Torsdag den 3. maj



Integrationsråd bliver ikke hørt

Manglende indflydelse er gået ud over engagementet i det lokale integrationsråd.
Rådet har nu eksisteret i mere end et år, men mangler stadig at opnå konkrete resultater.
Integrationsrådet i Gladsaxe har ikke nogen formel høringsret, dvs. der står ikke nogen steder, at rådet skal høres, men det er et rådgivende og vejledende organ overfor politikerne.
Men indtil videre har der ikke været noget samarbejde mellem byrådet og integrationrådet.
 
"Byrådet kan jo vælge, om de vil høre på os eller ej. Og de har så valgt ikke at høre på os. Der har bl.a. været et par sager i kommunen vedr. etniske minoriteter, men der er vi ikke blevet hørt om noget som helst", siger medlem af integrationsrådet Serdar Benli.
"I og med jeg er gået ind i det her arbejde, forventer jeg også, at der bliver skabt nogle positive resultater for fremtiden. Nogle gange sidder man og føler, det er spild af tid overhovedet at møde op til de møder", siger Serdar Benli, der dog tror integrationsrådet på længere sigt vil have en stor effekt som redskab i lokaldemokratiet og dialogen mellem byrådet og de etniske minoriteter.
 
Han mener også, at rådet skal holde flere møder. På ét år har integrationsrådet holdt fire møder, og det er for lidt, hvis arbejdsgrupperne og rådet skal fungere effektivt, mener Serdar Benli. I Frederiksberg kommune har integrationsrådet allerede holdt 10 møder, og her har rådet endda fungeret i kortere tid end i Gladsaxe. Serdar Benli foreslår, at der holdes møde én gang hver måned.
 
Integrationsrådet i Gladsaxe består af repræsentanter fra indvandrer- og flygtningeforeninger, skolerådet, boligselskaberne, arbejdsmarkedet og byrådet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Ræve og huller i veje

Misligholdte veje og mangelfuld snerydning var de to helt store emner, da der forleden var møde mellem grundejerforeningerne i Gladsaxe og byrådet.
Det traditionsrige årsmøde, hvor grundejerne brokker sig og forvaltingen lover bod og bedring, bød derudover på en række problemer fra de enkelte foreninger.
 
Byræve er ved at være til stor gene for mange med have og små børn. Rævene ynder nemlig at klatte stort og småt på legetøj og at snaske rundt i sandkasser.
Men umiddelbart var der ikke stemning for ligefrem at bedrive jagt på de røde pelsdyr, sådan som det er kotume enkelte andre steder.
 
De nordvendte nedkørsler til Hillerødmotorvejen fra Vadstrupvej blev også nævnt igen.
På det punkt var der tidligere på året positive forhåbninger efter byrådsbeslutningen om at ville medfinanciere den statslige opgave med tilkørslerne.
En løsning ligger dog ikke lige henne om hjørnet, fordi det statslige Vejdirektorat nu sysler med planer om at udvide netop den motorvej til tre spor i hver retning.
Det oplyste mødets leder, borgmester Ole Andersen.
Og førend det projekt kommer i gang, så bliver der nok ikke tale om at bygge nordvendte tilkørsler eller ramper.
 
At det årlige fællesmøde også rummer plads til de helt små spørgsmål, vidner ønsket fra en grundejerforening om at få fjernet ukrudt fra en vejhelle. Det sker snarligt, lovede vejfolkene.

Stor interesse for seniorbofællesskaber

Der er stor interesse for bofællesskaber for ældre i Gladsaxe.
I hvert fald er der meldt alt udsolgt, når Gladsaxe Oplysnings Forbund i aften indbyder til borgermøde om mulighederne for at etablere et bofællesskab, men man kan stadig nå at komme med i en studiegruppe, der konkret arbejder for at lave et seniorbofællesskab.
Det sker ved at kontakte Gladsaxe Oplysnings Forbund, der har telefonnummer 39 67 06 11 og www.g-o-f.dk
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Det skæve Danmark på besøg

Det er ikke altid størrelsen det kommer an på.
I alt 11 borgmestre fra nogle af landets mindste kommuner var i går på studietur til bl.a. Gladsaxe.
De var inviteret af Kommuneforeningerne i hovedstadsområdet. Hver år betaler storbykommunerne et millionbeløb i tilskud til de små kommuner, og for nylig fik 48 kommuner i hovedstadsområdet udarbejdet en rapport, hvor storbykommunernes økonomi sammenlignes med den øvrige del af landet. Rapportens konklusion var, at aldrig har forskellene på levevilkår og kommunal service været så små, som de er i dag. Og Gladsaxes borgmester Ole Andersen udtalte ved den lejlighed, at de små kommuner ikke skal forvente øget tilskud fra kommunerne i hovedstadsområdet.
 
I går fik repræsentanter fra Det skæves Danmarks landsudvalg så lejlighed til at se nærmere på forholdene i bl.a. Gladsaxe.
"Vi har fået set en bykommune – den er bare meget større end de kommuner, vi repræsenterer, og den har nogle problemer, der ligner vores, men selvfølgelig også nogle, der er forskellige fra vores", siger borgmester Flemming Eskildsen fra Sundsøre kommune. "Vi har ikke nær så mange flygtninge og indvandrere som i Gladsaxe og vi har betydelig mere land omkring os, og muligvis også lidt flere frihedsgrader til at planlægge. Omvendt så har vi ikke nær de indkomster som Gladsaxe kommune har, og derfor har vi økonomiske problemer", siger borgmester Flemming Eskildsen.
 
De 11 borgmestre havde travlt onsdag formiddag og eftermiddag. På kun 8 timer besøgte de, udover Gladsaxe, Hundige skole i Greve kommune, et sprogcenter i Brøndby Strand bebyggelsen og et ældrecenter i Fredensborg-Humlebæk kommune. I Gladsaxe orienterede kommunaldirektør Marius Ibsen om administrationen i en storbykommune.
"Det har været godt at se hinandens hjemsteder, så man har noget at snakke ud fra, når vi mødes igen", mener borgmester Flemming Eskildsen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Ekstra optag af unge politifolk

De næste år bliver der optaget mellem 250 og 400 nye elever på Politiskolen.
Der er brug for ekstra mange unge i uniform, fordi mange af de ældre går på pension.
 
Hvis man vil vide mere om optagelseskravene til politiskolen, er der informationsmøde den 20. maj på politiskolen i Brøndbyøster.
Det sker fra klokken 13.00 til 15.00.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Indsamling til flygtningehjælpe

Hvis dørklokken ringer tidligt på aftenen, kan det være en indsamler fra Dansk Flygtningehjælp.
Mellem klokken 17 og 20 går frivillige rundt med raslebøsserne, og pengene skal bruges til nødhjælp, mad, varme og genopbygning af ødelagte hjem.
 
I Gladsaxe mangler der stadig indsamlere, så hvis nogle har mod på at bruge en times tid på sagen, kan de henvende sig på indsamlingsstederne på Søborg Skole, Haralds Kirke, Gladsaxe Kirke, Stengård Skole, Buddinge Kirke, Bagsværd Skole og Mørkhøj Kirke.
Man kan også ringe på telefon 39 67 47 97 eller 38 38 38 50.
 
I 1999 blev der i Gladsaxe indsamlet 378.297 kroner.


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet