Torsdag den 4. Januar


Renserier kan få en længere frist til at nedbringe udslip af perchlor

Miljøkontoret i Gladsaxe lemper kravene til kommunens renserier, der før jul blev truet med lukning.
Nu får renserierne lov til at fortsætte, hvis de inden første februar nedbringer den øgede koncentration af perchlor i lejlighederne over renserierne til max 0,3 milligram pr. kubikmeter.
Før jul lød kravet på 0,0002 milligram, så miljøkontoret accepterer altså en koncentration, der er 1500 gange lavere end det første krav.
Lempelsen gælder dog kun på kort sigt, da de renserier, der opfylder kravene pr. første februar, så får yderligere seks måneder til at nå ned på det lave niveau.
 
Miljøchef Carsten Sølyst fra Gladsaxe Kommune siger, at de nye krav er i overensstemmelse med embedslægens anbefalinger.
Hvis den øgede koncentration af perchlor er ned til 0,3 milligram pr. kubikmeter, kræver embedslægen nemlig, at der bliver grebet ind inden for få månder, mens indgrebet skal ske inden for få uger, hvis der er mellem 0,3 og 10 milligram perchlor pr kubikmeter.
 
Perchlor er mistænkt for at kunne fremkalde kræft.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Kristeligt Folkeparti har fået yderst beskeden fremgang i Gladsaxe

Kristeligt Folkeparti er i fremgang på landsplan, men lokalt har partitilhængerne kun grund til en meget lavmælt jubel.
I hele Danmark er der i løbet af efteråret kommet 445 nye medlemmer, og partiformand Jann Sjursen er godt tilfreds.
"Vi kan konstatere, at kurven er vendt, og at vi også medlemsmæssigt er i fremgang. Det skyldes blandt andet vores kampagne ved euro-valget i september", siger han. Partiformanden ser også fremgangen som et tegn på, at flere opfatter Kristeligt Folkeparti som et politisk parti og ikke som en kirkelig menighed.
 
Men i Gladsaxe har Kristeligt Folkeparti kun hvervet et enkelt nyt medlem. Og i hele Københavns Amt drejer det sig kun om 19 personer. "Jeg kalder mange gange Kristeligt Folkeparti for et jysk parti. 2/3 af vores medlemmer bor i Jylland", siger kontorassistent Kurt Jacobsen, der står for medlemsregistreringen i Kristeligt Folkeparti.

56 ældreboliger ved Rosenlund

Antallet af ældreboliger ved det kommende omsorgscenter Rosenlund i Mørkhøj bliver fordoblet til i alt 56.
Til gengæld droppes planen om at bygge 28 ældreboliger ved et andet omsorgscenter, Møllegården.
Foreløbig har socialudvalget sagt god for de 56 boliger, men byggesagen skal gennem både økonomiudvalg og i sidste ende byråd.
 
(/yt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

45.000 til frivillige socialarbejdere

Tre frivilligt arbejdende foreninger får nu støtte fra Gladsaxe Kommune efter den nye lov om tilskud til frivilligt socialt arbejde.
Lokalforeningen Autisme får 15.000 kroner til daglig drift og rådgivning, Kræftens Bekæmpelse får 12.500 til oplysningsarbejde og endelig får Dansk Forening Neurofibromatosis Recklinghausen 17.500 til et kursus og udgivelse af informationsmateriale – det var den sygdom, der i folkemunde tidligere blev kaldt ’elefantmandsygen’.
 
De i alt 45.000 kroner kommer fra en pulje på 300.000, der i år 2000 var afsat til det frivillige sociale arbejde.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet