Fredag den 26. Januar


Lærerforening: Hvilken frihed?

De store besparelser på skoleområdet er gået ud over kvaliteten i folkeskolen, mener Gladsaxe Lærerforening.
I sidste uge kunne vi her i Nyhedsmagasinet fortælle om en undersøgelse, der viser, at millionbesparelserne ikke er gået ud over selve undervisningen. Børne- og kulturforvaltningen bad i efteråret Gladsaxes skoler beskrive planlægningen af indeværende skoleår i forhold til sidste skoleår, og formanden for Børne- og undervisningsudvalget har tidligere udtalt sig i positive vendinger om resultatet.
 
Men lærerne løber stærkere, og eleverne går glip af lejrskoler og skolefester, og besparelserne har bestemt ikke været uden omkostninger, mener lærerforeningens formand, Henrik Poulsen.
"Noget af det, man betoner vældig meget i undersøgelsen er, at skolerne har fået en frihed til at omprioritere ressourcerne, og det synes man børn udvides. Men den opfattelse deler lærerforeningen altså ikke fuldt og helt. Det man har gjort er, at give skolerne mulighed for at reducere i elevernes undervisningstimetal, og det har man gjort på 9 ud af 13 skoler i Gladsaxe – og vi kan se, at tendensen fortsætter. Og det skolerne gør, det er at beskære gymnastiktimer og praktisk/musikske fag til fordel for holddelingstimer. Det groteske er, at Gladsaxe byråd var inde og beskære holddelingstimerne, og de bliver også beskåret til næste år. Så hvad er det for en frihed man giver? Man tvinger jo sådan set skolerne til at gå ind og lukke for de huller, byrådet har gravet", siger Henrik Poulsen til Nyhedsmagasinet.
 
Børne- & kulturforvaltningens undersøgelse af skoleplanlægningsåret blev diskuteret på gårsdagens møde i skolerådet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Fra fire- til seksspors motorvej gennem Gladsaxe

Tusindvis af Gladsaxeborgere bliver påvirket af ekstra stærk og høj støj, når hele motorringvej 3-strækningen gennem Gladsaxe om få år bliver udvidet fra fire til seks spor.
Udvidelsesplanerne har været fremme før, men denne gang skulle det være ganske vist, så fra år 2004 og tre år frem ventes der at være godt gang i byggeriet.
 
På hele strækningen, der går fra Jægersborg, gennem Gladsaxe til Glostrup, regner det statslige Vejdirektorat kun med at ekspropriere fire eller fem ejendomme - de to af dem ligger efter de gamle planer i Gladsaxe.
Derudover skal der nappes en halv til en hel meter af flere af de haver, der grænser op til motorringvejen.
 
Der vil stadig være trafik under udvidelsesarbejdet.
Ligesom da Helsingørmotorvejen fik flere spor, er det meningen, at arbejde på den ene side og lede trafikken i begge retninger på den anden side af midten.

Politisk sag om terapi til handicappede

"Børnene på amtets specialskoler skal ikke tages som gidsler, fordi to myndigheder ikke kan finde ud af betalingen til fysioterapien".
Det siger det socialdemokratiske medlem af Københavns amts social- og sundhedsudvalg, Preben Andersen, efter at amtet har stoppet terapien for 12 svært handicappede børn fra Gladsaxe kommune.
Han vil nu tage sagen op på det næste møde i udvalget.
 
Den øjeblikkelige misére startede, da kommunen standsede sin del af betalingen ved årsskiftet, da kommunen mener, at det udelukkende er en sag for sygesikringen, altså amtet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Agenda 21: For få økologiske varer i Gladsaxes butikker

Den lokale Agenda 21 har undersøgt udbudet af økologiske varer i nogle af Gladsaxes butikker.
Og resultatet er nedslående, siger Dorte Valentin Sørensen fra Agenda 21.
Sammen med fire andre har hun i sommermånederne tjekket vareudbuddet i 19 dagligvarebutikker ud fra en liste, der ville passe til en families forbrug i en uge.
 
Der stod 138 ting på listen, og man kunne få 98 i den mest økologiske butik, Superbrugsen på Bagsværd
Hovedgade.
De fleste andre butikker havde under halvtreds af de efterspurgte varer, og Aldi lå i bund med fire og seks på henholdsvis Søborg og Bagsværd Hovedgade.
Gruppen har besøgt hver butik en enkelt gang, og besøgene er ikke sket samtidig. Man skal derfor være
påpasselig med at sammenligne butikkerne.
 
Agenda 21 fortæller mere om undersøgelsen på et offentligt møde, der bliver holdt onsdag den 7. februar
kl. 19.30 i Borgernes Hus, hvor forskningslektor Bodil Søgaard og Sekretariatsleder i Grøn Information Nis Peter Nissen lægger op til debat.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Knivrøver fanget

Den formodede gerningsmand til et knivrøveri mod købmanden på Juni Allé i Mørkhøj sidste fredag blev i går arresteret i København.
Gladsaxe politi sendte kort efter røveriet mod den kvindelige ekspedient en efterlysning ud, og den gav altså pote torsdag formiddag.
 
Den mistænkte, en mand på 24 år uden fast bopæl, blev senere på dagen i retten i Gladsaxe varetægtsfængslet 14 dage.

Folketingskandidat vil tale med borgere

Gladsaxes nye socialdemokratiske folketingskandidat, Bent Greve, vil være meget lydhør over for borgerne, siger han til Nyhedsmagasinet.
I onsdags vandt han kampvalget om pladsen på stemmesedlen.
Jeg er meget lykkelig, siger han til Nyhedsmagasinet.
 
Bent Greve vil nu ud og tale med gladsaxeborgerrne. Han er blandt andet interesseret i at komme ud i foreninger og organisationer og høre om eventuelle problemer.
"Jeg mener ikke, folketingspolitikere og folketingskandidater skal nøjes med at tale. De skal også lytte", siger han.
 
Bent Greve fik 247 stemmer og modkandidaten studerende Sophie Andersen fik 229 stemmer.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet