Mandag den 11. juni


Prognose: Usikre vælgere i Gladsaxe

En 1/3 af vælgerne i Gladsaxe ved endnu ikke, hvilket parti de vil stemme på ved kommunalvalget til efteråret.
Det viser Nyhedsmagasinets første valgprognose, der er blevet til i et samarbejde med 7. klasse på Bagsværd Friskole.
Næsten 1.000 borgere er forsøgt kontaktet i aftentimerne de tre undersøgelsesdage i maj, og 501 har villet være med.
 
Ifølge undersøgelsen står Socialdemokratiet til en stor tilbagegang fra 41% af stemmerne ved valget i 1997 til 26%.
Det Konservative Folkeparti bliver næsten halveret og vil kun opnå 5,4% vælgertilslutning, mens Venstre ikke vil få den ellers spåede fremgang, men tværtimod gå et par procent tilbage.
Dansk Folkeparti bliver ifølge de adspurgte mere end halveret, men valgforskere har tidligere påpeget, at vælgerne sjældnere vil stå ved, at de stemmer netop på dét parti end andre.
Det understøttes af, at Dansk Folkeparti næsten hver gang har fået flere stemmer end prognoserne har fortalt.
Socialdemokratiet er også ved tidligere valg blevet spået en stor tilbagegang, men har i hvert fald lokalt klaret skærene på selve valgdagen.
De øvrige partier og lister er stort set uændrede i forhold til valgresultatet i ´97.
 
Selvom prognosen dækker flere kontaktede personer end selv de store analyseinstitutter opererer med, så skal undersøgelsen naturligvis tages med forbehold, men kan dog alligevel bruges som en væsentlig strømpil.
Under alle omstændigheder, så er det temmelig overraskende, at mere end 30% på nuværende tidspunkt endnu ikke har bestemt sig for, hvilket parti de vil stemme på.
Der er således rigtig god grund til at føre valgkamp, for, hvis prognosen holder stik, så ligger der i øjeblikket stemmer til otte mandater i Gladsaxe byråd.
Det er i øvrigt mest kvinder over 41 år, der endnu ikke har taget stilling, viser undersøgelsen.
 
Den lokale valgprognose bliver fulgt op af nye i eftersommeren og efteråret.
Prognosen kan i øvrigt ses på radioens hjemmeside på adressen www.radiogladsaxe.dk.

Dusino-vinder dømt for socialt bedrageri

Det begyndte med den helt store gevinst, og endte med fem måneders betinget fængsel og en gæld på små 100.000 kroner.
En enig domsmandsret i Gladsaxe dømte i går en 48-årig tidligere bistandsklient skyldig i socialt bedrageri, fordi han modtog kontanthjælp, selv om han havde vundet en halv million kroner på en Dusino-kupon og derfor burde have levet af sin formue.
I retten forsøgte manden at forklare, at det i virkeligheden ikke var ham selv, men hans dengang 17-årig søn, der havde vundet pengene, men den købte retten ikke.
 
Bedrageriet blev opdaget, da politiet ransagede den 48-åriges lejlighed i forbindelse med en hash-sag og fandt et mavebælte med 70.000 kroner i.
Ved det efterfølgende grundlovsforhør og en senere afhøring, fortalte manden, at det var en gevinst han selv havde vundet, og først da han blev anklaget for socialt bedrageri, kom historien om, at sønnen var vinder.
Under vidneafhøringen kunne sønnen heller ikke gøre rede for, hvor mange penge faderen havde fået, men det var et beløb over de 70.000 kroner. Derudover havde sønnen betalt faderens husleje.
 
Ud over dommen for socialt bedrageri blev manden også dømt for at have opbevaret 329 gram hash i lejligheden og selv have indtaget 20 gram.
Det næste år skal Kriminalforsorgen føre tilsyn med den 48-årige, der også skal gå i alkoholbehandling, hvis han vil undgå fængslet.
Derudover skal han betale sagens omkostninger og refundere de 88.000 kroner, han modtog i kontanthjælp fra Gladsaxe Kommune.
Manden udbad sig betænkningstid.

Besparelser på el, vand og varme

Institutionerne i Gladsaxe er blevet bedre til at spare på el, vand og varme.
I år er der et rekordstort fald i forbruget på alle tre områder.
Der er blevet brugt 2,4 procent mindre el, 2,8 procent mindre vand og 4,2 procent mindre varme.
 
Det glæder fuldmægtig Gerd Rasmussen fra byrådssekretariatet.
"Vi ser nu resultaterne af flere års miljøarbejde," siger hun til Nyhedsmagasinet.
Besparelserne skyldes både tekniske forbedringer, som for eksempel vandsparende toiletter, og ændrede holdninger hos personalet, der er blevet bedre til at slukke for vand, el og varme.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Konservative: Forsøg med bioforgasning betaler sig ikke

Indsamlingen af affald til miljørigtig bioforgasning er spild af gode skattekroner.
Det mener Henrik Sørensen og Klaus Kjær, medlemmer af Gladsaxe byråd for henholdsvis de konservative og Dansk Folkeparti.
1500 Gladsaxefamilier er med i et forsøg, der går ud på at dele skraldet op i to portioner – det organiske affald, dvs. alt dét der kan rådne, skal i en skraldepose, og alt det andet affald skal i en anden. Det organiske affald bliver samlet på Vestforbrændingen, og derefter kørt med lastbil til Herning, hvor det nærmeste forbrændingsanlæg egnet til bioforgasning ligger.
Men hvis forsøget bliver permanent, skal der bygges et nyt forbrændingsanlæg på Sjælland, formentlig i Ringsted.
 
Men ordningen med bioforgasning kan slet ikke betale sig, mener den konservative Henrik Sørensen.
"Alle forsøg indtil nu har vist, at der ikke er økonomi i det. Og det der er endnu mere rystende er,
at da Klaus Kjær og jeg bragte sagen op på Vestforbrændingens repræsentantskabsmøde forleden, kunne formanden ikke oplyse, hvad succeskriteriet er, for at gøre forsøget permanent. Derudover er det bare oplyst, at man skal bygge et anlæg i Ringsted, men man ved ikke hvad det vil koste. Men vi ved jo godt, at det ikke er billigt at opføre et biogasanlæg, og der bliver tale om et betydeligt mia. beløb, som borgerne kommer til at betale", mener altså Henrik Sørensen, medlem af Gladsaxe byråd for det konservative folkeparti.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Fyringer på Gladsaxe Teater

Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab har dikteret fyringer på Gladsaxe Teater. Det skriver Morgenavisen Jyllands Posten.
En mindre fast stab og en mere fleksibel organisation - sådan lyder kravet fra Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab og Gladsaxe Teaters egen bestyrelse, efter sidste års alvorlige økonomiske krise på teatret.
 
Teaterchef Flemming Enevold har allerede sendt de første fyresedler ud. To stillinger i administrationen bliver ikke genbesat, og tre teknikere har foreløbig fået en fyreseddel. I fremtiden vil Gladsaxe Teater hovedsageligt benytte sig af freelance-teknikere.
 
For bare få uger siden fortalte teaterchef Flemming Enevold, at Gladsaxe Teater forventer at komme ud med et overskud på halvanden million kroner efter forestillingerne "Showtime" og "De Tre Musketerer".
Næste sæson satser Gladsaxe Teater udelukkende på én forestilling, det bliver Alexandre Dumas´ "Kameliadamen".

Sækkepibe-succes!

For kun tre måneder siden flyttede amtets eneste sækkepibeskole ind på Frødings Allé bag ved Søborg Skole, og allerede nu strømmer eleverne til for at lære at spille på sækkepibe eller på tromme.
Det er det lokale sækkepibeorkester med det internationale navn Copenhagen Caledonia Pipe Band der har startet skolen, og eleverne er i alderen 10 til 13 år.
 
Undervisningen foregår lørdag formiddag fra 11 til 13, og entusiasmen blandt de unge sækkepibespillere fejler bestemt ikke noget, siger formanden for Copenhagen Caledonia Pipe Band, Albert Lykking. Faktisk går det så godt med de unge musikanter, at man allerede har besluttet at starte endnu et hold til august.
 
Samtidig er det lokale sækkepibeorkester, som noget nyt, med ved Gladsaxe kommunes sommerferieaktiviteter, hvor børnene udover blive undervist i sækkepibespil også skal prøve at lave skotsk mad og selv bygge en tromme eller en sækkepibe.

Planer om hotel i TV-byen

De fleste har vel prøvet at falde i søvn til TV´et.
Men i fremtiden bliver der måske mulighed for også at falde i søvn i TV-byen.
Borgmester Ole Andersen har nemlig foreslået Sjælsøgruppen, der har købt området, at de bygger et hotel.
"Og det var de ikke uinteresserede i," siger borgmester Ole Andersen.
 
Planerne er stadig meget ukonkrete, og der er for eksempel ikke sat navn på en kæde eller lignende.
"Men jeg kunne forestille mig, at det skulle være et hotel, hvor der både var mulighed for overnatning og mødeaktiviteter. Jeg har altid tænkt, at der var behov for et hotel i Gladsaxe. Vi kan bruge det selv, og det er der også mange virksomheder i området, der kan," siger Ole Andersen.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet