Fredag den 18. maj



Muslimer kritiserede dansk kultur

Debatten var benhård, da ETNO 2000 og Værebro Bibliotek i går aftes holdt et åbent møde om kvinders rolle i integrationsprocessen.
Allerede da en gruppe unge piger indledte med et danseshow, viste en gruppe på omkring tyve unge muslimer deres foragt. De rejste sig demonstrativt og gik.
Bagefter, da det indbudte panel med blandt andre forfatteren Rushy Rashid Højbjerg og Kirsten Christophersen fra socialudvalget, skulle i dialog med salen, kom der mange udfald mod det danske samfund og "den beskidte frihed".
En tørklædeklædt kvinde rejste sig eksempelvis op og kritiserede debatten om massevoldtægter og bandekriminalitet blandt 2. generationsindvandrere.
Hun tog afstand fra, at man pointerer, at det er forældrene, der har opdraget børnene dårligt, og pointerede, at der ikke var nogen problemer med 1. generationsindvandrerne.
"Så det må være det kapitalistiske samfunds skyld," sagde hun.
 
Ingen af de fundamentalistiske muslimer ønskede at udtale sig til Radio Gladsaxe, men bagefter talte vi med en af de moderate muslimske deltagere, der var chokeret over tonen i debatten.
"Der blev udvist mangel på respekt, og mellem linierne blev det sagt, at danske kvinder er ludere," sagde han.
Han undrede sig over, at der ikke var flere af de danske deltagere, der tog ordet og forklarede sig.
 
Der var dog nogle, der tog til genmæle over for den fundamentalistiske kritik.
Forfatteren Rushy Rashid Højbjerg, der har rødder i Pakistan og er gift med en dansk mand, sagde blandt andet, at hun på ingen måde ville tvinge de muslimske kvinder til at smide tørklæderne.
"Hvis I vil gå med tørklæde, skal I have retten til at gå med tørklæde, ligesom jeg selv skal have retten til at fravælge det. Mit valg er ikke bedre end jeres, og jeres valg er ikke bedre end mit, men vi skal have frit valg, og det er det, jeg tager med mig fra den demokratiske, danske kultur."
 
I alt mødte lidt under 300 mennesker op til debataftenen, og to ud af tre så ud til at have rødder i udlandet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Narkosag bliver afgjort i dag

I dag falder der dom i en stor narkosag, som har kørt hele ugen i Gladsaxe Ret.
Der er ingen tvivl om, at det er to narkohandlere, der i denne uge har siddet på anklagebænken i retten i Gladsaxe. Det har de begge erkendt.
Spørgsmålet er bare, hvor meget de har solgt, og hvor professionelt, det har været organiseret.
Den ene af de to, en 35-årig mand, der boede på Gladsaxe Kommunes botilbud for voksne misbrugere, Buddingevej 203, indrømmer, at han i alt har solgt 275 gram til ti forskellige kunder, men han er tiltalt for at have solgt 409 gram.
Den anden, en 22-årig mand, er tiltalt for at være den 35-åriges bagmand, og for i alt at have solgt 350 gram heroin til ham, men han erkender kun et salg på 102 gram.
 
Når dommeren og de to domsmænd skal vurdere, hvilken straf de to mænd skal have, skal de blandt andet tage stilling til en række telefonaflytninger, som politiet har foretaget af mændenes mobiltelefoner.
Ifølge anklageren handlede telefonsamtalerne, der fandt sted hver eller hver anden dag, nemlig om heroin. Der blev bare talt i kodesprog.
Hun hæftede sig blandt andet ved en række samtaler, der blev ført den 19. september.
Først ringede nogle af den 35-åriges kunder for at høre om, han var hjemme, hvorpå han bad dem vende tilbage senere på dagen. Derefter lavede den 35-årige en aftale om at mødes med den 22-årige, og et stykke tid efter sendte han SMS-beskeder ud til kunderne, hvor han skrev, at han var kommet hjem.
 
I andre samtaler blev der talt om, hvorvidt noget gik hurtigt eller langsomt og om, det var nødvendigt at mødes nu eller senere, og ifølge anklageren handlede de om den 35-åriges narkotikasalg.
Forsvareren mente derimod, at telefonsamtalerne er alt for diffuse til, at de kan bruges som bevis. Han hæftede sig blandt andet ved, at den 35-årige sagde, at han havde flere forskellige leverandører, og det altså ikke var den 22-årige, der skaffede det heroin, han videresolgte.
 
Ifølge anklageren fortjener begge mænd en dom på lidt under fire års fængsel, hvorimod forsvarerne taler for domme på henholdsvis to og halvandet års fængsel.
Dommen bliver afsagt i dag fredag klokken tretten.

Fem aviscontainere udbrændt

På blot tre dage blev der i bededagsferien sat ild til fem aviscontainere i samme område grænsende fra Bagsværd Hovedgade til Stengård Allé.
Containerne har en værdi af 6-8.000 kroner, men er i praksis uerstattelige, fordi de ikke produceres mere.
Men allerede fra på mandag kommer der en helt ny type containere på gaden. Der er både tale om nye farver, og nok så vigtigt i denne sammenhæng, en ny konstruktion, som gør papir sværere antændeligt. Der er simpelthen ikke så meget ilt tilgængeligt, som i den nuværende type, og dermed får ilden besvær med at fænge.
 
Afbrændingen af aviscontainerne kommer nærmest i modebølger, men der er tale om langt alvorligere sager, som skaber begrundet uro blandt naboer til containerne.
Gladsaxe politi har endnu ikke fået fat i gerningsmændene.

Usikkerhed om butiksstørrelse

Hvor stor er Kvickly i Buddinge?
Det spørgsmål vil det konservative byrådsmedlem Henrik Sørensen godt have svar på. Anledningen er en tilsyneladende forvirring om butikkens reelle størrelse, og om udvidelserne af supermarkedet de seneste år er sket på lovformelig vis.
 
"Det flyver rundt med tal og størrelser, eksempelvis får vi i nogle dagsordener at vide, at butikken er 2.000 m2, i andre, at den er 2.800 m2. Så nu vil jeg gerne vide, hvor stor den egentlig er", siger Henrik Sørensen.
Han har stillet i alt fem spørgsmål til butikkens størrelse og lovgrundlaget.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Institutionernes idrætsdag afviklet

Løbehjulsstafet, rundbold og 4-kamp var blandt diciplinerne, da Gladsaxes institutioner i går var samlet til idrætsdag på Bagsværd Stadion.
Dagen startede med indmarch, hvor de mere end 2000 deltagere indtog stadion udklædte og med store bannere.
 
Byrådsmedlem og fmd. for Kultur- fritids- og idrætsudvalget, Peter Nielsen, åbnede idrætsdagen officielt og hejste idrætsdagens flag, som ankom til stadion med en faldskærmsudspringer - til stor begejstring for de næsten 2300 børn.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet