Fredag den 5. Januar


Beboere over renserier slipper formentlig for varige skader

Beboerne over Gladsaxes renserier behøver ikke frygte kræft eller andre alvorlige sygdomme.
Selv om der har været så stort et udslip af perchlor, at miljøkontoret griber ind med kort varsel, mener embedslæge Kirsten Schmidt nemlig ikke, at der er nogen stor risiko for beboernes helbred.
 
"Selv om det luftskvalitetskriterie vi arbejder med, har været overskredet 10.000 gange eller mere, mener vi ikke, at der er nogen stor risiko for at beboerne har lidt en varig skade på deres helbred. Der er en god sikkerhedsmargin", siger hun.
 
Ikke desto mindre afstod hun fra at give nogle garantier, da der sent i går eftermiddags var informationsmøde om faren ved perchlor. Stoffets virkning er nemlig ikke undersøgt til bunds.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Undslap ikke anholdelse trods søbad

To af fire indbrudstyve blev i nat fanget på fersk gerning under indbrud i en garage i Bagsværd.
De to, der blev taget, forsøgte at undslippe ved at hoppe i Bagsværd sø, men den noget kolde fornøjelse fik dem hurtigt bragt på land igen, hvor politifolk stod og ventede.
 
Efter afhøringen af de to i nat, kender politiet også identiteten af de to, der i første omgang slap væk, og de ventes snarest anholdt. Det oplyser vagthavende hos Gladsaxe politi.

Kafferisteri klager over påbud

To skilte på Columbusvej har i månedsvis været årsag til tovtrækkeri, og nu har direktøren for BKR Kaffe klaget til amtet over Gladsaxe Kommunes krav om at få fjernet skiltene.
Under renoveringen af Gladsaxe Trafikplads faldt opmærksomheden på en håndfuld skilte på hjørnet af Gladsaxe Møllevej og Columbusvej. Gladsaxe Kommune mener, skiltene er ulovligt placeret i henhold til det nye skilteregulativ.
 
To store billboards er allerede taget ned, og nu insisterer kommunen på, at skiltene ved BKR Kaffe på hjørnet af Gladsaxe Møllevej og Columbusvej også bliver fjernet - selvom Naturklagenævnet i maj måned sidste år sagde, at skiltene kan blive stående, fordi de har været på stedet i over 20 år.
 
Risteriets direktør, Søren Johannesen, mener hverken, de to skilte skæmmer trafikpladsen eller dækker for udsynet for trafikken - og han kan slet ikke forstå kommunens udspil.
"Vi skal da have lov til at markere vores navn og vise hvor vi bor. Når vi får leverandører eller kunder, så skal folk nemt og overskueligt kunne finde ud af, hvordan de kommer ind til kafferisteriet", siger Søren Johannesen til Nyhedsmagasinet.
"Det kan ikke nytte noget, at vi har biler og lastbiler, der ligger og kører rundt på trafikpladsen. Det er den slet ikke gearet til, med den trafik der er derude", siger han.
 
Søren Johannesen har via sin advokat klaget over Gladsaxe Kommunes påbud – og venter nu på amtets udspil i skilte-sagen.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Ingen beboere på Buddingevej får individuel støtte

Ingen misbrugere og sindslidende på Buddingevej 203 får i dag særlig, individuel støtte.
Da ordningen med fast tilknyttede socialarbejdere blev sparet væk for et halvt år siden, var det meningen, at de beboere, der havde brug for det, i stedet kunne få individuel hjælp af en såkaldt støtte-kontakt person.
Men det er der i dag ikke en eneste beboer, der får.
 
"Det er der flere årsager til", siger kontorchef Elinor Kyhnauv. "Den støtte, som beboerne fik før, foregik uden for deres eget hjem, og den støtte, de skal have nu, skal foregå i deres eget hjem, og det er der flere, der ikke ønsker. I stedet benytter de så Gladsaxe Mødested, som kan sammenlignes med det, de fik før", siger hun.
Den støtte, der blev sparet væk, bestod i at to støttepersoner to gange om ugen kom i en fælleslejlighed, hvor beboerne også kunne få varm mad.
 
En af beboerne fra Buddingevej er i dag flyttet hen på Kagsåhuse, hvor støttepersoner holder øje med ham.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Tyrkisk radio

"Kivilcim" er titlen på et nyt program hver onsdag på 100,9 FM.
De fleste af Radio Gladsaxes vante lyttere vil ikke få ret meget ud af de talte ord, de er nemlig på tyrkisk.
Kivilcim kan oversættes til dansk med "gnisten" og er radio på tyrkisk, lavet af tre gymnasieelever.
Der var premiere i onsdags, og Ferda fra redaktionen fortæller, at programmerne vil indeholde tyrkisk musik, digte, hitlister, telefoninterview og gæster i studiet.
 
Den tyrkiske redaktion er i luften hver onsdag mellem 16 og 17.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet