Onsdag den 24. Januar


Handicappede børn ofre for kassetænkning

Siden årsskiftet har stærkt handicappede børn fra Gladsaxe måttet undvære deres daglige fysioterapi.
Årsag: Kommunen vil ikke længere være med til at betale og amtet har derfor stoppet undervisningen.
Det handler om mindst 12 skolebørn med vidtgående handicap, der er kommet i den bureaukratiske klemme mellem Københavns amt og Gladsaxe kommune.
 
Siden 1980 har de to myndigheder betalt hver en halvdel af børnenes nødvendige fysio- og ergoterapi, så de har kunnet modtage den på deres respektive specialskoler.
Men den model vil Gladsaxe kommune, med henvisning til sygesikringens regler, ikke længere være med til.
Amtet har ikke penge på budgettet til alene at bekoste undervisningen og har derfor helt stoppet terapien for børnene fra Gladsaxe.
Børn fra andre kommuner på amtets specialskoler får stadig både fysio- og ergoterapi.
 
Kontorchef i amtets specialundervisningskontor, Bo Beck, siger om den groteske situation:
"Vi har forsøgt at lave en politisk løsning med kommunerne i amtet, udenom regelsættet så at sige, men for alles bedste, ikke mindst børnenes. Den mulighed er nu saboteret med betalingsstoppet fra Gladsaxe kommune".
Bo Beck tilføjer, at de samlede udgifter stort set vil være de samme, uanset hvilket regelsæt, der anvendes – det bliver blot mere besværligt for forældrene og mere utrygt for børnene, der nu skal transporteres med handicapbusser til hver deres terapeut ude i byen.
 
I Gladsaxe kommune siger lederen af socialfagligt kontor, Gunvor Abrahamsen, at kommunen længe har forsøgt at få en ordning igennem med amtet, uden succes, derfor den noget drastiske løsning med betalingsstandsningen.
 
Skolen på Taxvej i Bagsværd er én af amtets specialskoler, og bestyrelsesformand Leif Sig kan næsten ikke klare mere kassetænkning: "Vi støder ustandseligt på kassetænkning fra henholdsvis statens, amternes og kommunernes side - de prøver alle at skubbe de dyre børn over på hinandens budgetter. Vi forældre står tilbage med den konstante dårlige samvittighed og besværlige ordninger".
 
Terapien til de omkring 12 børn koster årligt ca. 450.000 kroner.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Telefirmaer skaber graveroderi

Hele 24 veje i Gladsaxe er foreløbig ved at blive gravet op i liberaliseringens hellige navn.
Tidligere var Teledanmark alene på markedet, men siden markedets liberalisering i 1996 er der kommet yderligere omkring ti teleoperatører, der alle vil til fadet.
 
I øjeblikket er tre af dem ved at nedlægge kabelrør, men i princippet kan der blive tale om endnu flere, der vil i gang med gravkørerne.
For kommunen kan ikke sige nej og undlade at give gravetilladelse.
Kun i de tilfælde, hvor der i forvejen er propfyldt af kabler, højspændingsledninger eller kloakker, kan der nægtes en gravetilladelse.
 
Så der er risiko for endnu mere graveri i den kommende tid, også selvom Gladsaxe Kommune har bedt teleoperatørerne putte fiberkablerne i de samme rør og i de samme huller, så kan der jo dukke nye interessenter op på teleområdet.

Livlig debat om voldtægt

Diskussionen var livlig, da Dansk Kvindesamfund og Gladsaxeseminariet i går havde inviteret til debataften om voldtægt.
Et af emnerne var hjælp til ofrene.
Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Yvonne Herløv Andersen, var meget utilfreds med, at amterne endnu ikke har ført Folketingets beslutning om et voldtægtscenter i hvert amt ud i livet.
Det blev ellers besluttet tilbage i 1997.
 
Yvonne Herløv Andersen opfordrede til at bruge valgåret til at lægge pres på amtsrådspolitikerne, hvis man vil have et voldtægtscenter. Der er allerede voldtægtscentre i Århus og København.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Gladsaxe anno 2000 - 2001

Så er der på ny mulighed for at kigge tilbage på året der gik – i tal og statistik.
Planlægningsafdelingen på rådhuset har netop udsendt den årlige tryksag "Gladsaxe i tal 2001".
Her kan man bl.a. læse om det mest populære erhverv, antal nyfødte og antal rækkehuse.
 
Der var 61.836 indbyggere i Gladsaxe ved årsskiftet, kun 31 færre end sidste år. Det er dog første gang i fire år, befokningstallet er dalende.
53% af borgerne er mellem 17 og 66 år.
Der er boliger på godt halvdelen af kommunens samlede areal. 16.785 etageboliger, 6.741 parcelhuse og 6.245 rækkehuse.
Beskæftigelsen for mænd i alderen 16 til 66 er som sædvanlig højere end for kvinder i samme aldersgruppe, med 80,6% mod 74,1%.
Antallet af nyfødte er steget en anelse – 722 nye Gladsaxeborgere kom til verden sidste år.
 
Og slutteligt, for nogle den måske mest brugbare information: Der var ved årsskiftet 9.743 enlige kvinder og 8.419 "singler" af hankøn i Gladsaxe – ifølge Danmarks statistik..

Hundepsykolog på besøg i Mørkhøj

Hvad betyder det i virkeligheden, når hunden logrer med halen? Hvad stiller man op med en kræsen hund og hvorfor er nogle hunde bange for at være alene hjemme?
Hundeejere kan måske få indsigt i hundens psyke, når hundepsykolog Henning Jørgensen iaften holder foredrag på Mørkhøj bibliotek om adfærd, indbyrdes forståelse og de gængse problemer, der kan opstå menneske og menneskets bedste ven imellem.
 
Problemerne med de firebenede stammer som regel fra de to-benede, og hænger ofte sammen med hvalpetiden, fortæller Henning Jørgensen
 
Aftenens foredrag på Mørkhøj bibliotek starter klokken 19 med en times foredrag og efter en kort pause vil der være rig lejlighed for at stille spørgsmål til hundepsykologen.
Firebenede må dog blive hjemme så længe, skulle vi hilse at sige…
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet