Onsdag den 27. juni


Sikkerhedsproblemer på legepladser

Der er uløste sikkerhedsproblemer på 13 ud af Gladsaxes 15 skole-legepladser.
Det viser en undersøgelse som Teknik- og miljøforvaltningen har lavet for Børne- og undervisningsudvalget i Gladsaxe Kommune.
 
Om legepladsen på Høje Gladsaxe Skole står der eksempelvis, at skolens legeplads omfatter et gammelt og totalt udlevet legearrangement i skolegården.
"Legearrangementet opfylder på ingen måder gældende standarder og kan ej heller ombygges hertil. Hertil skal yderligere bemærkes, at faldunderlaget er omgivet af gamle jernbanesveller."
 
Formanden for Børne- og undervisningsudvalget, Karin Søjberg Holst, tager undersøgelsen med sindsro.
Hun mener eksempelvis nogle af kritikpunkterne skyldes skærpede regler, der vil træde i kraft ved ombygninger eller nybyggeri, og hun afviser, at legepladserne generelt er farlige. Men hvis der er akutte problemer skal de løses, for eksempel ved at rive legepladsen ned.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Kritik af brandsikkerheden i Gladsaxe

Brandsikkerheden er ikke i orden i Gladsaxe.
Det vurderer byrådspolitiker Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti.
Efter at Radio Gladsaxes for et stykke tid siden fortalte, at resultaterne af brandtilsynet ikke skulle
offentliggøres, har Klaus Kjær og de andre byrådsmedlemmer selv fået rapporterne udleveret.
"Det er chokerende læsning," siger Klaus Kjær til Nyhedsmagasinet.
 
"Mine umiddelbare bemærkninger er, at brandsikkerheden fortsat ikke er i orden, og jeg har svært ved at forstå, at man tilsyneladende slår sig til ro med, at "mindre tilfredsstillende" er godt nok, og at fornyet brandtilsyn herefter kan afvente et helt år. Jeg synes også, at det er overordentligt kritisabelt, at institutionerne generelt ikke overholder fristerne med hensyn til at returnere brandsynsrapporterne," siger Klaus Kjær.
 
Han vil nu foreslå, at teknik- og miljøudvalget pålægger lederen af den enkelte institution at orientere forældrebestyrelsen eller brugerbestyrelsen i de tilfælde, hvor brandsynsrapporten bærer betegnelsen "mindre tilfredsstillende" eller ringere.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Gratis snerydning

Her hvor vi nærmer os årets varmeste tid, har teknik- og miljøudvalget i Gladsaxe besluttet også til vinter at snerydde kommunens 325 kilometer fortove.
 
Før 1998 skulle alle husejere ellers selv stå for den del af det vinterlige arbejde, men som en del af budgetforliget samme år blev det vedtaget årligt at afsætte 1,5 mio. kroner, så en udefra kommende entreprenør ordner den sag.
Det sker altså også næste vintersæson, men derefter skal snerydningen i nyt udbud, og måske skal hele ordningen med den gratis rydning også behandles politisk igen til den tid.

Miljøpris til Novozymes

Novozymes i Bagsværd sidder tilsyneladende på en guldgrube i form af et nyt enzymprodukt, der i væsentlig grad kan erstatte natriumlud i rensningsprocessen af bomuld til tekstilbrug.
Enzymproduktet skaffede mandag Novozymes en anerkendt miljøpris i USA under overværelse af guvernører, senatorer og repræsentanter for Det Hvide Hus.
 
Prisen, Presidential Green Chemistry Challenge Award, vil formentlig være med til at åbne mange omsætningsdøre for Bagsværd-virksomhen.
Hvis alle tekstilmøller i verden brugte enzymet, så ville forbruget af kemikalier falde med 1/3 og vandforbruget med godt og vel ½, viser Novozymes egne undersøgelser.
 
Enzymet afrenser en tynd vokshinde på bomulden, der umuliggør farvning.
Hinden bliver i øjeblikket afvasket ved hjælp af natriumlud, der bedre er kendt som kloakrens.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet