Fredag den 1. juni


Skraldeforsøg sløvt fra start

Forsøget med affaldssortering i Gladsaxe er ikke kommet alt for godt fra start.
To måneder efter at 1400 familier blev bedt om at sortere æbleskroge, madrester og andet organisk affald i en pose for sig selv, er målet for affaldssorteringen langt fra nået.
 
Affalds- og genanvendelseskontoret regnede med omkring fire kilo organisk affald pr. familie, men der bliver kun lagt omkring tre kilo i de særlige bioaffaldscontainere.
"Men det er alt for tidligt at sige noget om, hvor forsøget ender. Vi indsamler hele tiden mere og mere," siger Linette Møller Jensen, der er affaldsmedarbejder og Gladsaxe Kommunes kontaktperson i affaldsforsøget, som bliver ledet af Miljøstyrelsen.
 
Forsøget med affaldssortering kører indtil første april 2002, og udover de 1400 gladsaxefamilier deltager 15.600 andre familier.
Hvis gladsaxeborgerne fortsætter med den forholdsvis ringe indsamlingsindsats – og tendensen er generel - bliver konklusionen, at det er svært at få borgerne til at samle ind ad frivillighedens vej.
Og så kan det blive nødvendigt med en form for tvang eller en økonomisk pisk eller gulerod, hvis politikerne vil have borgerne til at sortere affaldet.
Linette Møller Jensen har dog langt fra opgivet at få flere gladsaxeborgere til at sortere mere, og hvis det dårlige indsamlingsresultat fortsætter, vil affaldskontoret sætte ind med en større oplysningskampagne.

Udvidelse af Tv-byen stadig usikker

De nye ejere af Tv-byen, Sjælsøgruppen a/s, må væbne sig med en god portion tålmodighed endnu, før det bliver afgjort, om de nye ejere må have lov til at udvide.
Gladsaxes borgmester Ole Andersen mødtes i går til drøftelser med Hovedstadens Udviklingsråd, HUR, men afstanden de to parter imellem er stadigvæk 80.000 m2 stor.
Gladsaxe kommune mener Sjælsøgruppen skal have samme muligheder for at udbygge arealerne, som Tv-byen har i dag. De nye ejere har planer om at udvide med 80.000 m2 og omdanne de store studier og lagerhaller i Tv-byen til kontor- og servicemål.
Men HUR holder fast i, at Tv-byen ikke ligger stationsnært, og derfor må der ifølge regionplanen ikke opføres nyt kontor- og servicebyggeri.
 
Politikerne i Økonomiudvalget fulgte tidligere på ugen en indstilling om at tage udvidelsen af Tv-byen ud af kommuneplanforslaget, men dermed er sagen langt fra afsluttet, og der er ikke noget i vejen for, at TV-byudvidelsen senere kan dukke op i et tillæg til kommuneplanen.
En vurdering af antal ansatte og antal arbejdspladser på arealerne i Mørkhøj kan måske spille ind på udbygningsmulighederne. Men der kan aldrig blive tale om et ekstra areal på de 80.000 m2. Danmarks Radio i dag har mulighed for at udvide med, mener HUR.
Borgmester Ole Andersen mener, det er ærgeligt, at et ejerskifte af TV-byen skal medføre så store problemer. Og TV-byen har såmænd fundet vej til dagsordenen – igen - når Økonomiudvalget holder møde den den 12. juni.
 
I sidste ende kan sagen blive et spørgsmål for Miljøminister Svend Auken. Han kan nemlig give dispensation for stationsnærhedsprincippet, og det er ikke utænkeligt, at sagen ender i Miljøministeriet, siger borgmester Ole Andersen.

Mere end livslang ventetid

Det tager 84 år at få en bolig i FSBs afdeling i Høje Gladsaxe-bebyggelsen.
Det fremgår af en ventelisteberegning i en artikel, der er at finde i juninummeret af boligavisen Høje Gladsaxe Bladet.
 
Der står over 1.100 på venteliste, og når kommunen har fået de lejligheder, de har krav på til boligsociale formål, og den interne venteliste også skal tilgodeses, så er der 12 lejemål tilbage om året til den øvrige liste.
Og står man nederst på den, så vil der gå 84 år, førend man står for tur.
Selvfølgelig er der nogen på listen, hvis ikke de fleste, der finder på andre løsninger, køber andels- eller ejerbolig, glemmer at betale for at stå på listen eller helt andre løsninger.
Men faktum er, fremgår det af artiklen, at det aldrig har været mere svært end nu at få en bolig.

Standsmæssigt farvel

Det var Simon Spies’ gamle Mercedes 600, der i går fragtede Gladsaxe politis kriminalinspektør Palle Sanvig til hans sidste arbejdsdag.
Om det var fordi personalet var så glade for at slippe af med manden skal vi lade være usagt, men forlydender vil vide, at det er personlige relationer til rejsekoncernen, der gjorde, at den sorte limousine blev trukket ud af porten.
Det var også i går, at det myldrede til med folk, der gerne ville sige pænt farvel ved inspektørens afskedsreception.
 
Ifølge politimester Finn Meilby kan der nemt gå tre måneder, førend den nye chef for kriminalafdelingen tiltræder.
Indtil da varetages jobbet af vicekriminalinspektør Ole Andreasen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Lagt op til abefest

Det bliver populær børnemusik, der kommer til at åbne Gladsaxe kulturfest den 23. juni ved Bagsværd sø.
Mek Pek lægger nemlig vejen forbi Skt. Hansaften med de storsælgende "Åh abe"-sange.
Arrangementet med Mek Pek er også 2. del af den traditionsrige kommunale sommerunderholdning, der altid finder sted i Aldershvile Slotspark.
 
Første del løber af stabelen søndag den 10. juni, hvor Daimi underholder med sange fra 40 år som kunstner. Det sker i øvrigt i selskab med Steen Hansen, Tom McEwan og Cliff Gentle.
 
Sidste parkunderholdning denne sommer er den 4. august, hvor der kommer intet mindre end fire jazzorkestre forbi scenen i parken.
Det er Papa Bues Viking Jazz Band, Fessors Big City Band, Bajazzerne og Violin-Svend.

Flytte- og lukkedag på paskontoret

I dag er det store flyttedag på paskontoret på politigården i Gladsaxe.
Det betyder, at de der har planlagt at bruge fredagen på at få bragt orden i pas- eller kørekortanliggender må gå forgæves til Fremtidsvej nummer 1.
Kontoret er nemlig lukket i dag og åbner først igen efter pinse. Og til den tid skal kunderne en etage længere op, for at få fornyet kørekortet eller måske passet inden sommerferien.
Kontoret flytter nemlig på første sal, mens tilladelseskontoret rykker ned i stueetagen.
Ballerup politi bliver som bekendt nedlagt om kort tid og derfor forventes der et ekstra pres på bl.a. tilladelseskontoret i Gladsaxe i fremtiden.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet
Nyhedsmagasinet er tilbage igen den 6. juni