Tirsdag den 9. Januar


Advokater truer med krav om millionerstatning

Flere advokater har på vegne af renseriejere i Gladsaxe truet Gladsaxe Kommune med erstatninger i millionklassen, hvis renserierne blev lukket på ulovligt grundlag.
Det oplyser miljøchef Carsten Sølyst fra Gladsaxe Kommune.
 
Advokaterne sendte brevene inden Miljøkontoret i sidste uge lempede kravene til renserierne.
Før jul krævede miljøkontoret, at koncentrationen af det sundhedsskadelige perchlor inden første februar skulle ned under 0,0002 milligram pr. kubikmeter, hvis renserierne fortsat skulle køre. Nu får renserierne et halvt år til at nå ned på det lave niveau, hvis de inden første februar kommer under en grænse på 0,3 milligram pr. kubikmeter.
Perchloren siver op i nabolejlighederne gennem vægge og loft.
 
Over for Nyhedsmagasinet afviser Miljøchef Carsten Sølyst, at kommunen har lempet kravene til renserierne på grund af advokaternes trusler.

40 dages fængsel for hæleri og overfald

En 20-årig mand blev i går i retten i Gladsaxe idømt 40 dages fængsel for i alt fire forhold, spændende lige fra voldeligt overfald og ulovlig våbenbesiddelse til hæleri og dokumentfalsk.
 
Den 20-årige blev dømt for at have modtaget og brugt blanketter med falske checks.
Han forklarede i retten, at han skyldte 2-3000 kroner væk, og hans kreditor havde tilbudt ham at nulstille gælden, hvis han i stedet indløste de falske checks fra BG-Bank. Han hævede ca. 16.000 kroner, men gav ikke pengene videre til sin kreditor. Han forklarede i retten, at han vidste, han var blevet snydt, og brugte i stedet pengene til at betale bl.a. en tandlægeregning.
Han tilstod begge forhold.
 
Manden var i november måned sidste år også involveret i et overfald på en ung mand af anden etnisk herkomst i forbindelse med en fest på Kagsåkollegiet. Offeret endte på Amtsygehuset i Herlev med blødninger i øjet, smerter i maven ved nyreregionen og flere løse tænder.
I forbindelse med anholdelsen af manden fandt politiet to store knive i den dømtes lejlighed – den ene kunne han ikke huske, hvordan han havde fået, og den anden havde han fundet på en sti, forklarede han i retten.

Politikere droppes ved tilsyn med kommuner

Fremover er det slut med den politiske deltagelse i de regionale tilsynsråd – de bliver nemlig nedlagt, hvis det står til et udvalg under indenrigsministeriet, der netop har afgivet betænkning om statens tilsyn med kommunerne.
De nuværende tilsynsråd er bemandet med politikere fra de enkelte amtsråd, men udvalget foreslår, at rådenes arbejde overgår til statsamtmanden alene.
 
Som det er i øjeblikket, kan der klages over en tilsynsrådsafgørelse til indenrigsministeriet, men den mulighed vil også forsvinde – i stedet oprettes et tilsynsnævn med syv juridisk uddannede medlemmer.
Det vil altså sige, at enhver politisk indblanding forsvinder ud af tilsynet med kommunerne, for at blive erstattet helt og fuldt af folk med juridisk baggrund, for også statsamtmanden forudsættes at have en juridisk uddannelse.
Dermed undgås risikoen for afgørelser, der mere er præget af politiske holdninger end af strikt lovtekst.
 
Betænkningen om statens tilsyn med kommunerne bliver nu sendt i høring, og først senere på året venter indenrigsministeren at fremsætte egentligt lovforslag.

Klinisk aldersundersøgelse af børn født i 3. verdenslande

Dansk Folkeparti i Gladsaxe vil nu stille forslag om en klinisk aldersundersøgelse af samtlige børn under 18 år født i 3. verdenslande.
Baggrunden er en tilsvarende undersøgelse fra Århus, der viste, at kun i to tilfælde svarede den opgivne alder overens med det kliniske resultat.
 
30 af 39 undersøgte børn og unge er ifølge undersøgelsen ældre end den opgivne alder, de sidste syv er tilsyneladende yngre.
Århus-undersøgelsen førte i de mest oplagte tilfælde, hvor der eksempelvis var 4-5 års divergens, til en ændring af fødselsdato og dermed også cpr-nummer.
Det er et resultat, der nu får Klaus Kjær fra Dansk Folkepartis byrådsgruppe til at foreslå en lignende undersøgelse i Gladsaxe.
 
Der er 36 somalisk fødte børn under 18 år i Gladsaxe, og det er deres og børn født i andre 3. verdenslandes alder, som Dansk Folkeparti vil have tjekket.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Tættere bebyggelse i TV-byen

Området omkring TV-byen skal bebygges tættere, og der skal f.eks. indrettes kontorer, servicevirksomheder, uddannelsesinstitutioner og IT-virksomheder.
Sådan lyder planen fra den nye ejer, Mørkhøj Projektudvikling A/S, der før jul købte TV-byen og Radiohuset for 790 millioner kroner.
De vil så leje bygningerne ud til andre virksomheder.
 
Ud over det eksisterende areal på 100.000 kvadratmeter, vil Mørkhøj Projektudvikling A/S bygge 80.000 kvadratmeter mere, så bebyggelsen i alt bliver næsten dobbelt så stor.
Det er dog en forudsætning for handlen, at lokalplanen i Gladsaxe bliver ændret, så området kan bruges til de ønskede virksomheder, men det stemmer også overens med byrådets planer.
 
Mørkhøj Projektudvikling A/S er ejet af Sjælsøgruppen A/S og Store Frederikslund A/S.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet