Fredag den 4. maj



Ny rapport om Bagsværd sø

63 mio. kroner. Det er prisen for at få renset så grundigt ud i Bagsværd sø, at både ro-folket og miljøinteresserne bliver tilgodeset.
For det beløb bliver der fjernet 315.000 kubikmeter slam og sediment fra søen, der dermed får mulighed for igen at blomstre af liv, både under og over vandoverfladen.
 
Den seneste rapport om søen opererer med tre modeller; dels førnævnte, dels en model, hvor kun rosporten tilgodeses – den vil koste 45 mio. at udføre, dels en for miljøet, som vil koste omkring 32 mio. kroner.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Sad fast i bund af svømmebassin

Der måtte dykkere til torsdag eftermiddag, førend det lykkedes at få en 12-årig dreng vristet fri af en klemme i sænkegulvet i Gladsaxe svømmehal.
På det tidspunkt havde drengen siddet fast med tæerne i en lille times tid i en gummimembran, der skiller den faste bund og sænkegulvet, der kan variere dybden i bassinet.
Membranen er mellem en halv og en hel centimeter bred og altså netop stor nok til at få det yderste af en fod ind i.
 
Svømmehallen rekvirerede både politi, ambulance, korpslæge og til sidst også dykkere, så der alt i alt var 15 mand involveret i frigørelsen, siger vagthavende hos Gladsaxe Politi, Per Hansen, til Nyhedsmagasinet.
 
Et andet barn var udsat for en lignende episode i svømmehallen for et par år siden. Dengang blev membranen gjort mindre for at undgå gentagelsestilfælde, men altså ikke lille nok.
Drengen slap kold, men uskadt, fra det ufrivilligt lange ophold i vandet.
Sagen bliver nu overdraget til Arbejdstilsynet.

Integrationsråd savner handlekraft og engagement

Det lokale integrationsråd fungerer simpelthen ikke.
Det mener det radikale byrådsmedlem og stedfortræder i integrationsrådet, Lis Smidsholm.
I går i Nyhedsmagasinet beskrev et medlem af integrationsrådet i Gladsaxe, hvordan manglende indflydelse er gået ud over engagementet, og hvordan politikerne har undladt at høre på integrationsrådet i sager vedrørende etniske minoriteter.
 
"F.eks. i sagen omkring aldersundersøgelse af børn fra 3. verdenslande er vi ikke blevet spurgt", siger Lis Smidsholm. "Jeg mener ikke, integrationsrådet fungerer. I hvert fald ikke endnu. Der skal handlekraftige medlemmer til og så skal der være en anden tilslutning til møderne. Det er jo sådan i dag, at hvis man som medlem ikke kommer til mødet, så bliver stedfortræderen ikke indkaldt. Og så er det jo ikke et handlekraftigt integrationsråd", siger Lis Smidholm
 
Hun mener blandt andet, at integrationsrådet ville kunne bruges i forbindelse med problemerne i Høje Gladsaxe, til at gå i dialog med den gruppe af unge der generer og virker truende på beboerne i området.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Løsladt mand fik under to uger i friheden

Tolv dage i frihed.
Mere blev det ikke til for en 23-årig mand, der af retten i Gladsaxe i går blev varetægtsfængslet for tretten dage.
Den 20. april kunne manden gå ud af fængselsporten som en fri mand, men allerede den 2. maj om aftenen sad han igen på bagsædet af en politibil på vej mod stationen.
I mellemtiden havde han blandt andet nået at stjæle en bil, køre rundt i den uden kørekort og begå indbrud i en lejlighed.
 
Manden blev anholdt foran Fakta på Søborg Hovedgade, da han onsdag aften stod og skændtes med en veninde.
Ifølge mandens egen forklaring havde pigen netop stjålet en græsklipper i Fakta, som hun derefter afleverede i kassen og fik pengene tilbage.
"Da hun rigtig glad kom ud af butikken med fire hundredekroner-sedler i hånden, blev jeg vred, for vi havde lige aftalt, at vi skulle leve et straight liv. Jeg prøvede at rive pengene ud af hånden på hende for at smide dem i risten," forklarede den 23-årige i retten.
Ifølge pigens forklaring var det derimod den 23-årige, der tvang hende til fupnummeret, og hun har sagt til politiet, at manden både slog og truede hende.
Da manden nåede frem på politigården, var han så rasende, at han sparkede i døren.
Ifølge en politiassistent spyttede han også betjenten i øjet, på kinden og på tøjet, men det kunne manden ikke huske noget om.
"Men jeg er ked af det," sagde han.
 
Retten i Gladsaxe tog i går ikke stilling til om den 23-årige er skyldig.
I kendelser om varetægtsfængsling vurderer dommeren kun, om der er begrundet mistanke.
Begrundelsen for at varetægtsfængsle var i dette tilfælde risikoen for, at manden vil begå ny kriminalitet, hvis han er på fri fod, og risikoen for at han vil ødelægge politiets efterforskning ved at påvirke pigen.
Hvis efterforskningen er færdig, bliver der en rigtig retssag, når varetægtsfængslingen udløber om tretten dage.
Da manden kom ud af fængslet, havde han ikke meget at komme ud til, og mindst en nat overnattede han på gaden.
Han har tidligere været narkoman, og siger nu, at han får metadon og er ude af misbruget.
Men han erkendte, at havde spist nogle piller.

Seniorbofællesskaber kræver alternativ tænkning

Hvorfor kede sig ihjel alene, når man kan dø af grin sammen?
Sådan lød oplægget til et særdeles velbesøgt borgermøde på hovedbiblioteket torsdag aften.
Gladsaxe Oplysnings Forbund, GOF, havde taget initiativ til en debataften om etableringen af bofællesskaber for ældre i Gladsaxe kommune, og ca. 200 borgere tog i går del i debatten.
Interessen for seniorbofællesskaber er stor, men hvis ønsket skal realiseres, skal der tænkes alternativt, siger
byplanchef Henrik Elming.
 
"Kommunen ligger jo ikke inde med ledige grunde, som kunne bebygges med f.eks. seniorbofællesskaber. Det vi har peget på, er en anden udnyttelse af de store grunde i villaområderne. På hver parcel der er 800 m2, kan der bygges 200 m2. Et hus så stort kunne godt rumme måske 2 – 3 mindre boliger velegnede for seniorer. En anden mulighed kunne være opgangsfællesskaber i etageboligerne på Søborg Hovedgade. Det ved vi også, der er nogen der er interesserede i. Men der er ingen grund til at tro, at det er nemme løsninger, som ligger lige for fødderne af os, for det er det ikke", siger Henrik Elming.
 
Formålet med debatmødet var at starte en eller flere grupper op, som skal arbejde konkret for at lave et seniorbofællesskab i Gladsaxe, og allerede efter mødet strømmede det ind med tilkendegivelser.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Ny bestyrelse for sporten

Sportens fællesorganisation i Gladsaxe, FIG, har fået ny bestyrelse efter formandens utidige afgang i sidste uge.
Ny formand efter Bent Thøger Andersen er Ole Lindskov fra Bagsværd Roklub.
Arne Schiøller Larsen fra Bagsværd Atletikklub er ny næstformand for bestyrelsen, der derudover består af Per Scales, Nybro-Furå Kano- og kajakklub, Svend Breum fra Gladsaxe Idræts forening og som helt nyt medlem Kurt Kjeldsen fra Gladsaxe Hero.


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet