytning af TV-byen

Diskussionen bølgede frem og tilbage, da Gladsaxes byrådspolitikere i går aftes for alvor tog hul på debatten om den nye kommuneplan, der blandt andet skal sætte rammerne for nyt boligbyggeri og udnyttelse af den
nuværende TV-by.
Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti kom med et noget kontroversielt forslag:
"Udflytningen af TV-byen kan bremses, hvis et flertal i byrådet stemmer imod et forslag til ændring af
lokalplanen, så området ikke kan udnyttes til andet end tv-virksomhed. Så er der stukket en kæp i hjulet for udflytningen af Danmarks Radio", sagde han.
 
Forslaget faldt ikke i god jord, og flere politikere gav udtryk for, at det var en naiv tanke.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Stor interesse for Kulturbegivenhed

Sommerens Kulturbegivenhed ved Bagsværd Sø begynder nu for alvor at tage form.
Onsdag aften var et bredt udsnit af de kulturelle foreninger samlet i Borgernes Hus for at drøfte konkrete forslag til aktiviteter.
"Der var ca. 80 mennesker til mødet, fordelt på 45 foreninger, og vi har kontakt til 76 foreninger, og det vælter i øjeblikket ind med forslag", fortæller kommunens fritidskonsulent Ivan Klitte.
 
"Bagsværd Amatørscene vil lave en fest for Grevinden af Bagsværd i området ved slotspavillonen og slotsparken. AB´s fodboldspillere kommer, og Gladsaxe Pigegarde kommer sejlende på tømmerflåder, udklædt som hekse", afslører Ivan Klitte.
 
Kulturlivet mødes igen den 15. marts for at lægge planer i forbindelse med det store kulturarrangement, der løber at stablen den 23 juni, Sankt Hans.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Plejehjem moderniseres for 85 millioner

Plejehjemmet Bakkegårdens øjeblikkelige 115 plejeværelser bliver i løbet af de næste par år ved en 85 mio. kroner dyr ombygning til 76 plejeboliger.
Det bliver boliger, der på alle måder kommer til at opfylde tidsvarende krav til handicapvenligt indrettede toiletter og badeværelser.
De nye boliger får ovenikøbet påhæftet 3 m2 store karnapper på, så beboerne kan beskue verdenen i et videre perspektiv.
Det er i hvert fald socialudvalgets indstilling, selvom karnapperne fordyrer projektet med godt tre mio. kroner.
Hvis Gladsaxe byråd godkender byggeprojektet, så vil det totalt renoverede Bakkegården være klar til brug i september næste år.

To Gladsaxe-virksomheder i fare for etisk beskydning

Novo Nordisk og Skandinavisk Tobakskompagni, der begge har hovedsæde i Gladsaxe, har stor risiko for at komme under etisk beskydning i de kommende år.
Det vurderer Børsens Nyhedsmagasin, der har gennemført en analyse blandt 236 topledere i Danmarks største virksomheder.
 
Fire ud af fem ledere vurderer, at fokus på etiske spørgsmål har taget til i omfang og styrke inden for de sidste to år, og flertallet kan pege på virksomheder, de ikke vil arbejde for, fordi virksomhedens etik ikke er i orden.
41 procent vil ikke arbejde for virksomheder, der anvender dyreforsøg og 29 procent vil ikke røre ved tobaksindustrien.
 
Ifølge Børsens Nyhedsmagasin erkender Skandinavisk Tobakskompagni, at det allerede er blevet sværere at få fat i den rigtige arbejdskraft. Novo Nordisk får derimod masser af ansøgninger fra topkvalificerede folk.
"Det skyldes formentlig, at Novo Nordisk har opbygget et formidabelt etisk beredskab. Virksomheden har
efterhånden lært at håndtere etiske udfordringer så professionelt, at den ofte formål helt at demontere potentielle etiske bomber", skriver Børsens Nyhedsmagasin.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet