Torsdag den 14. juni


Beboerprotester hjalp: Etagebyggeri på Kildebakkegårds Allé ud af kommuneplan

Fire timer skulle der gå, før Gladsaxe byråd i går aftes kunne vedtage Kommuneplan 2001.
Og debatten blev fulgt med spænding fra tilhørerpladserne - et halvt hundrede borgere havde fundet vej til byrådssalen, for at demonstrere deres utilfredshed med planerne om at hæve bebyggelsesprocenten fra 35 til 40 på Kildebakkegårds Allé og opføre etagehuse. Flere af beboerne har gjort indsigelser mod planerne i den offentlige høringsperiode.
Byrådet stemte om, hvorvidt de mange indsigelser mod tættere bebyggelse på Kildebakkegårds Alle skulle imødekommes eller ej.
 
Og afstemningen kunne ikke have været tættere: 12 for og 12 imod.
Venstre, konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, de radikale, Irma Henriksen uden for partierne og Peter Brooker fra SF stemte for at imødekomme beboernes indsigelser, mens socialdemokratiet og Tove Eckhardt fra SF stemte imod. Dermed blev der stemmelighed, og når der ikke er flertal for en indstilling så bortfalder ændringsforslaget.
 
Med andre ord, så indgår byggeplanerne for Kildebakkegårds Allé ikke i den kommuneplan, som byrådet i går vedtog endeligt med 23 ud af 24 stemmer. Lars Abel fra de konservative havde meldt afbud til mødet, og Enhedslistens Emilce Nielsen stemte som den eneste imod kommuneplanen. "Der var alt for mange forslag og indsigelser som blev afvist, og derfor kunne vi ikke stemme for forslaget", sagde Emilce Nielsen bagefter til Nyhedsmagasinet.

Usikkerhed om forurenede jordvolde

Det bliver nu Miljøklagenævnet, der skal tage stilling til, om nogle jordvolde mellem to bebyggelser på Solnavej i Søborg er mere forurenet end godt er.
Gladsaxe kommune mener, med baggrund i en jordprøve, at forureningsgraden ikke er større, end at problemet kan klares ved at dække med græs, fliser eller lignende, der kan forhindre småbørn i at grave i jorden.
Beboerne føler sig dog ikke helt trygge, selvom der kun er tale om en meget lille overskridelse af grænseværdien.
De vil derfor nu have Miljøklagenævnet til at afgøre, om jorden er sund nok til at blive, eller om den skal køres væk og erstattes af jord af klasse 1, som er jord, der frit kan anvendes uden restriktioner.

NCC fik ordre på svømmehal

Det blev entreprenørfirmaet NCC Danmark, der løb med kontrakten på byggeriet af den ny svømmehal i Bagsværd.
Fire anerkendte og svømmehalsvante firmaer har hver givet deres bud på, hvor meget svømmehal, der kan fås for 42 mio. kroner, og mest indhold er der altså i forslaget fra NCC.
Det var politikerne i kultur-, fritids- og idrætsudvalget helt enige om.
 
Udvalgsformand, socialdemokraten Peter Nielsen, siger om forslaget: "Vi får et godt byggeri med både varmtvandsbassin, udspring og rutchebane samt to motionsbaner. Vi vil nu forhandle med økonomiudvalget om yderligere to motionsbaner."
 
Forslaget om at udvide til fire baner behandles på økonomiudvalgets møde den 14. august.

Større valgfrihed på vej til hjemmeplejen

"Lad støvet ligge og lad os gå en tur i den strålende sol."
Sådan får ældre mennesker i Gladsaxe snart mulighed for at sige, når den kommunale hjemmehjælper kommer på besøg.
En ændring i serviceloven giver nemlig mulighed for at bede hjemmehjælperen bruge tiden til noget andet end det, den i første omgang var afsat til.
Det kan for eksempel være en ledsaget tur eller en omsorgssamtale, hvor man snakker et problem igennem med hjemmehjælperen.
 
"Hjemmehjælpsmodtageren skal skrive under på, at det går ud over det, der ellers er visiteret til. Men hjemmehjælperen har selvfølgelig ansvaret for, at det er forsvarligt. Hvis køleskabet er meget beskidt, og den ældre hellere vil gå en tur, skal hjemmehjælperen sige, nej, fru Jensen, det må blive en anden gang," siger socialudvalgsformand Erling Schrøder til Nyhedsmagasinet.
 
Der går dog nogen tid før, de nye muligheder for frit valg træder i kraft.
Gladsaxe Kommune skal nemlig først udarbejde de lokale retningslinier, og de vil blive behandlet senere på året.

Temadag med afhøringer bremsede kriminalitet

I vinters opdagede Gladsaxe Politi, at en stor håndfuld unge fra Egegård Skole var involveret i nogle indbrud og anden mindre kriminalitet.
Det blev startskuddet til et initiativ, der gerne skulle bekæmpe kriminalitet blandt de helt unge under 15 år.
 
I marts måned blev der afholdt en temadag på Egegård Skole, hvor børnene hørte om konsekvenserne af kriminalitet. Samtidig afhørte tre politifolk unge, der enten selv havde været indblandet i ulovlighederne eller på anden måde kendte til det.
 
Temadagen er lige blevet evalueret, og resultatet er positivt, fortæller kriminalassistent Nils Crone fra Gladsaxe Politi.
Børnene er ikke blevet frosset ud, og hverken politi eller skole har kendskab til, at de har begået ny kriminalitet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Normalt antal klager

Om 14 dage udløber fristen for at klage over dette års ejendomsvurdering, hvis man som husejer mener, at vurderingen af en eller anden grund er for høj netop på ens ejendom.
I starten af juni havde ligningskontoret, der er sekretariat for de to vurderingskredse, modtaget 65 klager, men som vicekontorchef Bent Olsen siger: "Vi mangler endnu alle de professionelle i form af boligselskaber, ejendomsmæglere og advokater. De plejer først at komme i løbet af de allersidste dage, inden fristens udløb 1. juli. Men vi regner ikke med at få flere end ellers, hvor omkring 2% klager, svarende til et sted mellem 350 og 400".
 
Alle klager bliver forelagt Vurderingsrådet, men kun de begrundede klager kan regne med at få en reel sagsbehandling ud over den rent administrative.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet