Torsdag den 7. juni


17-årig anholdt for væbnet røveri mod Prima i Bagsværd

Gladsaxe politi har anholdt den formodede anden gerningsmand til det væbnede røveri lørdag mod supermarkedet Prima på Værebrovej i Bagsværd.
Den anholdte er en 17-årig dreng fra Amager, og han blev igår surrogatfængslet i 14 dage.
 
Røveriet fandt sted lørdag eftermiddag efter lukketid. De to maskerede gerningsmænd truede de ansatte med pistoler. Særlig hårdt gik det ud over en medarbejder, der fik sat en pistol mod halsen.
Den ene røver, en 19-årig mand fra København, blev anholdt på gerningsstedet med en skarpladt 9 mm. pistol. Den anden gerningsmand stak af fra stedet, og truede med at skyde den politibetjent der fulgte efter ham.
 
Den 17-årige, der oprindeligt kommer fra Afghanistan, blev anholdt tirsdag eftermiddag i Bagsværd og fremstillet i retten i Gladsaxe onsdag eftermiddag, hvor han blev surrogatfængslet i 14 dage på grund af sin unge alder.

Økonomidirektør dømt for underslæb

Svindel for en lille million kroner sendte i går en tidligere økonomidirektør tre måneder bag tremmer.
Ud over de tre måneders ubetinget fængsel idømte retten i Gladsaxe ham femten måneders betinget fængsel, ligesom han skal udføre samfundstjeneste i 240 timer.
 
Den 49-årige mand, der også tidligere er dømt for økonomisk kriminalitet, blev juli 1998 ansat som økonomidirektør i det daværende Linjebus, der i dag har skiftet navn til Connex.
En af hans opgaver var at gennemse checks fra forsikringsselskaber, der udbetalte erstatninger, når der skete skader på et af selskabets mange busser, der kører passagerer i HT-området.
Men økonomidirektøren havde ikke været ansat i selskabet i mange uger, før han skrev sit eget kontonummer på den første check, og fik banken til at udbetale beløbet til ham selv.
I løbet af de næste to år blev 21 andre checks dirigeret samme vej, og til sidst havde han overført mere end 800.000 kroner til sig selv.
"Det var nemt, for der var ingen kontroller. De enkelte afdelinger skulle udfylde rapporter, når der var sket skader på bilerne, men ingen interesserede sig for om pengene nåede frem," forklarede den 49-årige mand i retten i Gladsaxe.
Han havde ikke været presset af et økonomisk morads eller lignende, men blev fristet af muligheden.
 
Manden blev i 1992 dømt for en lignende forbrydelse, hvor han fik betinget fængsel.
Men prøvetiden udløb i 1994, så den gamle straf kom ikke oven i den nye.
Ud over straffen på fængsel og samfundstjeneste skal manden betale pengene tilbage til Connex.
Han er på nuværende tidspunkt ansat i et andet firma, som han ikke har informeret om straffesagen.

Mere opsyn på plejehjem

Fra næste årsskifte bliver der holdt bedre øje med beboerne på plejehjem og lignende boligenheder, der modtager kommunale serviceydelser.
Efter en folketingsbeslutning i denne uge træder nemlig seks lovændringer på området i kraft.
 
De seks ændringer betyder skærpet opsyn med de ældre, men også skrappere eftersyn af den udførende myndighed, kommunen.
Det betyder, at kommunen skal udarbejde en samlet plan for pleje- og omsorgsindsatsen og at udbygge de skemaer, der udarbejdes om den personlige og praktiske hjælp. Formålet er at sikre og synliggøre en individuel tilrettelæggelse af hjælpen for de svage ældre.
 
Det, der i Gladsaxe har eksisteret som forsøg i årevis, nemlig brugerbestyrelser på plejehjemmene, bliver nu et lovkrav alle steder i form af bruger- og pårørenderåd.
De allerede eksisterende klageråd får mere kompetence og vil fremover kunne fremlægge spørgsmål for byrådet, der er udsprunget af konkrete sager eller fx om indholdet i pleje- og omsorgsplanerne.
 
Embedslægen skal som noget nyt komme på ét uanmeldt besøg om året på plejehjem og lignende for at sikre et uvildigt og kvalificeret tilsyn med den sundhedsfaglige indsats.
Kommunens eget tilsyn skal foregå ved et anmeldt og et uanmeldt tilsynsbesøg på plejehjem. Ud fra besøgene skal der laves tilsynsrapporter, som skal offentliggøres.
Med lovændringen præciseres det, at tilsynet ikke skal overlades til de, der i forvejen udfører opgaver på ældreområdet.
Det sker ifølge lovteksten for at styrke borgernes tillid til det kommunale tilsyn.
 
Procedurerne for valg til ældrerådet bliver også præciseret i det nye lovsæt. Det forklares eksempelvis tydeligt, at der ikke må laves listeopstillinger eller indgåes valgforbund, og at det alene er antal afgivne stemmer til hver kandidat, der er afgørende for, hvem der vælges og hvem der bliver suppleanter.

Kriminelle på spil i pinsen

Flere voksne i Gladsaxe benyttede tilsyneladende den forgangne pinse til først at få en lille tår over tørsten og derefter køre bil, og flere unge benyttede fridagene til indbrud og hærværk.
 
Selvom der ikke var en egentlig spritkampagne i gang, så stoppede Gladsaxe politi fire bilister, der alle havde promiller af alkohol i blodet langt ud over det tilladelige. En kørte endog bil, mens kørekortet var inddraget pga. af en verserende sag netop om spirituskørsel.
 
De yngre lovovertrædere havde især udset sig søndag nat til udførsel af indbrud og tyveri.
Tre 15-16-årige blev taget med tyvekoster på sig, og ved en ransagning hos en af drengene blev der fundet yderligere koster fra flere indbrud.
Senere på natten huggede to andre drenge, en 17-årig og en 15-årig, en elektrisk kørestol, som de kørte rundt i, dog med enkelte stop for at stjæle en cykel og en knallert
 
Pinsens politirapport fortæller i øvrigt om unge i slagsmål ved Bagsværd station fredag aften, tre 16-årige, der var, som det udtrykkes, ude at gå tur med deres skruetrækkere på Rosenkæret, og om en flok unge ved Buddinge Centret, der blev formanet om ikke at lege så voldsomt med en splatterpistol, der til forveksling ligner en rigtig pistol.

Klubben Søborg er blevet større!

Den 9. juni bliver en mærkedag i Klubben Søborgs historie.
På lørdag er der indvielse af klubbens nye udbygning.
"Det giver en masse muligheder, vi har bl.a. udvidet en masse af vores værksteder fra at være nogle små "frimærker" til at være steder, hvor ungerne rent faktisk kan boltre sig", siger Kasper No fra Klubben Søborg på Frødings Allé.
 
Den officielle indvielse af den nye udbygning finder sted på lørdag, men de nye faciliteter er allerede taget i brug.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)